Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky , potřebovala bych poradit anebo přidat vaše zkušenosti…už jsem uplně zoufalá.
Mám 6 a půl měsíční holčičku, byli jsme do 4 měsíce plně kojené a v 5 jsme začali přidávat kaše na noc, protože ji kojení přestávalo pomalu stačit přidávala jsem UM ke konci pátého měsíce nám Dr. poradil pomalu začít s příkrmy od té doby máme problémy s ekzemem hlavně na bříšku jednou je to horší jednou lepší nemůu již poznat zda je to potravinová alergie (což tvrdí lékař) a hlavně na co, vyrážku mme ať dávám co dávám. PROSIM PORAĎTE CO S TÍM ![]()
ahoj…no mozna jste na ni zacli s prikramama moc brzo
telicko jeste nezvlada…jestli je to teda vylozene od ty doby. mela by poradit hlavne doktorka
a jak jste na tom s prikrmama ted? co davas? nejlip upravit nejak jidelnicek a zkouset z ceho to je no…nic lepsiho me nenapada…
Vrátila bych se k mlíku, které problém nedělalo, a zůstala na něm nějakou dobu. Pokud je ekzém díky příkrmům, měl by postupně zmizet. No a pak bych začla zas příkrmy, ale pěkně pomaloučku a hodně hlídat, aby se ten alergen vychytal. Víc mě nenapadá ![]()
Aha, byla kojená, tak to už asi mlíko nemáš nebo jo? No pokud ne, tak by mohlo být HA mlíko.
Ahoj, teď jsme zkoušeli mrkev,bramboru, špenát, cuketu vše ve skleničkách. Doktor radí zkoušet pořád a když e vyrážka zhorší mazat mastí s kortikoidy…tím že mám z toho strach mažu až když se nám to začíná rozlejzat. Mám strach abych malé nějak neublížila. ![]()
Nejhorší je že ona už to mlíko moc nechce sápe má strašnou chuť k jídlu a doktor říkal že jíst musí. Mohla bych i s takovým malým mimi na alergologii nebo nejdříve na to kožní?
jeee je a jeste do vas cpe kortikoidy…no ja bych asi menila doktora…
tohle nejsou zadny rady.
ja souhlasim se zuzouses…zkusit to proste postupne znovu a sledovat…tak mlecny vyrobky…mlecnou ryzu, kasu, mliko, a pak zacit zas od piky..mrkev…kdyz dobry tak pridat…asi nic jinyho nezbyva..nebo se obrat na nejakyho doktora co je doktore…a ne ze ti rekne delej i to co vam ublizuje a jeste se k tomu cpete chemii ![]()
alergolog ti udělá testy n alergeny od 6 ěmsíců. ale pokud je ekzém, stejně vás pošle i na kožní. určitě bych si oběhala tyhle dva doktory a uvidíte. jinak koukni na složení skleniček. většinou i k těm jednosložkovým něco málo přidávají. možná budete muset testovat na domácí stravě… a kortikoidy se nemůžou používat dlouhodobě. klárka měla mazat maximálně 2 dny a pak apsoň 5 dní pauza.
No a co takhle přikrmovat,ale zkusit vyloučit alergeny,jako u atopiků? Tzn.nemíchej příkrmy dohromady,ale krm ji třeba 4 dny jen mrkví s něčím a k tomu mléčné příkrmy.Doporučuji vyloučit skleničky a vařit svoje. At´víš,co tam opravdu je. Když vyrážka ustoupí,nebo se nezhorší,tak obměn za např.cuketu s bramborem,zase pár dní atd. Takto zjistíš,na co reaguje a co jí tedˇještě nedělá dobře. A s vyrážkou bych trvala na konzultaci s kožařem,oni ti obvodáci rádi všechno řeší kortikoidama,ale kožní lékař by ti měl poradit méně razantní léčbu. A možná vyrážka takhle zmizí sama .
Gloci píše:Souhlas s postupem, ale nevím jestli jsou ty 4 dny dostačující
Zajdi s ní na kožní,tam určitě poradí.
berry4 píše:
No a co takhle přikrmovat,ale zkusit vyloučit alergeny,jako u atopiků? Tzn.nemíchej příkrmy dohromady,ale krm ji třeba 4 dny jen mrkví s něčím a k tomu mléčné příkrmy.Doporučuji vyloučit skleničky a vařit svoje. At´víš,co tam opravdu je. Když vyrážka ustoupí,nebo se nezhorší,tak obměn za např.cuketu s bramborem,zase pár dní atd. Takto zjistíš,na co reaguje a co jí tedˇještě nedělá dobře. A s vyrážkou bych trvala na konzultaci s kožařem,oni ti obvodáci rádi všechno řeší kortikoidama,ale kožní lékař by ti měl poradit méně razantní léčbu. A možná vyrážka takhle zmizí sama .
Doporučuji kvalitní alergologické centrum na které jsou kladné ohlasy nebo dobrého dermatologa, ale počítej s tím, že čekací lhůty stojí za to ![]()
Ahoj,
našemu maličkými nejvíc pomáhá, když mu do koupule přidávám minerální sůl z mrtvého moře. Hledala jsem na netu rady maminek a stále jen nakupovala nějaká mazání a nikdy žádný výsledek. Dokonce už byl v takové fázi, že jsem sáhla po kortikoidech, ale od tý doby co koupeme v soli, tak ťuk, ťuk, ale je to v pohodě.
S příkrmy musíš opradu opatrně!!! Taky začínáme a je fakt potřeba dávat jednosložkový potraviny a postupně přidávat další. Dokonce jsme měli zhoršení po mrkvy a jablku…což jsou základní potraviny:-)
Sůl ekzém samozřejmě nevyléčí, ale vždycky zklidní a lépe se hojí. Příčinu musíš opravdu najít zkoušení a zase jen zkoušením + si nechte udělat testy u alergologa. Kdybys chtěla nějaký rady, tak napiš…už mám toho načtenýho až až
![]()
Katynkaa píše:
Ahoj, teď jsme zkoušeli mrkev,bramboru, špenát, cuketu vše ve skleničkách. Doktor radí zkoušet pořád a když e vyrážka zhorší mazat mastí s kortikoidy…tím že mám z toho strach mažu až když se nám to začíná rozlejzat. Mám strach abych malé nějak neublížila.
Jakou značku skleniček dáváš? Pozor na Hami je tam hrozně moc složek. Doporučuju Hipp nebo Babylove!
Ahoj Katynkaa. My si prošli něčím podobným. I když ne v takové míře. Určitě zkus HA mléko. I když říkají, že je hořké a dětem nechutná, zvlášť pokud už ochutnaly běžné UM. Ještě kojíš? Kdyby ano, mohla bys zkusit kupovat nemléčné kaše a mléko do nich odstříkat. Vyhýbej se alergizujícím potravinám!!! Určitě nedávej mléčné výrobky! Rady najdeš i na www.kojeni.net. Jsou tam info i pro alergiky. Do koupele dávejte olejíček Linola Öl Fatt (nějak tak se to píše) a malé natírej tělíčko Excipial Lipobase. Obojí Ti může Dr. předepsat. Dá se to koupit i bez receptu, ale stojí to přes 100Kč. Dobrá je i zn. Sebamed.
Naše malá často reagovala ekzémem na zádech a loktech. Nikdy jsem přesně nezjistila, po čem se jí to objevuje. Stále kojím, takže často to asi byla reakce na něco v mlíčku. I když jsem se snažila nejíst alergeny, vadilo asi i některé koření, éčka apod. Taky jsem se na začátku přikrmů nemohla hnout z místa. Snad měsíc jsme měly jen brambory a sem tam mrkev. Někdy mi připadalo, že jí vadí i potraviny, které dřív snášela dobře. Pak jsem si řekla dost a začala zkoušet nové a nové pokrmy, postupně po jednom a pokud se jí ekzém výrazně nezhoršil, neřešila jsem to. Teď je malé rok a je téměř bez problémů. Do koupele dáváme pravidelně olejíček a nyní budu zkoušet dávat pomalinku lepek, žloutek… Vše stále pomalu a postupně. Držím palce, ať to brzy vyřešíte.
Ještě mě napadá, na těch stránkách o kojení je i odkaz na stránky alergií s dobrou poradnou Dr. Určitě Ti poradí!!! ![]()
Jo a ještě něco, určitě změň Dr! Měl Tě upozornit, že reakce mohla být na UM a máš dávat HA UM. Taky Tě měl informovat o možných alergenech a jak vlastně postupovat u dítěte s rizikem alergie!