Hyperpigmentace nebo znamínko

83
24.3.17 14:52

hyperpigmentace nebo znamínko

Milé maminky, kdo z Vás má zkušenost u dítěte s hyperpigmentací? Nejsem zastánce řešení zdravotního stavu přes diskuze, ale nevím si rady, třeba někdo pomůže.

Dcera má již cca 2 roky pod kolenem pigmentový flek (nevystupující), nijak ji neomezuje, nestěžuje si, nicméně jsem ji raději objednala na kožní a po dnešní kontrole nejsem nijak moudrá. Měla jsem za to, že lékař zjistí speciální baterkou (omlouvám za laický výraz), zda je to v pořádku, nebo se musí řešit. Lékařka po dnešním vyšetření není schopna bez chir. stěru určit, zda se jedná o znamínko, nebo hyperpigmentaci. Ta však nevzniká z ničeho nic, ale vždy po nějakém důvodu (poranění, pohmoždění, nebo ze slunce).
Samozřejmě se bojím nejhorších scénářů, zatím si nás pozvala až za půl roku na kontrolu, a chránit před slunce. Přesto budu ráda za reakce a zkušenosti, zda některé z Vašich dětí třeba vyšetření odběru vzorku podstoupilo a zda to bylo jen zbytečné plašení, nebo něco vážnějšího?

Předem děkuji a přikládám foto. Dceři je 7 let, velikost fleku je cca 57×45 mm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
83
24.3.17 17:05

@monrom dekuji Vam za reakci. Nejsem si ani ja, ani dcera vedoma urazu ci jineho poskozeni. Nesvedi ji to, ani jinak neobtezuje. Zeptam se asi hloupe, ale jake je riziko, ze by se mohlo jednat o zhoubny utvar? Je mi jasne, ze riziko prokaze jednoznacne ster, ale jiste chapete, zda mam byt spise v klidu, nebo radeji i pres protesty dcerky nejak podstoupit? Zatim jsme s lekarkou domluveny jen na sledovani. Co se tyka rozsahu, spise mi pripada, ze se to mirne natahuje jen rustem kuze, tvar a barva se nemeni. V lete po opaleni kuze to neni tak viditelne jako nyni.
Jeste jednou dekuji za ochotu s odpovedi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
5.7.22 15:30

@Vec01 Dobrý den, jak jste dopadly s tím flekem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek