Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojda, dcerka (20m) má ABKM, UM stále Neocate, NAC nesnese. Začala jsem jí dávat některé sojové výrobky, hlavně na sváču - pudink, jogurt, aby to měla pestřejší. Mléko zatím ne.
Reakci nemá (pokud nebude vleklá) a tak by mě zajímalo, jestli a jak často dáváte sojové výrobky vy? Hlavně holčičkám. Dočetla jsem se, že velké množství taky není moc dobré, ve výsledku už kvůli předčasnému dozrávání.
Řešíte to nějak nebo ne?
Nasi maly (tez s alergii) sojovy pudinky a jogurty nejak nejedou, takze tohle zpestreni nema
Ale myslim, ze parkrat tydne to muzes v klidku a bez obav dat, zas tak strasny mnozstvi tech fytoestrogenu ci ceho tam snad neni
(jeste existujou nejaky ryzovy dezerty- jsem videla ve zdravy vyzive- nebo by se dal klidne uvarit doma puding z ryzovyho mlika (kupujem v DM)).
No já četla, že sója je taky dost velký alergen. Ale zase naše malá, měla tak strašně ráda jogurty a mléko, kakao…sýry atd. , že jsem ji to jakože musela něčím nahradit. Sójový jogurty teda nechce, ale sójový deserty z DM baští a chce je každý den. Takže zase má smolíčka , každej den jí to nedávám…ale vařím i pudink z rýžového mléka, krupičnou kaši z ovesnýho mléka( nápoje),prostě pořád něco vymýšlím. Ať to má trochu pestřejší. Jen celkem máme smůlu, protože jsme z malýho města a u nás ve zdravé výživě, krom sójových produktů nic jiného neseženem.
Taky mám zkušenost ,že soja je alergen .malá nesmí kravské mléko tak jsem zkoušela sojové a byla po něm taky osypaná .Takže na soju taky pozor.
Já se soji nejdřív taky bála, ale naštěstí žádná reakce nepřišla, za což jsem fakt dost ráda ![]()
Snažím se taky vařit/péct, aby to měla pestrý, přece jen těch hotovejch věcí moc není, ale když jsme na cestách, tak to s tím vyvařováním moc nejde.
Jinak si teď malá třeba děsně libuje v kukuřičných lupíncích s DM mlékem.
Ty rýžový dezerty ze zdravý výživy mi přijdou dost sladký, zkoušela jsem.
Holky nevíte, jestli je někde nějaká stálá diskuze nebo skupina pro ABKM?
Founiku- ja na zadnou stalou diskuzi nenarazila, jestli nejakou nekde uvidis, dej sem vedet
Spis vetsinou vidim diskuze „osvetovy“, kde se opakujou podobny veci…