Endometrióza - pomůže těhotenství?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1090
16.1.12 21:41

Tak problém je tu znovu, stejné bolesti a nález na UZ jako před laparoskopií. Antibiotika trochu pomohla, ale stihly už konečně dorazit výsledky z operační histologie: ve volné tekutině z malé pánve, kterou mi odsáli, našli částečky endometria, takže se potvrdila endometrióza i peritoneální (jako by mi end. děložní stěny nestačila) :zed:
Obvodní gyn. mě odeslala k Apolináři do centra pro komplexní léčbu end. a čeká mě další laparka, neb zjevně napoprvé nenašli všechna ložiska :,(
Zatím jsem místo Jeanine dostala náplasti Evra, aby se mi uklidnil žaludek.
Ještěže mám antidepresiva a úžasného přítele, tohle už je na mě moc. Doufali jsme, že to bude dobré a ono ne…
Prý by bylo vhodné, abychom se po stabilizování mého stavu zamysleli nad naší současnou situací a zkusili se snažit o miminko, ať už z důvodu, že bych ho měla mít co nejdřív kvůli případné neplodnosti, ale také proto, že by mi těhotenství mohlo pomoct…
Je to na mě moc změn a životních tlaků v mých 18 letech :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13679
17.1.12 08:38

To je mi strašně líto, že to takhle dopadlo.
Je ti ale 18, už jsi dospělá (i když já v 18 měla jiné starosti a lítala jsem po diskotékách) a spousta holek má miminko už tak brzy. Lepší teď než nikdy! Pokud máš vedle sebe partnera, kterým si seš jistá, tak bych neváhala. To těhotenství ti může opravdu moc pomoci! Třeba se pak endometrioza objeví znovu, ale ty už nebudeš muset přemýšlet nad tím, že kvůli ní nebudeš moct mít děti. Je to těžké a tak přeji pevné nervy :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
18.1.12 14:05
roomci píše:
To je mi strašně líto, že to takhle dopadlo.
Je ti ale 18, už jsi dospělá (i když já v 18 měla jiné starosti a lítala jsem po diskotékách) a spousta holek má miminko už tak brzy. Lepší teď než nikdy! Pokud máš vedle sebe partnera, kterým si seš jistá, tak bych neváhala. To těhotenství ti může opravdu moc pomoci! Třeba se pak endometrioza objeví znovu, ale ty už nebudeš muset přemýšlet nad tím, že kvůli ní nebudeš moct mít děti. Je to těžké a tak přeji pevné nervy :hug:

Díky moc :) Přítel si už na tu myšlenku taky začíná zvykat, rodiče mluví velmi kladně, tak uvidíme co operace. Kdyby dopadla nedobře, dodržíme šestinedělí, odlepím Evru a šup na to :pankac:
Vidíme to s přítelem jako šanci na uzdravení a ten risk za to stojí. I kdyby to nepomohlo, což si ovšem nechceme připouštět, tak dítě je radostný boží dar :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
29.1.12 00:01

Tak návštěva u Apolináře v poradně pro endometriózu nedopadla moc dobře. Pan doktor mě prohlédl a prý to vypadá na nové ložisko, tentokrát hluboké endometriózy - zadní děložní vazy. Šla jsem z ordinace jako opařená…
7.2. jdu na expertní ultrazvuk a podle výsledku se bude postupovat dál.
Hormonální léčba (Jeanine a HA náplasti Evra) se zatím neukázala být účinná, obvodní gynekoložka mi kvůli velkým bolestem musela napsat Zaldiar (Tramal + Paralen). Jsem po něm sice pěkně omámená, ale konečně si alespoň na pár hodin můžu ulevit od těch bolestí…
Taky si mám prý v poradně promluvit o Visanne, je to relativně nový lék na endometriózu, tak snad nebudou mít problém mi ho předepsat, kéž by pomohl.
Celkově se to nějak komplikuje, prý se další operaci asi stejně nevyhnu, i když je blbé, že budou tak krátce po sobě a doktorovi z poradny se do ní právě proto moc nechce. Po laparo bych prý mohla dostat lázně na doléčení a jako prevenci srůstů a pak asi zkusíme mimi? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
4.10.12 11:37
@alhena píše:
Tak návštěva u Apolináře v poradně pro endometriózu nedopadla moc dobře. Pan doktor mě prohlédl a prý to vypadá na nové ložisko, tentokrát hluboké endometriózy - zadní děložní vazy. Šla jsem z ordinace jako opařená…
7.2. jdu na expertní ultrazvuk a podle výsledku se bude postupovat dál.
Hormonální léčba (Jeanine a HA náplasti Evra) se zatím neukázala být účinná, obvodní gynekoložka mi kvůli velkým bolestem musela napsat Zaldiar (Tramal + Paralen). Jsem po něm sice pěkně omámená, ale konečně si alespoň na pár hodin můžu ulevit od těch bolestí…
Taky si mám prý v poradně promluvit o Visanne, je to relativně nový lék na endometriózu, tak snad nebudou mít problém mi ho předepsat, kéž by pomohl.
Celkově se to nějak komplikuje, prý se další operaci asi stejně nevyhnu, i když je blbé, že budou tak krátce po sobě a doktorovi z poradny se do ní právě proto moc nechce. Po laparo bych prý mohla dostat lázně na doléčení a jako prevenci srůstů a pak asi zkusíme mimi? :kytka:

AHOJKY, OTVÍRÁM ZNOVU TOTO TÉMA!!!
DNES MĚ PUSTILI Z NEMOCNICE, JSEM PO LAPAROSKOPII A OBJEVENA ENDOŠKA!!!PROBREČELA JSEM CELÝ DEN PO OPERACI KDY MI TO ZDĚLILA PANÍ DOKTORKA. lÉZE JSEM MĚLA JAK NA VAJEČNÍKU A NAVÍC I ENDOMETRIÁLNÍ CYSTU TAK I NA ZADNÍCH VAZECH (NEJSPÍŠ DĚLOHY)BYLA MI NASAZENA LÉČBA LÉKEM VISANNE, JSEM Z TOHO VŠEHO STÁLE V ŠOKU, PŘEDSTAVA ŽE NEMUSÍM MÍT DALŠÍ DÍTĚ NEBO POSTUPOVAT UMĚLÉ OPLODNĚNÍ JE PRO MĚ HROZNÉ.
pROSÍM HOLKY, NAPIŠTE VAŠE ZKUŠENOSTI A TĚHU S ENDOŠKOU!!! :srdce: DĚKUJI VŠEM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
4.10.12 11:37
@Kornel píše:
DNES MĚ PUSTILI Z NEMOCNICE, JSEM PO LAPAROSKOPII A OBJEVENA ENDOŠKA!!!PROBREČELA JSEM CELÝ DEN PO OPERACI KDY MI TO ZDĚLILA PANÍ DOKTORKA. lÉZE JSEM MĚLA JAK NA VAJEČNÍKU A NAVÍC I ENDOMETRIÁLNÍ CYSTU TAK I NA ZADNÍCH VAZECH (NEJSPÍŠ DĚLOHY)BYLA MI NASAZENA LÉČBA LÉKEM VISANNE, JSEM Z TOHO VŠEHO STÁLE V ŠOKU, PŘEDSTAVA ŽE NEMUSÍM MÍT DALŠÍ DÍTĚ NEBO POSTUPOVAT UMĚLÉ OPLODNĚNÍ JE PRO MĚ HROZNÉ.
pROSÍM HOLKY, NAPIŠTE VAŠE ZKUŠENOSTI A TĚHU S ENDOŠKOU!!! :srdce: DĚKUJI VŠEM
:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
4.10.12 18:20
@Kornel píše:
pROSÍM HOLKY, NAPIŠTE VAŠE ZKUŠENOSTI A TĚHU S ENDOŠKOU!!! :srdce: DĚKUJI VŠEM

