Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nazdarek maminky.male se nedavno (8,5 mesice) udelal ekzem.ma ho na rucickach, hrudniku, brade a par flicku na nozickach. kozni mi predepsala excipial hydro. ctvrty den to mazu a mam pocit, ze se to spis zvetsuje.tak nevim, jestli mam prestat, nebo jeste par dni pockat. jinak na koupani mam olejcek linola.sem z toho vyrizena. porad si ji prohlizim a mam strach, ze to bude mit horsi a horsi.mate nekdo s tim zkusenosti? co vam nejvic pomaha?,jinak koupu uz cca 4 mesice v persilu sensitive.moc dik
@et000
Predpokladam, ze jsi htela napsat, ze peres v Persilu
.
Jinak, ja mam 9.mesicni dceru a ma take ekzem.Na koupani pouzivam Linollu, ale jen 1× tydne.Je tu jedna uzivatelka, ktera mi velmi pomohla s ekzemem, namichala mi i masticku.Tou jsem potirala a ekzem se zlepsil a mista se velmi vysusila. V teto fazi promastuji Linollou fett.
Ono s tim ekzemem moc delat asi nemuzes. Prpste budou klidnejsi a horsi chvile.
Pridej se na Modry konik - Poradna pro atopicky ekzem. Je to zpusobeno stravou vetsinou, kojis? Nebo ma UM?
@sara1000 pridej se taky do te skupiny. Jsem lina to rozepisovat, ale kuze je odrazem strev, se rika. Ekzem = pomnozena kvasinka ve strevech. Proto se ma dodrzovat protikvasinkova strava - vynechat cukr, bilou kouku a hlavne nleko a mlecne vyrobky - ze zacatku uplne, pozdeji zaradit jogurt 2-3× tydne je mozne. K tomu jist hodne zelene zeleniny, maso. Poridit si Hylak forte na obnovu strevni mikroflory a loziska mazat zinkovou masti (treba Herbacos nebo Sudocream). Delat velke rozestupy v ockovani, neockovat s ekzemem. Zhorsuje se to pri zubech, nachlazeni, prujmu atd…
V te skupine vse vysvetli… bojujeme dlouhodobe. Porusi dietu a je to.
Pokud kojite, musite drzet dietu i vy. A UM pouzivat Nutrillon allergy care (je tam nejak nastepena bilkovina KM).
A vynechat mrkev z prikrmu, je kvasinkomnozic. Nekomu vadi i dyne (nam).
Koupat jen 2-3× tydne v ciste vode, bez oleju (mnozi kvasinku).
Kuze potrebuje vodu (hydrataci) a ne olej, ale hydratuje se, az jsou loziska svetla a ne cervena (proto se pouziva zezacatlu zinkovka na vysuseni, kvasinka miluje vodu, vlhko).
@blumen To jsem rada, ze to ctu o te mrkvi. Take mam dojem, ze nam mrkev ekzem horsi.
To jídlo je fakt důležitý, akorát nevím proč, ale nám teda Sudocrem vůbec nepomáhá
nejvíc na malou pomohlo kombinace mazání Glycerínový krém namíchaný v lékárně a Excipial mastný krém, vytrvale mazat, vyhodit nevhodné potraviny a určitě se to zlepší
ikdyž nevím jestli naše malá je typický zástupce atopického ekzému, protože u nás je to alergie jen na rajčata a když je nedávám, tak jemalá ok i bez mazání
@Conulka ono s temi zinkovkami je to tezke, i v nich je rozdila kazdemu sedne neco jineho. Chce to testovat na mensim kousku kuze. Nam vyhovuje pro zmenu jen sudocrem
zinkovka jak kdy, Herbacos. Pak existuje Galmed a ten nam nesedl vubec, pritom si ho chvali
Moje doktorka říká, že na jarní alergie (bříza, jíva…) jsou zkřížené s alergiemi na kořenovou zeleninu. poradila tedy vynechat kořenovou zeleninu, tedy i tu mrkev. jemu i sobě. nám se ekzém velmi zlepšil.
takže teď se ekzém zhorší, ale v létě je možné zeleninu zas jíst.
@blumen
Dekuji za rady. Tohle vse uz v podstate vim.Jen jsme nenajeli na nejakou dietu. Proste zatim mazu domaci zinkovkou a pote Linollou.
Ale dietu zadnou nedrzime.
Respektive od mala mela.mala intoleranci na laktozu a vejve.Tak jsem. drzela prisnou dietu(kojeni).Ale.dost me to zacalo nicit.Ted uz je hodne na prikrmech a zacala jsem davat jogurt pomaloucku. Brisko ji tedy neboli, ale ten ekzem se trohu zhorsil, to je pravda.
@sara1000 píše:
@blumen
Dekuji za rady. Tohle vse uz v podstate vim.Jen jsme nenajeli na nejakou dietu. Proste zatim mazu domaci zinkovkou a pote Linollou.
Ale dietu zadnou nedrzime.
Respektive od mala mela.mala intoleranci na laktozu a vejve.Tak jsem. drzela prisnou dietu(kojeni).Ale.dost me to zacalo nicit.Ted uz je hodne na prikrmech a zacala jsem davat jogurt pomaloucku. Brisko ji tedy neboli, ale ten ekzem se trohu zhorsil, to je pravda.
No tak kojis a dietu nedrzis? To je lepsi ale odstavit. Nebo to chapu spatne. Jogurty bych zarazovala, az bude bez ekzemu, ted ne. Z prikrmu davej hodne brokolici, zelene fazolky, kedlub, okurku a podobne (zelenou zeleninu), bez mrkve. A ten Hylak taky muze nebo Biopron bakterie.
Ale zakladem je dieta, mazani je jen doplnek.
Dobrý den,
vyrábím vlastní zinkovou mast, která pomohla s kvasinkovým ekzém mnohým maminkám zde na emiminu, na koníkovi i Fleru. Ráda nabídnu recept.
Lucka
Já jsem takhle musela změnit prací prášek pravě používá jen ariel ![]()