Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Krásné ránko!!
Mám pár dotazů, předem se omlouvám, jestli už nějaké podobné téma tady bylo..
2)Cítili jste s epiduralem kontrakce a tlačení při porodu?
Děkuji za odpovědi ![]()
ahojky,tak teda poprvé jsem rodila bez epidurálu,tehdy mi ho nenabídli a já nevěděla,že existuje ![]()
Kontrakce po 5min začaly ve 20h a viki se narodila ve 3hod ráno,bylo to hodně bolestivé,šití mě ale nebolelo, podruhé jsem byla rozhodnutá jedině s epidurálem a bylo to skvělé.
Bolesti po 10min mi začaly v půl8 ráno,píchli mi ho v 10,okamžitě zabral-ale u každého to tak není-sestřence až po 20min-vpich nebolel a ta úlevaaaa ![]()
přidali mi ještě oxytocin,podle monitoru to byly kontrakce jak něco,ale já cítila jen tlak,povídala jsem si v klidu s manželem,působilo to hodinu a čtvrt,opravdu žádná bolest!nekecám
Pak mě zkontrolovala doktorka a že už mimi leze-jsem koukala teda
,že tak brzo a tak jsem párkrát zatlačila a bylo hotovo
,ale tlačení jsem cítila jen slabě. šití taky v pohodě,nebolelo,ale to poprvé taky ne
A porod trval 4 hod od začátku kontrakcí!!!takže na druhý porod ráda vzpomínám.
Takže za mě-porod s epidurálem byl perfektní,rychlý,bez bolestí ![]()
Poprve jsem rodila s epiduralem a byla jsem za nej vdecna… kontrakce po minute a bez prestavek a po epiduralu neuveritelna uleva, chvilku jsem si dokonce zdrimla (po zavedeni musis cca 20min. lezet), jedna davka pusobila asi hodinu a pul, pak uz jsem kontrakce zacala slabe citit, protoze jsem se otvirala velmi poooomaaaaluuu tak mi dali jeste jednu davku. Vydrzela uz jen asi hodinu a pak uz jsem byla otevrena cca na 8, takze dalsi davka neprichazela v uvahu a po 15 minutach jsem uz sla tlacit.
Druhy porod byl bez epiduralu, ale rekla jsem si o nej a chystali mi ho. Jenze po hodince ve vane se vse rozbehlo tak rychle, ze jsem po 3 kontrakcich (behem utirani a oblikani kosile) rvala ze budu tlacit a opravdu to tak bylo.
Potreti to byla jeste vetsi rychlovka, takze zase bez epiduralu.
Jinak epidural ti nedaji pokud uz to vypada na brzke tlaceni, pac abys mohla dobre tlacit musis citit kontrakci (aspon u nas v porodnici to tak vzdycky bylo).
Ale jak se ptas na to siti, ja taky nadskakovala(manzel mi pak rikal, ze jsem rvala vic nez u celyho porodu), ale dalsi dve deti se obesly bez nastrihu, jen s par oderkama ![]()
Ahoj, tak já na první dotaz nemohu odpovědět, rodila jsem oba porody s epiduralem. Jen ti můžu napsat, že je to hrozná úleva, když ti ho zavedou. Ted u druhého porodu, byl vyvolávaný, mi začaly bolesti hned po dvou minutách, hrůza!!! pak po minutě, neměla jsem čas si ani odpočinout, pak píchli epidurál a já jim začala usínat, ale po 10 minutách po zavedení epi jsem cítila tlak, tak jsem volala, že musím tlačit, nikdo mi nevěřil, prej je to hrozně brzo po zavedení, ale jakmile přiběhla doktorka, stačila říct rodíme a já mohla tlačit, kontrakce jsem cítila, takže jsem mohla spolupracovat, poslouchala jsem PA, která mi říkala, kdy tlačit, na čtyři zatlačení byla malá venku. Šití jsem taky cítila, ale nebyla to hrozná bolest, tak nevím, jestli ještě působil ten epi,ale možná to bylo i tím, že jsem nebyla nastřižená, jen jsem se trošku roztrhla, měla jsem asi dva nebo tři stehy.
Ahoj, já nemůžu srovnávat, rodila jsem jen jednou s epi. Jen jsem chtěla dodat, že třeba mě dali hned jednu dávku po zavedení katetru a dál mi to tam jelo kontinuelně přes dávkovač. Takže účinek dlouhodobý. Od bolesti mi ulevil úplně a prakticky hned po aplikaci, necítila jsem ani šití, jen jako že se tam něco dělá, jakoby hodně z dálky. Kontrakce vnímala jen jako tlak v břiše. Na tlačení to dobrý není, sice to jde, ale asi ne tak účinně, jako bez něj. Taky někdy tlumí kontrakce, tak je třeba podat oxytocin na podporu, což potvrzuji.
Konec tedy bolí s epiduralem stejně jako bez něj?tak to mi pak přijde bezpředmětný..Já to vydrřela celkem obstojně bez něj až do konce..Hororová pro mě byla poslední hodinka a nejvíc kontrakce před tlačením a tlačení..Na to epidural neučinkuje??
Vsude to delaji jinak. Nekde ti pri tlaceni uz davky nedavaji, nekde jo. Ja mela epi cely porod. Kontrakce jsem citila jen jako tlak a proto jsem vedela, kdy tlacit a oni mi i rikali. Tlaceni slo dobre a dlouho to netrvalo. Siti jsem vubec necitila, mazlila jsem se pri nem s malym. Jak udelala posledni steh, tak jsem nakojila, a potom mi to tepr vytahli a spodek se zacal dostavat k sobe. Epidural je neskutecna uleva a ja diky nemu mela nadherny porod, kdy jsem vnimala kazdy okamzik, kazdy zvuk, kdyz se maly narodil a me pocity byli jen o silenem stesti a ne o bolesti. S nim byl porod fakt zabava a kdyby to melo byt vzdy takove, tak budu rodit za penize
Ted si ho necham dat zase. Ja se jen bojim, ze to nestihnou, jinak si to nejak neumim predstavit. Chtela bych to mit stejne jak s Matyskem… Jo a vpich me taky vubec nebolel. Brani krve je vic neprijemne…
Vetsinou se snazej tu davku vypocitat tak,aby na tlaceni neucinkovala a rodicka plne citila kontrakce..neprijde mi to bezpredmetny,delaj to tak ze zkusenosti,vetsinou ty maminy nespolupracujou,kdyz neciti poradne ty kontrakce a nemaj tudis potrebu tlacit,az na vyjimky..co ja vim,tak to delaj takto,proste je zadouci,aby maminka na tlaceni byla bez vlivu analgetik
Ja jsem měla dva porody, oba s epiduralem, takže bolesti srovnavat nemůžu. Nicméně každý porod pokračoval jinak rychle a u prvního jsem vůbec necítila tlak na konci, museli mi radit a ani mi tlačit nešlo. Nakonec mi pomáhali stočenou noční košilí ![]()
U druhého bylovše rychlejší, moc jsem se bála, že ho zase nebudu umět vytlačit - ale bylo to úplně jinak. Sama jsem upozornila, že mám potřebu tlačit a na tři vlastní zatlačení byl malý krásně venku. Šití jsem měla u obou jen minimální, spíš oděrky a nijak zvlášť to nebolelo.
1. nevim zatim jen jednou a s epi
2. na tlaceni epi byt nesmi prave kvuli tlaceni ale ja teda nevim ja kontrakce citila furt a docela festovne i kdyz uleva byla jak blazen i kdyz cim dyl to bylo tim mensi meli jsem pak bolesti furt 100 a vkontrakci to bylo silnejsi ale to jaksi monitor nedokazal zmerit
3.ucinkuje tak dlouho kolik ti ho daji
Tak ja jsem mela prvni porod s epiduralem a podle PA nam prodlouzil porod, museli mi dat oxytocin. Po podani epiduralu najednou veskere bolesti zmizely jako pri injekci u zubare, trosku me brnely nohy…do dvou hodin jsem byla otevrena, tlaceni slo hure…nebolelo to (teda alespon se na bolest nepamatuju jen na absolutni vycerpani, kricela jsem prave vycerpanim ne bolesti), ale bylo hodne unavne a dlouhe, siti nebolelo. Cca za mesic budeme rodit znovu, urcite si ho necham dat (pokud stihneme) za tu ulevu to stoji.....jinak po porodu jsem mohla do hodinky chodit po svych…
Barca
Tak já měla první porod s epidurálem,podle doktora mi urychlil porod.Ale nějak výraznou úlevu jsem s ním nepocítila.Ale prý to mohlo být tím,že mi ho dali pozdě.Pořád jsem ho nechtěla a když jsem si o něj řekla,tak malá se narodila za 1 a 3/4h.Každopádně jsem asi jako prvorodička moc nespolupracovala
Nastřihli mě a i huply na břicho.Pokud vím,moc jsem netlačila,ale narodila se díky tomu rychle
Šití jsem ale díky epidurálu vůbec necítila!
Prostě pohoda!Ale potom hojení nastřižené hráze _Horor! ![]()
Druhý porod byl fofr a na nějaký epidurál jsem si ani nevzpomněla
Porodila jsem přirozeně,bez nastřižení.Doktor nepomáhal,nechal mě at si malou vytlačím sama a jen se ptal jak mi je a jestli můžu.Ale šití byla tragedie!Zažila jsem šití bez utišujících prostředků a i když mě nenastřihli,natrhla jsem se.
A to jsem neměla nějak moc stehů.Každopádně jsem po tomto porodu bez nástřihu,mohla hned sedět.Nic mě nebolelo,prostě pohoda.Týden po porodu moje tělo zapomnělo ,že rodilo
Žádné krvácení,bolest…prostě nic.Za to u první dcery jsem hodně dlouho nemohla sedět a krvácela jsem dva měsíce.
Ale nemyslím si,že by to bylo epidurálem.Podle mě je dobře,že tu tato možnost pomoci od bolesti je!
Zvlášt pokud porod trvá dlouho a maminka je vyčerpaná! ![]()
hanulka píše:
Konec tedy bolí s epiduralem stejně jako bez něj?tak to mi pak přijde bezpředmětný..Já to vydrřela celkem obstojně bez něj až do konce..Hororová pro mě byla poslední hodinka a nejvíc kontrakce před tlačením a tlačení..Na to epidural neučinkuje??
Někoho finální tlačení nebolí, mě bolelo děsně, na to ten epidurál už neměl vliv, ale zase někdo má šílené a bolestivé kontrakce před finále, takže než aby ženská třeba 4 hodiny umírala bolestí u kontrakcí, tak ano, epidurál pomůže hodně, já necítila ani jednu a že teda byly… na monitoru ta křivka vyjížděla nahoru jak blázen…