Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, chtěl by jsem poprosit o radu, od svých 20ti let jsem začal pít s kamarády energetáky, coly a podobně, bohužel to dopadlo tak že dnes je to už 8 let co je piju denně! Vazne denne… Vubec tu nejde o nejakou unavu nebo podobne, jediné co me láka je ta strasne dobra chut… Takze Ráno vstanu, automaticky uz otevirám Energetak a uzivam si tu chut kterou si vychutnavam a jsem spokojeny. Piju denne 500ml! coz je dost pit toto kazdy den! + si obcas k tomu dam nejakou tu colu.. Takze asi chapete ze tady neco neni v poradku a Muzu dopadnout spatne…
ted po X letech by jsem rád toto zmenil, a nahradil energetak ktery piju jiz X let kazdy den, za neco jineho.. Neco co nema kofein, treba neco zdraveho.. nejaky zdravi drink.. a je taky dobry chutove.. Zkousel jsem nepit energetak 2 dny, ale bohuzel me to zas premohlo..
unaveny nebyvam vubec… ANi kdyz jsem ho nemel 2 dny.. Nerad by jsem na to doplatil.. Jinak problemy nemam zadne, coz se divim, a jsem hubeny.. 180cm 68kg..
Otazka zni, je vlastne vubec nejaka sance s tim jeste prestat? Cim by jsem mohl energetak nahradit? (o kofein nejde, jde o chut drinku)..
Kafe mi moc nechutna..
a nedokazu si moc predstavit ze by jsem o tu dobrou chut energetaku prisel, protoze me vzdy tak moc laka ze den bez toho si nedovedu moc predstavit..
![]()
Děkuji..
Hledal bych mezi čaji, tam je chutí nespočet. Třeba Mate Energy Drink je fajn.
Co třeba kombucha? Chce to vyzkoušet, každému sedí jiná chuť. Mně třeba energeťáky taky chutnají, ale je mi po nich zle, nedávám to. Vypít půl litru denně tak exploduju
buší mi srdce a hlava nedokáže vypnout
Sance prestat je, ale musit chtit. Bez toho, abys sam chtel, budes akorat nachazet spoustu duvodu, proc to neslo.
A co pit?
Ne/Perlivou vodu
Ne/Perlivou vodu s vymackanym citronem, nebo smrcnutou 100% dzusem
Neslazene caje - bile, zelene, cerne, ovocne
Caje s mlekem
Moznosti je spousta, jak se napit neslzeneho piti, jen musis chtit ![]()
Zkus chai latte, dají se koupi hotové i porcované nebo udělat domácí, osladíš si ho podle chuti, ty hotové jsou sladké dost.
Vykašli se na energeťáky, kup si místo toho źvejkačky.
Nevím, co je na těch plechovkách tak dobrý, ale jestli chutnají tak jak smrdí tak to musí být ![]()
Vážně mí to neskutečně páchne
Viděla jsem jednu paní, která po přílišném pití energy drinků chodila jak Zombie. V ruskou třes, kolikrát mi přišlo, že je úplně mimo.
Taky říkala, že to už musí omezit. Snizila dávky, ale nevím jak dopadla.
No šance je. Já mám narkolepsii, spánkovou poruchu, kterou mi spoustu let nediagnostikovali, takže já to pila ve dne v noci ve velkým a prokládala kafem, abych vůbec přežila. Byla jsem regulérně závislá (btw… na zuby to má fakt blbý vliv, na to taky pozor). Pár let mi to procházelo a pak přišla alergie nebo co to bylo. Stačilo pár doušek a celá jsem se hnusně osypala. Nedalo se nic dělat, musela jsem to úplně utnout. Nebylo to tak hrozný, jak jsem se obávala. Přešla jsem ze začátku na čistou vodu bez příchutí, abych „nechytla slinu“ třeba jen tím, že si dám minerálku. To pude.