Endometrióza - pomůže těhotenství?

1090
13.12.11 09:07

Endometrióza - pomůže těhotenství?

Ahoj,
mám gynekologické problémy a doktorka mi řekla, že je to nejspíš endometrióza - s tím samým co mám já už se prý setkala. V lednu jdu na laparoskopii, kde prý nejspíš potvrdí endometriózu ovariálního typu.
Dostala jsem antikoncepci (Lindynette 20) a mimojiné doporučení, že by těhotenství bylo dlouhodoběji dobrou léčbou.
Opravdu to pomůže? Najde se mezi Vámi někdo, koho to zbavilo problémů i naopak, komu to nepomohlo?
Děkuji moc za Vaše příspěvky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12947
13.12.11 09:21

vím že se s endometriozou špatnetehotní a spousta holek je zatím bezdetnýcha po mnoha ivf..ale záleží jaký typ endošky nebo stupen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13679
13.12.11 09:47

Mě po laparo zjistili endošku prvního stupně (Dr. teda říkal, že to ani první stupeň nebyl, ale něco že našli.) Otěhotněla jsem hned druhý cyklus po laparo. Když máš endo-neznamená to že nemůžeš otěhotnět, záleží kde ji máš a v jakém rozsahu. Jako léčba je těhotenství nejlepší, protože se zbavíš menstruace, která vlastně endometriozu jen zhoršuje… Zda se objeví i po porodu těžko říci-je to sázka do loterie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
13.12.11 10:18
petra.lovosice píše:
vím že se s endometriozou špatnetehotní a spousta holek je zatím bezdetnýcha po mnoha ivf..ale záleží jaký typ endošky nebo stupen

No i právě proto mi doktorka řekla, ať o těhotenství začnu uvažovat, že nemoc může i přes chirurgickou a hormonální léčbu postupovat a tak bych mohla mít problémy s neplodností. Uvidím, až co laparoskopie, ta stanoví stupeň a snad nějaká ložiska odstraní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
13.12.11 10:21
roomci píše:
Jako léčba je těhotenství nejlepší, protože se zbavíš menstruace, která vlastně endometriozu jen zhoršuje… Zda se objeví i po porodu těžko říci-je to sázka do loterie.

No právě, s každou menstruací je to horší. Dřív mě to bříško bolelo jen při ovulaci a měla jsem velmi bolestivé menstruace, poslední dobou už jsou ty bolesti břicha stálé. Dostala jsem HA, aby menstruace nebyla. Akorát je problém, že máme v rodině zatížení na cévní choroby, atd., takže to pro mě není příliš vhodné brát. Proto mi doktorka řekla, abych přemýšlela o otěhotnění.
Jenže co když se mi to za krátkou dobu po porodu vrátí, z toho mám obavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13679
13.12.11 10:36

alhena- pokud máš takové bolesti, tak to asi neznačí nic pozitivního. Já žádné bolesti neměla, ani při menstruaci-taky ten nález byl mizivý.
Endometrioza ti může způsobit srůsty-neprůchodnost vejcovodů apod (ale záleží kde ji máš). Pokud budeš mít vaječníky a vejcovody OK a miminko si už přejete, neváhala bych a začala na miminku pracovat .
Malá ložiska endometriozy jdou vypálit, ale pokud je to hodně rozjetý…tak nevim,nevim. Každopádně ti asi ani lékař na 100% nepotvrdí, zda po vypálení se ložiska vrátí nebo ne, ale je velká pravděpodobnost, že ano. Proto se doporučuje to těhotenství, aby se pak nemuselo jít na IVF.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
13.12.11 17:42

roomci
No právě, že mám problémy s vaječníky. Neustále mám kolem nich dle ultrazvuku volnou tekutinu, která mi pak dráždí uzliny a jsou z toho velké bolesti, už jsem několikrát skončila na pohotovosti. Prý je to ovulační krize, která by při takové častosti mohla být způsobovaná endometriózou. Tekutina se nechce vstřebávat a tak trpím a trpím…
Navíc je mi čerstvě 18 let a studuji 2. ročník SOŠ. Sice mám hodné rodiče, kteří by mi pomohli (už jsme o tom spolu mluvili), na druhou stranu jsme se ale s přítelem shodli, že společné soužití s nimi by nám způsobovalo mnoho stresu. Miminko si přejeme, ale v současnou chvíli na to asi není vhodný čas.
Trápí mě to a doufám, že ta endometrióza nebude natolik vážná, aby se nedalo počkat alespoň na mou maturitu a možnost odstěhování se k příteli, který bydlí 130 km daleko a má vlastní domeček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13679
13.12.11 19:16