Ahoj, jsem zakladatelka tématu.
Je mi moc líto, že si tímhle procházíš. Vím dobře, jaké to je. Přeji hodně sil a odvahy!
My jsme dali na rady lékařů a snažili se otěhotnět. Měla jsem totiž velká ložiska na sakrouterálních (zadních děložních) vazech a hlavně v rektovaginální přepážce. 5 ložisek a každé přes 1cm. Našli mi to na speciálním ultrazvuku u Apolináře, kteří dělají onkologové. Žádná operace se nekonala, protože už to bylo na tom místě moc rozsáhlé, a hormony zas vyloučili neurologové kvůli léčbě komplikovaných migrén. Zbyla tedy jediná možnost - těhotenství.
Ačkoliv byla domluvená podpora CARu a několikrát jsme tam byli, povedlo se hned a 1.3. byla poslední menstruace. Ještě tak do konce 3. měsíce jsem měla bolesti, potom zmizely. I obvykle neskutečně bolestivá vyšetření ultrazvukem - transvaginální sondou začala být bez problémů, takže určitý pokrok se dostavil.
Nyní jsme 31+0tt a čekáme krásnou, byť hodně drobounkou, zdravou holčičku, která se bude jmenovat Klárka. Jsme rádi, že jsme do toho šli, neb bych se z těch bolestí asi brzo zbláznila. A ty léky na bolest by mi brzo zničily žaludek a játra. Jsme šťastní, konečně jsem si užila krásný sex bez bolesti, hlavně jsem mohla začít normálně fungovat a hodně nás to spojilo. Na malou se moc těšíme a pomalu se připravujeme na její příchod. Jsem zvědavá, jak budou probíhat menstruace a jestli budou dál s endomrchou problémy. Zatím se velice modlím, aby zmizela a už se nevracela! Víc bohužel asi nezmůžu… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
5.10.12 19:16
@alhena píše:
Ahoj, jsem zakladatelka tématu.
Je mi moc líto, že si tímhle procházíš. Vím dobře, jaké to je. Přeji hodně sil a odvahy!
My jsme dali na rady lékařů a snažili se otěhotnět. Měla jsem totiž velká ložiska na sakrouterálních (zadních děložních) vazech a hlavně v rektovaginální přepážce. 5 ložisek a každé přes 1cm. Našli mi to na speciálním ultrazvuku u Apolináře, kteří dělají onkologové. Žádná operace se nekonala, protože už to bylo na tom místě moc rozsáhlé, a hormony zas vyloučili neurologové kvůli léčbě komplikovaných migrén. Zbyla tedy jediná možnost - těhotenství.
Ačkoliv byla domluvená podpora CARu a několikrát jsme tam byli, povedlo se hned a 1.3. byla poslední menstruace. Ještě tak do konce 3. měsíce jsem měla bolesti, potom zmizely. I obvykle neskutečně bolestivá vyšetření ultrazvukem - transvaginální sondou začala být bez problémů, takže určitý pokrok se dostavil.
Nyní jsme 31+0tt a čekáme krásnou, byť hodně drobounkou, zdravou holčičku, která se bude jmenovat Klárka. Jsme rádi, že jsme do toho šli, neb bych se z těch bolestí asi brzo zbláznila. A ty léky na bolest by mi brzo zničily žaludek a játra. Jsme šťastní, konečně jsem si užila krásný sex bez bolesti, hlavně jsem mohla začít normálně fungovat a hodně nás to spojilo. Na malou se moc těšíme a pomalu se připravujeme na její příchod. Jsem zvědavá, jak budou probíhat menstruace a jestli budou dál s endomrchou problémy. Zatím se velice modlím, aby zmizela a už se nevracela! Víc bohužel asi nezmůžu… :kytka:

pÁÁÁÁNEČKU, TAK TO VÁS POTKALO STRAŠNÉ ŠTĚSTÍČKOOOOOOOO, MÁM TED POCIT ZDA JSME NEMĚLI NEJDŘÍV ZKUSIT OTĚHOTNĚT :roll: JE MI Z TOHO VŠEHO NA NIC, DNESKA JSEM ZAČALA PRVNÍ TABLETKOU A JE MI CELKEM ŠPATNĚ :poblion: HROZNĚ SE PSYCH. TRÁPÍM A MÁM STRACH, MĚ TAKY BOLÍ PŘI SEXU(NÉ NĚJAK MOC ALE BOLÍ) A VŠECHNY TY VYŠETŘENÍ A PO PRAVDĚ JSEM SI NEMYSLELA ŽE MI TOTO PO OPERACI DOKTOŘI SDĚLÍ :( :( :( :( DRŽÍM VÁM PALEČKY AŤ JSTE HOLKY ZDRAVÉ A VŠICHNI MOOOOOOOC ŠTASTNÍ, MY UŽ DCERKU MÁME ALE NECHCI ABY BYLA JEDINÁČEK JAKO MANŽEL. jEŠTĚ JEDNOU DRŽÍM PALEČKY A MOCKRÁT DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ!!!KORNEL :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
7.12.12 15:14

Ahoj, já byla dnes puštěná z nemocnice a též mi oznámili na 95% endošku. Mám dost smůlu, takže předpokládám, že v těch 5% nebudu.Pro výsledky jsi jdu za 4 dny. Chceme mimi už 2 roky a teď mě poslali na LPS. Nemám žádné problémy, MS téměř přesně a stejně budu muset řešit tyhle věci. jsem zvědavá jak to budeme řešit. Odmítám brát HA. Teď jsem průchodná a bude to asi BUĎ a NEBO.LPS si nedokážu znovu představit :(.Byl to pro mě docela ošklivý zážitek :).Nemám ráda nemocnice. Držím palečky ať to příroda nějak zařídí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anna Kral
27.9.13 17:27

pomuze li tehotenstvi pri endometrioze?

Dobry den, Alhena!
Muzu se Vam zeptat, jestli Vam to tehotenstvi konecne pomohlo a jste se zbavila endometriozy? Ja pry mam ji v jizve po CR, a nejsem jista, co s tim. Doktor rika, ze bud' umele zastavime cyklus na 3mes.(lek Visanne), nebo musim jit na operace po odstraneni loziska, nebo otehotnet… Mam strach, ze i kdyz bolest zmizi behem tehotenstvi, tak za nejakou dobu se objevi znova :( P. S.Omlouvam se za svou cestinu, nejsem ceska.

• Citovat
  • Upravit
1090
2.10.13 18:48

Zakladatelka

Ahoj,
píšu zde po hodně dlouhé době, co jsem zde nebyla. Našla jsem zprávy od několika z Vás, které jste mi psaly, jak je to se mnou dál. Nuže…
30.11.2012 se narodila Klárka plánovaným císařem (důvod: silné migrény). Od té doby problémy s endometriózou nebyly a UZ byl taky dobrý. Před 2 týdny jsem byla na kontrole a nějaká ložiska opět jsou aktivní, ale je to jen minimální aktivita oproti tomu, co bylo. Je to jen v té rektovag. přepážce a na zadních vazech dělohy. Tam, kde toho před těhotenstvím bylo nejvíc. Nevím, jestli se to bude nějak dál řešit, nějak se mi do toho nechce. Zatím mám jen sem tam nějaké píchnutí, jinak nic, MS jsou v pohodě, už velmi dlouho jsem neměla tak pohodové. Souhlasila jsem s kojící antikoncepcí (kojíme doteď - 10 měsíců), která ten rozvoj prý trošku zpomalí, a kojení taky pomáhá. Jinak by mě při problémech čekala další laparka, ale to si teď nepřipouštím. Problémy téměř žádné nemám, jen mě trošku občas bolí sex, poprvé to bylo před měsícem po MS.
Těhotenství mi rozhodně pomohlo. I když nejsem vyléčená, rozhodně mám už přes rok a půl klid (těhotenství + 10 měsíců). Dcerka je úžasná a s manželem jsme se letos v červenci vzali. Nedovedu si představit dál pokračovat v lécích na bolest, brát hormony, podstoupit umělý přechod a další operace.

