Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Eliška je moc hezké jméno, i když někomu to jméno může připadat běžné a neoriginální, alespoň tady v Česku. Přesto se mi tohle jméno zdá něčím originální, i když se tak může jmenovat každá žena nebo dívka, na kterou narazím. Co se mi na Eliškách líbí je to, že si nechají říkat třeba Ellie a podobně a to je taky nějaké plus. ![]()
Infantilne nezni podle mne, to by mi nevadilo. Spis fakt, ze se tak jmenuje kazda treti holcicka. Hned po Emmicce a Elence.
Jako slapani po necim vkusu ci citech to nevidim. Zaladatelka se zeptala, my davame feedback.
Pokud se to ale zakladatelce libi, tak proc ne. Ja se u vybera jmena nezajimala, jak se to libi lidu, hlavne, ze se to libilo mne.
Pro dítě je krásné, pro dospělou ženu už tolik ne. Také jsem o něm přemýšlela, ale za mě se hodí opravdu jen pro malé děti. V dospělosti mi to přijde dětinské, zdrobnělé, jakobych se já představovala jako Terezka, což je strašná představa ![]()
My dali nakonec Emu, což je taky hoooodně časté jméno, což mi nevadí. My třeba nemáme ve školce ani jednu Elišku ani tu Emu
Já osobně znám Elišku jen jednu, takže není určitě pravidlo, že je jich všude moc. ![]()
@terien píše:
Tak někomu ta stádnost vyhovuje
Proč stádnost? Líbí se mi to jméno, dám ho. Nic stádního na tom nevidím. Všichni Nováci jsou stádo a mají se urychleně přejmenovat na něco jiného?
@Russet píše:
Proč stádnost? Líbí se mi to jméno, dám ho. Nic stádního na tom nevidím. Všichni Nováci jsou stádo a mají se urychleně přejmenovat na něco jiného?
Vždyť dej. Asi si tu nemusíme vysvětlovat rozdíl mezi jménem a příjmením ![]()
@Russet píše:
Mně se nikdy nezhnusí, je mi jedno, že ho má půl republiky. Ani Jakub.
Mi se tak pokazil názor na Natálii. Chtěla jsem ji od mala. Když došlo v dospělosti na výběr, tak se mi to jméno úplně protivilo. Že je jich všude tolik. Pro moje děti nechci jména, kterých je všude plno. Ale to je každého věc. Ať si vybere podle svého vkusu.
@FreeLady12 píše:
Tak tohle je snad otázka vkusu…Kdyby ti tu 9 z 10 mamin napsalo, že nejlepší jméno je Hermína, tak dceru pojmenuješ Hermína?
Mně by se líbila Hermína Froditová. Umělecký pseudonym Herma Frodit ![]()
@Dadda8 píše:
Taky se mi líbí, znám i dospělé Elišky a příjde mi to normální. Jen myslím, že už několik let patří k nejoblíbenějším jménům, to by mi vadilo.
Líbí se mi. Mnohem lepší než ta rádoby cizokrajná a neobvyklá jména. A pak se tak jmenuje skoro každá nebo to vypadá, že rodina vlastní kolotoč a jsou světští.
Jméno Eliška je za mě ok, hezké pro malou holčičku a osobně ho vnímám jako neutrální i u dospělých a starších žen.
Nikdy bych ale o něm neuvažovala pro dceru, v mém okolí jsou Elišky a Nelinky hodně časté (podle tabulek všude). Na druhou stranu my vybrali jméno málo četné a teď se rozmnožily a je jich taky jako máku, takže tohle asi není kritérium.
@Terezxx píše:
Pro dítě je krásné, pro dospělou ženu už tolik ne. Také jsem o něm přemýšlela, ale za mě se hodí opravdu jen pro malé děti. V dospělosti mi to přijde dětinské, zdrobnělé, jakobych se já představovala jako Terezka, což je strašná představa
My dali nakonec Emu, což je taky hoooodně časté jméno, což mi nevadí. My třeba nemáme ve školce ani jednu Elišku ani tu EmuJá osobně znám Elišku jen jednu, takže není určitě pravidlo, že je jich všude moc.
Emu, či Emmu bych nedala. Je to velice módní jméno, je jich všude plno. To již raději Evu nebo právě tady tu Elišku. Také Anežka je hezké jméno, a ne příliš časté.
Nelíbí, ani trochu. Nějak nechápu oblibu tohoto ušišlaného jména…
Eliška-líbí, líbí se mi jemnější jména typu Eliška, Anežka, Jindřiška, Františka, víc jak tvrdá jména jako Zdena, Vlasta, Dana a podobně. Ale je jich hodně těch Elišek, to svědčí ale o oblíbenosti toho jména.
@Russet píše:
No, pokud někdo následuje módní vlny, tak v tom určitou stádnost vidím. Za mého dětství byly IN Veroniky, Lucie a Zuzany. Před pár lety frčely Viktorie, Amálie/Amélie/Emílie. Ještě předtím Natálie, Charlotta a Nella. Teď to jsou Emy/Emmy, Elly všeho druhu a Sofie. Docela bych se vsadila, že rodiče všech těch Emiček by před třiceti lety dali tu tehdy super módní Lucku nebo Verču. ![]()
Nelíbí, nemám ráda jména ve zdrobnělém tvaru. Navíc všechny Elišky, co si v okolí vybavuji, mají ještě i ušišlané příjmení, působí to tak méně bystře už při představování.
Jméno mi evokuje lišku nebo dětskou odrhovačku ze školky Ééliška nebyla pyšná, ona k nám v neděli na jahody přišla, Ééliško, poskoč si trošku…