alhena, jejda, tak to máš těžkou situaci! Budu ti držet palce, aby ti vše dopadlo co nejlépe a miminko si mohla pořídit až budeš připravena :hug:
Zatím se do operace zbytečně nestresuj, tím nic nevyřešíš. Uvidíš, co ti doktoři zjistí a pak se to bude řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
14.12.11 19:30

Tak včera večer jsem měla docela velké bolesti, zlepšení rozhodně žádné, tak jsem volala ráno doktorce, ta mě poslala na hospitalizaci a ráno jdu na akutní laparoskopii :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13679
15.12.11 08:03

alhena- držím palce! sakra…tak mladá holka a takové problémy :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
23.12.11 16:57

Tak jsem doma z nemocnice, bylo to docela nepříjemné. Bolesti v podbříšku naštěstí zmizely, ale budu se teď nějakou dobu dávat dohromady po operaci. Laparoskopie trvala přes hodinu a mám teď menší komplikace s jizvami.
Volnou tekutinu (přes 30 ml) odsáli, prý to kolem bylo celé zarudlé, brzo by vznikl zánět. Našli mi četné srůsty orgánů k pobřišnici, ty taky odstranili. Vejcovody a vaječníky kupodivu vypadají celkem zdravě (díky Bohu!). No a mám mramorovanou dělohu, prý je to adenomyóza, čili endometrióza dělohy.
Nasadili mi Jeanine (prý by neměla zhoršovat migrény), kterou budu brát v prodloužených cyklech, tedy 3 platíčka najednou a pak týden pauza na MS. Snad to tedy zabere a nebudu muset na laparoskopii brzo znovu, to bych asi nedala :zed:
A co se týče těhotenství, tak pokud mi HA zabere, může to ještě počkat do maturity. Nejpozději bych to prý měla stihnout do 25 let, neb kdybych chtěla první miminko až později, musela bych na další zákrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13679
27.12.11 09:53

Takže endometrioza se potvrdila…hlavně aby se zmírnila a nerozrůstala se dál a dál, mrcha jedna! :cert:
Ty prodloužené cykly by ti měly pomoct.
Holka drž se a přeji co nejzdravější tělo připravené pro příchod miminka :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
29.12.11 16:22
roomci píše:
Takže endometrioza se potvrdila…hlavně aby se zmírnila a nerozrůstala se dál a dál, mrcha jedna! :cert:
Ty prodloužené cykly by ti měly pomoct.
Holka drž se a přeji co nejzdravější tělo připravené pro příchod miminka :hug:

Díky :hug:
Jojo, je tam, potvora… :zed:
Beru teď týden HA Jeanine a je mi docela blbě, bolesti hlavy a podbříšku, špinění a velká únava. Prý to má přestat do měsíce, tak snad to tak i bude. Hlavně, abych už měla klid, HA aby zabrala a nemusela jsem brzo na další laparoskopii. Budu se teď šetřit, odpočívat a uvidíme… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
8.1.12 20:49

Tak HA Jeanine pořád dost špatně snáším, spíš je toho víc a víc. Dohodla jsem se s gyndr, že se u ní zítra zastavím a probereme to.
Měla jsem brát Jeanine 3 měsíce najednou, ale špatně ji snáším, takže ji budeme měnit. Jsem moc zvědavá, jakou mi vybere, když jsme limitovani mou zátěží jater a především těžkými migrénami s aurou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13679
9.1.12 08:46

Nebuj, ona něco vykoumá a doporučí :hug: Holt se musí zkoušet, co sedne, ale výrobků na trhu je spousta, takže určitě něco pasovat bude!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí