Epidural - jak vlastně funguje?

6.4.10 20:38

epidural

jak vlastně působí na tělo epidural nebo jak se to píše :mrgreen: je spolehlivý a můžu si v porodnici o něj zažádat sama?děkuju za rady :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12735
6.4.10 20:41

Spolehlívý prý je, já jsem ho sice neměla, nechala jsem si píchnout analgeitika ty mě taky porod urychlily, protože mě rychleji otevřely. Akorát že anagletika bolesti postupně otupují zato epidural prý uplně znecitliví a sestřenici přestal působit u tlačení a myslela že pry umře protože tělo dostalo šok nic necitila a pak tu největší bolest další můžeš dostat až po 6 hodinách. Jinak si o něj musíš říct sama jinak ti ho nikdo nedá a taky si o něj musíš říct tak, aby ti ho ještě vůbec mohli dát aby nebylo pozdě. Můžou ti ho nabídnout, ale spíše si o něj musíš říct, nejlepe při příjmu ať ti zavolají anesteziologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7369
6.4.10 20:45

Epidural zmírňuje bolesti, ale doktoři mají dobu během porodu, kdy ho chtějí dát, a pak už ne. První dva porody jsem měla bez něj, ani potřetí jsem ho nechtěla. Nejsem žádný zastánce přírody, ale kamarádku po tom bolela hlava. Ale v nějaké chvíli se mi porod zastavil, asi 5cm. Tak mě porod.asistentka začala přemlouvat na epidurál, že je možné, že to i uspíší porod. Tak jsem svolila a během chvilky jsem byla na 10 cm a rodila jsem. Tak já na něj nedám dopustit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
6.4.10 20:46

Muzes si o nej pozadat sama, ale musi se vychytat spravny cas, nekteri lekari ho neradi davaji pri rozbihajicim se porodu, muze vyznamne protahnout nebo uplne zastavit otvirani, stejne tak ho neradi davaji, kdyz uz je zena moc otevrena a pujde se v nejblizsi dobe tlacit, nekde na emimi se tu pohybuje PA z Kanady a ta psala, ze je u nich epidural velmi rozsireny a spousta zenskych tlaci treba 2h, to mi prijde jako logicky dusledek epiduralu.

Pri pomalem otevirani muze naopak pomoct, ze rodicka pak uvolni dno panevni a necha tak kontrakcim vetsi prostor, aby mohli pracovat, jsou rodicky, co se otevirali pomalu a diky epiduralu se pak dootevreli hodne rychle.

Me na tom nevoni ta aplikace do paterniho kanalu, stacila mi jednou punkce kvuli odberu mozkomisniho moku, predstava pichani „do patere“ v kontrakcich, nahrbena s obr pupkem :poblion:

Ale prijde mi to stale prijatelnejsi varianta tiseni bolesti nez dolzin, to je opiat a ten bych teda fakt nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
6.4.10 20:57

me pichli epiduralni analgezii na posledni cca hodinu porodu, bylo to vysvobozeni od velkych krizovych bolesti a ja mohla v klidu porodit, nejdriv mi ho nemohli napichnout a ja mela u toho 5 kontrakci, manzel me drzel co mu sily stacili abych se nehybala, tak to bylo hnusne ale nakonec se zadarilo no a cca 3 hodiny po porodu me ho vyndali

ja co jsem slysela tak epidural pry hlavne pusobi na ty krizove bolesti.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
6.4.10 20:59

Tak já si o epidurál zažádala. Lépe řečeno jsem se ptala PA, jestli můžu dostat něco na bolest a ona že jo, po půlhodince dorazila s tím, že rodičce vedle budou dávat epidurál a jestli chci taky :mrgreen: Chtěla sem, bo bolestí jsem měla za ty necelý dva dny fakt dost (vystřelovaly mi hlavně do zad). Píchání do zad jsem vůbec necítila, ale vyhrbit se a nehejbat při kontrakci to bylo skoro nemyslitelný. ALe nějak jsem to zvládla, úleva byla okamžitá. Nakonec mě převezli na akutního císaře a žádnou bolest jsem necítila. Ani potom žádné vedlejší účinky, které prý může mít, tak nic z toho na mě něpřišlo. Jsem moc ráda, že jsem do něj šla :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
6.4.10 21:05

já si o něj zažádala pozdě :-( , ale říkali, že prvorodičkám ho dávají opravdu neradi, protože prvorodička nemá představu, jak moc musí na konci tlačit. :nevim: No, je fakt, že toto bych nečekala, tlačila jsem seč mi síly stačili, do toho mi pomáhala PA tlakem na břicho a malému se ven moc nechtělo. Asi bych fak byla k prdu, kdybych nic necítila :think: , takhle jsem měla sakra velkou motivaci pořádně zabejčit, když mi říkali, že když se do toho pořádně opřu, tak 2 kontrakce a malý je venku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.10 21:11

tak to je mazec…sem zvědavá jetli si v tej ryhlosti stačím o něj říct.. :mrgreen: ale i tak kdybych to nestihla ,sem ženská sakra tak to vydržím :mrgreen: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4957
6.4.10 21:15

Já epidurál měla, ale rodila jsem plánovanou sekcí, takže jiný soudek. Ale musím říct, že jsem s tím byla spokojená. Lepší než aby mě uspali a já nemohla svoji holčičku hned vidět a kojit. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
6.4.10 21:18

Já ho měla a jen díky němu se mi porod urychlil, doporučuje se hlavně prvorodičkám. Píchá se do bederní páteře, zavede se jehla mezi tvrdou a mekkou plenu, zavedou ti katetr, do něj se aplikuje směs anestetika a opiatů, které ti ztupí bolest, můžeš chodit, nohy cítíš na rozdíl od spinální anestezie kde jakoby ochrneš. Dostaneš max. 3dávky, já rodila před třetí. Ted ale nevím po jaké době myslím dvě hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
6.4.10 21:18

Mě epidurál nezabral vůbec,bylo to po něm ještě horší,sestra jen pokrčila rameny,že se to hold někdy stává :think: Jsem typický „smolař“,takže když ten epidurál nezabere 1 ženě ze 100,tak ta jediná jsem 100% já :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
6.4.10 21:23

Někdy nezabere, tak jako někomu nezabere na bolest brufen, blbé je že si člověk za to zaplatí dost velkou sumu.
Rizika tu jsou, hlavně alergie na to anestetikum a pak post punkční bolesti hlavy.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
6.4.10 21:23

Já ho měla naordinovaný lékařem… dali mi ho cca hod před porodem - čili rodila jsme ve chvíli, kdy už pomalu přestával působit a kdyby to trvalo dýl, museli by mi přidat…

Jinak porovnání přirozeného 13 hod porodu s vyvolávaného 3 hod s epiduralem tak volím 2 variantu. ;)

Ono to bolí pořád, ale není to tak moc, je to snesitelné, neunavíš se tolik…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
6.4.10 21:28
LeníkDOMO píše:
blbé je že si člověk za to zaplatí dost velkou sumu.

No asi jak kde, já neplatila nic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4957
6.4.10 21:33

Já taky nic neplatila… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...