Jinak, pokud půjdete na další operaci nebo by Vás čekal císař, velmi doporučuju operační gel Hyalobarrier gel, je i pro laparoskopické operace. Problémy s jizvou po císaři nemám, dokonce jsem po CS skoro neměla bolesti. Od druhého dne jsme byli s manželem na pokoji sami a o Klárinku se postarali, 4. den jsme šli domů plně kojení (zpočátku kloboučky, po měsíci bez nich doteď). Start opravdu výborný :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
15.10.13 15:32

Diagnostický ultrazvuk hluboké endometriózy

Ahoj, dostala jsem do soukromé pošty několik dotazů na ten diagnostický ultrazvuk. Takže: když pan doktor Fanta v ambulanci pro léčbu endometriózy vyslovil podezření na hlubokou endometriózu, poslal mě na speciální ultrazvuk, který provádí konzilium onkologů. Tam mi řekli, že v mém věku by mi tak náročnou operaci nedoporučovali, neb by toho prý museli, vzhledem k rozsáhlému nálezu, hodně odstranit. A když nemám ani jedno dítě, mohl by to být problém. A doporučili mi léčbu právě těhotenstvím, která se jim nejvíce osvědčila. Tento typ endometriózy prý ani překážku v otěhotnění naštěstí většinou neklade. S CARem jsme však pro jistotu spolupracovali.
Nějaké informace jsou o tom i na webu kliniky http://www.vfn.cz/…a-ambulance/
„K předoperační diagnostice, zvláště v případě hluboké infiltrující endometriózy, využíváme spíše než NMR naše expertní onkologické sonografisty, jež potvrzují vysokou senzitivitu a specifitu i v této problematické lokalizaci.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
15.10.13 22:01

otěhotnění s prášky proti endometrioze

Dobrý den, je to trošinku mimo téma ale endometrioza je to pořád. v červnu jsem byla na laparoskopii kde mně byli odstraněny ložiska endometriozy někde u levého vaječníku, dostala jsem léky které my mají na půl roku zastavit menstruaci, všechno šlo až do minulého týdne celkem fajn, bolesti břicha téměř žádné ale ejhle, v pondělí šílená bolest břicha, bílé výtoky, ve středu dokonce zvracení a až do pátku totální nechuť ke všemu jídlu ( nikdy jsem nevěřila že člověku může být zle z chleba) :D bolesti mám do dneška, sice ne tak časté ale jsou, prášky na endometriozu beru pořád ale tak mě napadlo.. podařilo se některé z Vás otěhotnět s prášky na endometriozu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
15.10.13 22:34
@misicka0137 píše:
Dobrý den, je to trošinku mimo téma ale endometrioza je to pořád. v červnu jsem byla na laparoskopii kde mně byli odstraněny ložiska endometriozy někde u levého vaječníku, dostala jsem léky které my mají na půl roku zastavit menstruaci, všechno šlo až do minulého týdne celkem fajn, bolesti břicha téměř žádné ale ejhle, v pondělí šílená bolest břicha, bílé výtoky, ve středu dokonce zvracení a až do pátku totální nechuť ke všemu jídlu ( nikdy jsem nevěřila že člověku může být zle z chleba) :D bolesti mám do dneška, sice ne tak časté ale jsou, prášky na endometriozu beru pořád ale tak mě napadlo.. podařilo se některé z Vás otěhotnět s prášky na endometriozu?

Zastavení menstruace na půl roku = umělý přechod. To bohužel (nebo bohudík?) není možné otěhotnět.
Doporučuji kontaktovat gynekologa a tyto problémy s ním konzultovat. Tzv. zvykacími účinky bych se nenechala odbýt, zřejmě tělo tento způsob léčby nesnese (zdaleka nejste sama), je velmi drsná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
15.10.13 22:37

Právě nejvíc mě mate to že prášky beru už pátý měsíc a že by se problémy objevili až teď? :,( A jinak, o mimču taky uvažujeme ale přítel chtěl počkat ještě tak dva roky abychom si vybudovali nějaké zázemí, ale bojím se aby pak už nebylo pozdě :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí