Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všem,
k narozeninám jsem si „nadělila“ ledvinové kameny. Mám za sebou hospitalizaci s kolikou, léky na bolest a antibiotika. Během 14 dní mě čeká ureteroskopie (URS), ale v nemocnici mi k tomu zatím vůbec nic neřekli. Máte prosím někdo zkušenost? Jak to probíhá? Jak dlouhá je hospitalizace? Mám doma pěti měsíční kojené miminko. Děkuju za zkušenosti
Měla jsem 2×. Jednou hned po porodu (sekce)- to bylo 13.den. Podruhé jsem je měla od 5. měsíce tehotenstvi a odstraňování mi je po sestinedeli.
Vždy jsme kojila. Doporucuji odstrikat mléko a zamrazit. Vždy rikat, ze mas mimino a kojis. Daji ti podle toho ATB a anestezii. Ihned poanestezii se doporučuje odstrikat a vylit. Vždy jsem přišla na 6:00 ráno, během dne me vzali na zákrok a druhy den večer šla domu. Nesmí byt teploty, musíš hodně pít.
Zákrok se provádí v gynekologicke poloze v celkové anestezii. Po zákroku mas zavedenou cevku(někdy nejen do mocaku, ale i do ledviny). Po vyndani močení pekne bolí, ale chce to pít a curat- nebát se. Je to náročné, ale dá se to zvladnout. Někdy se zavede stent a ten se pak po urcite době vymdava. Stent je hadicka z ledviny do mocaku a bráni vytvoření srustu. Vyndani je jen nepříjemné - nebolí. Bývá teď magnetický - prichytí se na magnet a vytáhne.
Měla jsem ledvinovou koliku na konci roku, ledvinu neprůchodnou kvůli kamenům a silný zánět. V nemocnici jsem byla 6 dnů, dali mi stent do ledviny, aby ji zprůchodnili. Potom jsem byla 2× na drcení ledvinových kamenů, vždy hospitalizace na tři dny. Po třech měsících jsem taky byla na URS a vyndání stentu. Hospitalizace 3 dny a průběh nic hrozného. Já už se na to těšila, že budu mít konečně pokoj od kamenů. Jinak po vyndání cévky mě to vůbec nebolelo a to jsem ji měla 5 dnů poprvé a pak jen jeden den.
Kdyžtak se ptejte co vás zajímá
Ledviny plné kamenů a doktor to neřeší? Kolik těch kamenů máte? Já doufám, že se mi nové nevytvořily, ale jdu až příští měsíc na kontrolní ultrazvuk. Mě se ulevilo hned po tom prvním pobytu v nemocnici když mi dali ten stent, i když kameny jsem ještě měla. No a po vytažení stentu a kamenů (dva) úplně v pohodě
@medvidka tak jasně, že vás doktor nemůže nutit, ale ta kolika se může kdykoliv opakovat a zánět už být může. V akutním stavu se to řeší hůř.
Kolikrát jste byla na té rázové vlně? Já 3× s jedním kamenem a nakonec se povedlo
@Tuhy_LU Moc díky za zkušenost. Zatím nemám o zákroku žádné informace z nemocnice, příští týden mám konzultaci s anesteziologem a budu všem říkat, že mám doma plně kojené miminko, tak snad to nějak půjde.
Nejhorší je, že on si vůbec nevezme UM, tak budu muset odstříkat a doufat, že vezme na milost nějakou lahvičku a zvládne se to.
Zatím mám zavedený už týden stent, jsem bez bolesti, jen je to dost nepříjemné, nemůžu ani ven, pořád musím chodit na záchod ![]()
@Majjasl tak to mi nasli uplne stejnou velikost. A co vam ted s tim prosim budou delat? dekuji
@jezevinka Já jsem už po operaci. Domluvila jsem se na dřívějším termínu z důvodu, že mám doma plně kojené miminko
Nečekalo se tedy jestli kamínek vyjde sám. Původní termín na operaci mi dali až na prosinec. Nakonec jsem šla za dva týdny, pod plnou narkózu.
Kamínek šel vytáhnout, vše proběhlo v pořádku. Byla jsem v nemocnici jen jeden den a večer mě propustili domů.
Držím palce
já to zvládala vše dobře, všem jsem říkala že kojím a podle toho jsem dostala léky i narkózu. Jen teda večer jsem musela podepsat reverz, jinak nechávají 24h po zákroku na pozorování
Ahojte všichni
Mám otázku jestli jste někdo měli při kamenech bolest v zádech, bocích a břicha v dolní části
za 6 dní jedu na týden pryč a mám strach abych vůbec jet mohla
co si o tom myslíte?