Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Mému šestiletému synovi na alergologii zjistili z krve intoleranci bílkoviny kravského mléka a doporučili vynechat mléčné výrobky.
Může prý jen zakysané mléčné výrobky a já si trochu nevím rady,které to jsou.
Jsou všechny jogurty zakysané?nebo to tam musí být výslovně napsané?
Můžou se sýry jako žervé a podobně?
Nechápu jak k tomu přišel,nikdy problémy neměl. Říkali,že možná proto je tak hubenej.
Nějak si s tí nevím rady,poradíte?
Díky
Syn to měl také, doporučili nám jogurty, tak jsme je baštili, ale zlepšení žádné. Až poté, co jsem vyřadila z jídelníčku cokoliv, co by mléčnou bílkovinu mohlo obsahovat a tuto dietu dodržovali zhruba 2 měsíce, všechno bylo v pořádku.
Jogurty by snad měly být zakysané všechny. Mléčná bílkovina je sice zakysáním stravitelnější, ale je tam pořád a není vhodná pro alergiky.
Revu a v kolika letech jste nato přišli?
Mě příde divný,že to objevili až ted v šesti a přitom jsme byli na alergu kvůli jiným alegiím,nikdy mi nepřišlo,že by z mlékamě problém ![]()
Právě kvůli tomu,že nemá konkrétní potíže ,mu povolili aspon ty zakysané věci.
A jak je to s mlékem ve vaření?nahrazuje se něčím jiným,nebo vyvařené nevadí?
Omlouvám se za blbé otázky,ale tápu ![]()
A ještě otázka,sojové mléko chutná stejně jako normální?
A ještě píšeš,že to syn měl.
Už nemá?povedlo se vám toho zbavit?
Syn měl atopický exzém, čili poslali nás na alergo a to mu bylo asi 1 a půl roku. Dlouho jsme dávali ty jogurty, jinak náhražky mléka jako třeba sójové. Nic se nelepšilo a začal být často nemocný, opakované laringitidy. Zjistili alergii na kde co. Dostávali jsme vakcíny. Když už jsem toho kolotoče - doktoři, nemoci -měla plný zuby, zjistila jsem to s tou bílkovinou, že zakysáním se neničí bílkovina, ale mléčný cukr a jak už jsem psala, nasadili jsme přísnou dietu a vynechali všechny léky. Od té doby mu přestaly problémy, exzém fuč a je zdravý jako řípa, na alergo nechodíme.
Vařené taky vadí, bílkovina zůstává.Sójové je náhražka, samozřejmě to nechutná jako mléko
Zajímavé, že jogurty povolili, protože pokud máte ABKM, tak by neměl opravdu nic z mlíka. Hlavně dávej bacha na syrovátku, je v kde čem. Mlíko najdeš i v šunce, anglické slanině apod., záleží na výrobci.
Ty jo,holky vy mě děsíte.
Zakysané výrobky povolili,protože nemá klinické potíže,tak prý ty mu zatím můžu nechat a uvidíme.
Až bude mít potíže, to už bude špatný. Když má nesnášenlivost mléka, nedávala bych.
Revu-díky za postřehy,budu se do toho koukám muset začíst podrobnějc
Jj, prokousávej. Já tenkrát ležela v knížkách a hledala informace, internet ještě nebyl dostupný.
Já si za sebe myslím, že tahle intolerance odstartuje další problémy a alergie. Někdo jiný ti zas poví něco jiného, můžu jen za sebe podle svých zkušeností.Ještě chci říct, že nám pak zjistili alergii asi na všechno a pomalu nám nedoporučovali vycházet ven, natož do přírody (pyly) a stačila jen ta bezmléčná dieta a žádné potíže už nikdy nebyly.
Přeju ti a hlavně dětem zdraví ![]()
Máš moc hezké děti ![]()
revu píše:
Až bude mít potíže, to už bude špatný. Když má nesnášenlivost mléka, nedávala bych.
Přesně tak. A bacha na sóju, křížový alergen s mlíkem, tedy nedávat příliš často a ve velkém.
Malá má taky alergii na kravské mléko.A našla jsem v intersparu výrobky co neobsahují bilkovinu kravského mléka.Mají ruzné výrobky,jako mleko ,jogurty ,maslo atd.Tak jsem místo klasických jogurtu kupovala ty.
Revu-díky ![]()
Neliso-odkaz určitě nastuduju,děkuju
Sthan-a co to je za značku prosím,at vím po čem koukat
Ted si nevzpomenu na název ,ale mají to v regálu jak majísmetanu,jogurtové mléko atd.Mají i mlého trvanlivé.Podívám se na název a písnu.