Elektroměr - stačil by ten nejmenší?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
626
16.10.20 11:35

Elektroměr rada

Ahoj holky, potřebuju radu. Odebíráme elektriku od Eonu, přišel nám dost velký nedoplatek a já zjistila, že máme elektroměr 3krát24, platíme jednou tolik co za samotnou elektriku za služby elektroenergetice! Přestěhovali jsme se do nového a tohle mi prostě uniklo, chyba, ale stalo se. Bydlíme ve 2kk, takže elektroměr nastavený na 3×24 se mi zdá příliš. Jak to máte vy? Myslíte, že by stačil třeba ten nejmenší?1×24? Na Eon jsem samozřejmě volala, ale chtěla bych slyšet vaší zkušenost. Vím, že když budeme mít ten nejmenší, nehrozí abych prala a pekla zároveň, ale zase ty poplatky jsou pak daleko menší. Jak to máte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101450
16.10.20 11:42

@Mauša5218 No, a ty máš plynový sporák?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20823
16.10.20 11:45

@Mauša5218 ale tak to přece vůbec nezáleží na tom, co tam chcete mít vy, ale jak je udělaná elektrika v domě/bytě a na co všechno je ta elektřina využívaná.

Mrkl jsem do faktury za el a jsme na tom stejně s tím poměrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.20 11:49

Nejde ani tak o velikost bytu ale právě o ty spotřebiče.
Způsob vytápění, ohřevu vody apod.
A jo, aby ti padali jističe při tom když si zapneš kávovar je otrava. Ono to není o tom neprat a nepéct zároveň, ono je to taky o tom nemít zapojenou ledničku a při tom koukat na televizi. A to už je prostě problém. Nebo to mít zapojenou ledničku a nemoct si zapnout konvici. S tím se prostě nedá fungovat.

Máme menší byt a máme 3 fáze. Ale my máme všechno v elektrice, včetně ohřevu vody, topení, sporáku… Měli jsme nižší ale jak píšu, nejde pak mít zapojenou lednici a pustit si k tomu konvici, což je úplnej nesmysl když chceš normálně fungovat.

Platíme měsíčně 2500 a nedoplatek nemáme. Ta cena mi příjde v pohodě vzhledem k tomu že jiné poplatky nemáme (už jenom vodu).

• Citovat
  • Upravit
626
16.10.20 12:57

@j.a.n.i1 Nn elektrický.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
626
16.10.20 13:02
@Anonymní píše:
Nejde ani tak o velikost bytu ale právě o ty spotřebiče.
Způsob vytápění, ohřevu vody apod.
A jo, aby ti padali jističe při tom když si zapneš kávovar je otrava. Ono to není o tom neprat a nepéct zároveň, ono je to taky o tom nemít zapojenou ledničku a při tom koukat na televizi. A to už je prostě problém. Nebo to mít zapojenou ledničku a nemoct si zapnout konvici. S tím se prostě nedá fungovat.

Máme menší byt a máme 3 fáze. Ale my máme všechno v elektrice, včetně ohřevu vody, topení, sporáku… Měli jsme nižší ale jak píšu, nejde pak mít zapojenou lednici a pustit si k tomu konvici, což je úplnej nesmysl když chceš normálně fungovat.

Platíme měsíčně 2500 a nedoplatek nemáme. Ta cena mi příjde v pohodě vzhledem k tomu že jiné poplatky nemáme (už jenom vodu).

Nám vychází čistě jen elektřina na 1600 měsíčně. Na Eonu mi právě paní říkala, že by ten jistič šel změnit, ale pak se nedají používat třeba tři spotřebiče naráz. Třeba péct a prát by nešlo… ale cena by pak byla nižší i s tou naší spotřebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101450
16.10.20 13:05
@Mauša5218 píše:
@j.a.n.i1 Nn elektrický.

Ten sám o sobě potřebuju 2 fáze, na jeho připojení na jednu ti nikdo revizi nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.20 13:15

@Mauša5218
Ty pojistky nepoznají že chceš péct a prát. Ale prostě ti to k zapojené lednici nedovolí prát vůbec. Takže budeš na praní vypínat lednici? Těžko.. Byla bych s tím velmi opatrná. Opravdu to nefunguje tak že ten jistič pozná že jde o pečení a na to to shodí. On shodí všechno co má určitý odběr. Ať je to trouba, nebo třeba pc, nebo televize, nebo cokoliv.

Tak se zeptej na eonu jestli ti to můžou dát na zkoušu a uvidíš no :nevim:

• Citovat
  • Upravit
20823
16.10.20 14:49
@j.a.n.i1 píše:
Ten sám o sobě potřebuju 2 fáze, na jeho připojení na jednu ti nikdo revizi nedá.

Nepotrebuje ho zapojovat, varit nebude. Stejne nema kam dat lesnici. Holt budou na hotovkach do mikrovlnky. Az potom, co povypinaji cely byt. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
626
16.10.20 14:51

Děkuju za názory, já to jdu vytelefonovat a uvidíme na co přijdeme. Ono také dělá hodně to, že jsem teď na mateřské a peču, vařím a peru dost, ale to nemění nic na tom, že platím jednou tolik za služby elektroenergetice jako za elektřinu co spotřebujeme, jinak bychom byli na 800,900 měsíčně a to bych pak neřešila. Spíš než jedna fáze, jsem myslela i na 2×20.Máti právě má 1+1 a elektroměr 1×24,vařič také elektrický. Tak ještě jednou díky za rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
626
16.10.20 14:54

@Cenarius co to plácáš? Vtipný za každou cenu, že :mrgreen: Ale jo, dobrý nápad, ode dneška nevařím, peru v ruce a svítím svíčkami :palec: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20823
16.10.20 15:09

@Mauša5218 a vidis! A pak usetris na elektrice, ze se ti o tom ani nezdalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
539
16.10.20 15:50

Tak si orientacne zadej spotrebice do kalkulacky, treba https://www.cez.cz/…noty-jistice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2348
16.10.20 17:42

Jestli máte sporák, musíte mít 3 fáze. Dvoufázový odběr neexistuje.
Pro volbu jističe je potřeba znát odběr současně zapnutých spotřebičů na jedné fázi. Na každém spotřebiči je uvedený příkon ve W. Z něj se pak podle vzorce P=U*I vypočítá proud v A. Součet proudů jedné fáze by neměl překročit hodnotu jističe. Krátkodobě se dá počítat s přetížením, protože jistič nevypne hned. Spotřebiče, jako je lednice, televize, PC a pod. mají zanedbatelný odběr. Do výpočtu stačí zahrnout jen spotřebiče s dlouhodobým odběrem v jednotkách A.
Při vhodném rozdělení fází by se možná dalo uvažovat o jističi 3×20A, s jistým omezením i 3×16A. Otázkou ale je, jestli to stojí za to. Chce to spočítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
16.10.20 17:56
@JTom píše:
Jestli máte sporák, musíte mít 3 fáze. Dvoufázový odběr neexistuje.
Pro volbu jističe je potřeba znát odběr současně zapnutých spotřebičů na jedné fázi. Na každém spotřebiči je uvedený příkon ve W. Z něj se pak podle vzorce P=U*I vypočítá proud v A. Součet proudů jedné fáze by neměl překročit hodnotu jističe. Krátkodobě se dá počítat s přetížením, protože jistič nevypne hned. Spotřebiče, jako je lednice, televize, PC a pod. mají zanedbatelný odběr. Do výpočtu stačí zahrnout jen spotřebiče s dlouhodobým odběrem v jednotkách A.
Při vhodném rozdělení fází by se možná dalo uvažovat o jističi 3×20A, s jistým omezením i 3×16A. Otázkou ale je, jestli to stojí za to. Chce to spočítat.

no…elektrický sporák a 3/16A si neumím představit. Leda že by pouštěla jen jednu plotýnku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat