Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
( Bouzel budu psat s chybama).Prosim vas o rady syn v nedeli dostal zachvat, nejvetsi hruza co jsem kdy videla
.Dneska nam rekli ze ma epilepsii. Staci kdyz kouka na televizi a zacne byt mimo. A me zajma co bude dal? mam hroznej strach
.Uz ted vim ze nedokazu prihlizet tomu jak ma zachvat. Vubec nevim jak se tomu postavi skola.Jak ste to prosim vas zvladli vy? Syn ma 8 roku je sikovnej jednickar hraje na fletnu a keybord.
Neboj se.
Synovi určitě už nasadili léky, počká se, až zaberou a bude v pohodě. Ve škole řekneš, co a jak - možná bude mít nějaká omezení do TV (skoky a podobně). Určitě nebude ve škole první s epilepsií… Zřejmě sem tam záchvat mít bude, ale zvykneš ai a naučíš se, jak reagovat. Uvidíš, že to bude v pořádku! ![]()
No asi začne brát léky a třeba se to srovná a bude bez záchvatů, taky může chvíli trvat než se najde vhodný lék, nebo kombinace léků, ale určitě to bude dobré uvidíš, sama mám epi od 16 let záchvaty grandmal, pár jsem jich za život měla, až ted poslední roky co mám nové léky, jsem bez záchvatů, ve škole jsme to tenkrát řekli, byla jsem už na střední a v poho, sama jsem to řekla i celé třídě. takže to jen z pohledu „dítěte“. ale sama jsem záchvat nikdy neviděla, já se jen vždycky probrala po a všichni kolem byli vyděšení, ale i moje tenkrát 11ti letá dcera to viděla a taky to zvládla, hlavně se toho neboj a sežen si co nejvíc informací, třeba tady http://www.epilepsie.cz/
U nas na skole je 24 deti takze tam to nikdo nema.Taky nevim zda to rict v okoli znamim aby vedeli kdyby nahodou
.A na kolik priblizne vyjde lecba? Lecbu mu uz nasadili ale az v patek bude doma. A jeste k tomu se my zda ze se zmenil
je proste jinej ![]()
No já bych to řekla, osobně to říkám vždy lidem v okolí s kterými budu někdy spolupracovat, takže v práci všem, kamarádkám, známým, jeden nikdy neví kdy se mi to stane a bud potřebovat pomoc a když oni budou vědět o co jde, je to jednodušší. no a lecba kolik bude stát? myslíš léky? to záleží jaký bere a kolik, já beru takový co mne měsíčně vyjdou na doplatku asi 100-150 kč, ted přesně nevím.
Tak možná že teď je jediný, ale učitelé se s tím určitě už setkali…
Léčba by měla být hrazená… alespoň já teda nic moc nedoplácím (jsem taky epileptik), určitě žádné horentní sumy. Nezměnil se, neboj se. Epilepsie nemění charakter - spíš je vyjukaný, co se to s ním stalo. Bude muset taky dodržovat určitá režimová opatření - ale o tom tě poučí lékaři (neponocovat, nekoukat dlouho na tv, dodržovat pitný režim, pravidelné užívání léků…).
Pro dceru platim na doplatkach asi 300 mesicne. Co bude dal se uvidi - nekdo prodela zachvat jednpu za zivot, jiny vickrat. Rekla bych to i v okoli, aby vedeli, jak se zachovat v pripade zachvatu
Nevím jak u malých dětí, ale manžel má epilepsii od asi 6 let. Záchvaty měl častěji jako dítě a v pubertě. Teď už tak jednou za 4 měsíce (podle situace). Hodně mu pomáhá pravidelná vyvážená strava (ne moc cukru a žádné experimenty). Je dobrý vysledovat co to vyvolává ( jak jsi psala televizi, u manžela je to i lehčí únava a přerušovaný spánek).
Jinak ale určitě informuj okolí a příbuzné. Nikdy nevíš, kde a s kým se to může přihodit.
A měla bys mu být při záchvatu oporou (tedy ve chvilli, kdy přichází k sobě). Manžel je pak přecitlivělý, potřebuje abych byla ta, která je u něj a tváří se, že je všechno v pořádku.
Manžel normálně vystudoval a je velice inteligentní. Epilepsie nemění osobnost ani zájmy.
Jj vliv na osobnost si myslím, že to nemá, připadám si pořád stejná jako před epilepsií a študovaná jsem taky, tak snad vliv na mozek taky moc není, snad jen mne napadá, že se může hůř soustředit, hlavně po těch lécích to může být, tak třeba v učení mu dělej víc přestávek
Me prijde trochu agresivni. z niceho nic my prilitla facka, slo videt ze ho to mrzi
.pak se porad smal.kdyz sem odchazela skoro my schvalne skripl hlavu ve dverich
.to nikdy neudelal ani nikdy nenapadal druhy. projde my impulzivni.
@dorotka28 třeba ho to štve, že má ty záchvaty a necítí se ve svý kůži, možná má sám strach a to chování je reakce na to všechno, mne tenkrát bylo 16 taky jsem z toho nebyla odvázaná, hledala jsem hlavně informace, co to je, proč se to děje, co si můžu dovolit a co ne, asi bych s ním o tom hodně mluvila, aby pochopil, že to není nic za co by se měl stydět, nebo se cítit méněcený, pořád je ještě hromada jiných nemocí, které jsou daleko horší, s tímhle se dá krásně žít a až zabere medikace bude to lepší. jinak teda pro mne je třeba epilepsie na doživotí, asi se málokdy úplně vyléčí, ale vůbec mne to netrápí.
Prosim vas ty co mate epilepsii nebo zkusenosti sni.Syn uz po druhe v noci mel samovolne mrkani oci. Rikal ze to neslo zastavit.Ja to nevidela protoze me nezavolal a me zajma jestli je to jakoby zachvat??dekuji
@dorotka28 ono takhle tezko rict. Muze a nemusi. Chce to neurologa
Dobrý den prosím o radu.Je to cca 14dni co mi nově zjistili epilepsií a jelikož jsem na uradu práce a praci hledám vůbec netuším co můžu a nemuzu. Ještě dotaz je nutné to hlásit když se chci ucházet o práci? Předem děkuji za odpovědi