Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj, šlo mi o to, že když se malá v noci vzbudí v postýlce, aby v ní zase uměla usnout. nejednou se mi stalo, že jsem se vzbudila, podívala na malou a ta nespinkala, ale ani neplakala. takže jen leží v postýlce a kouká. a pak celé dny zívá a je nevyspalá.když je nevyspalá, méně pije a hlavně jen přední mléko, takže víc blinká.
To mas komplikovany, s tim blinkanim, s tim neporadim. Ale taky se mi stavalo, ze malej v noci koukal, bylo to docela komicky. Porad jsem cekala, kdy zacne vyvadet, a on proste koukal ockama do tmy, a pak asi usnul … nebo ja…
Ale pres den to nemelo zadny nasledek, tak nevim.
Mne se jen zdalo drasticky, tento problem resit vyrvavanim. Snad Ti poradi maminky, co treba vedi neco o refluxu apod.
Preju at mas brzy vse pevne ve svych rukach
![]()
Tak po dvou měsících se musím pochlubit, že jsem s Verunkou zvládli odbourat uspávání v náruči na balonu. Na přesnou Estvill. metodu jsem neměla nervy, tak jsem se rozhodla, že bude stačit, když usne v postlýlce sama a já u ní budu stát. Poprvé plakala 10 minut a já ji jen hladila po čele. Teď už jí stačí položit do postýlky, chvilku nad ní postát a do 10 minut spí. Hlavní je, dávat ji spát po 3 hodinách po předchozím probuzení. Ted spí dopoledne 1,5 hodiny a odpoledne taky 1,5 hodiny. Když si vzpomenu na časy, kdy jsem jí uspala v náruči a pokaždé byla do půl hodiny vzhůru, tak jsem šťastná, že to zvládla a já mám taky konečně chvilku čas něco uvařit, udělat atd.
Já jsem estvilla vzdala, malému je 11 měsíců. Zkusila jsem to min. měsíc a dvakrát, a i když tam chodím přesně po těch minutách, pokaždé to skončilo tak, že se malej poblinkal a pak bylo ještě větší ródeo ho uspat. Takže odkládám estvilla na dobu neurčitou. Uspáváme tak, že když začne být kolem sedmé večer unavený, tak leží manželovi nebo mě na hrudi na gauči, dám mu ještě flašku s mlíčkem a on když u toho začne skoro usínat, tak ho odnesu do postýlky už takhle unavenýho. Máme problém s tím, že málo vždycky přibere a když ho nechám v postýlce brečet, tak to co sní večer, ještě vyblinká, tak jsem to zatím vzdala ho trápit. Takže já bych malou deniso ještě nenechávala takhle trápit a chovala ji a chovala, je ještě maličká a chce cítit maminku a ještě když máte problémy s refluxem.
ahoj, asi jsem se špatně vyjádřila, ale právě že už usíná naprosto bez problémů - nepláče, neblinká. Těch 10 minut v postýlce nepláče, ale sleduje vše kolem sebe a pak usne. Na estvilla jsem také neměla nervy a jsem ráda, že to vyšlo takhle. Nevadí mi stát ji u postýlky než usne.Taky jsem vypozorovala zajímavou věc, častokrát se mi vzbudila po půl hodině spánku a nikdy jsem nevěděla proč. Teď už vím, že jí tlačí vzduch v bříšku a potřebuje zvednout a brknout si. Pak jí položím a spinká zase dál.
Deniso, malá taky trpěla na reflux a máme to samé co ty, po půl hodině se každý večer vzbudí, musím jí nadzvednout a ona si většinou říhne. Já taky uspávala na rukou, jelikož prostě jinak neusnula, začala jsem to odbourávat v 6 měsících, to už tak nezvracela. Praktikuju to podobně jak ty, akorát musím malou držet za ručičku. Ted už usíná krásně i noci se zlepšily. ![]()
Taky jsem to vzdala, malý se začal po hodine řvaní dusit a zvracet, uspávání ještě šlo, ale jakmile se vzbudí asi za hodinu po usnutí tak to bylo peklo, nechci aby měl z toho psychickou újmu. Nejdéle jsem to vydržela hodinu a půl…
tak ja to aplikovala u starsi kdyz ji ylo 7 mesicu a mladsi 3 mesice. nemuzu si to vynachvalit. od te doby jsou klidnejsi a krasne spi i ji. reflux mela mala taky. to poceni je normalni jak uz psala vyse, jsou prikryti, a namahaji se.
no ale kdyz jdes do estvil nemuzes prece uspavat v naruci.. to se vzbudi a chce tvou naruc to je jasne. od Estivilla jsem cetla knihu a je to od narozeni ale podle me se to prvni dva mesice dela tezko kdyz nemas tucha proc breci, az zacnes mit jistotu ze je opravdu unavena tak je to ok.ale musis mit naprostou jistotu to je zaklad. pokud mas jakekoliv pochybnosti ani se do toho nepoustej..
ach jo holky, neni to zadne tyrani, ja moc dobre vim o cem mluvim.
denisko v noci ji tam nech at si keca
a az zacne plakat tak ji proste jen podavej dudlik, po trech minutach od zacatku place (vic taky nedavam, max. 5)
jeee ja si ani nevsimla ze uz je to dva mesice
a vesele ti tu radim
asi jsem se s chválením unáhlila. poslední 4 noci jsou příšerné. položím do postýlky, za chvíli usne, ale do hodiny je vzhůru a tak je to celou noc. co hodinu nandávám dudlík nebo hladím po hlavičce, protože pláče i s dudlíkem v pusince. nechápu, co se stalo, nic se nezměnilo, vše je stejně jako před tím. doufám, že je to krátkodobá záležitost a přejde to, jinak budu muset opravdu jít do Estvilla a to se mi moc nechce ![]()
Mám obavu, že když dítě nechce spát, nepomůže vůbec nic. Taky jsme zkoušeli vše možné, ale spaní se u nás stále jen zhoršuje. Už ho nechávám vyřvat, protože vše ostatní bylo k ničemu, ale ani to řvaní nikam moc nevede. Teda jak kterou noc, ale většinou se moc nevyspíme. A před sousedama se začínám stydět - co si o nás můžou myslet. Můžu jen doufat, že to chápou. Takže jediné, čím se utěšuju, že to přece jednou musí skončit.
ahoj,psala jsi ze davas po pul hodce malou jeste krknout,tak si myslim ze ona nevi ze je to cas na krkani,ale zvykla si ze ji vyndas z postylky a jakoby pochovas.Takze bych asi zkusila odbourat i to krknuti,mala uz je na nej stejne docela velka.Muzou to ale byt i zuby,ale z tech by byla mrzuta i pres den,..
Jinak ja pouzila Estivilla ve 3mes,a nezu si tez vynachvalit
.Ty pises zes ho pouzit nemusela,ale to cos delala je taky svym zpusobem Estivill,dulezite je nevyndavat z postylky,moc nemluvit,staci jen potichu psst,ale hladit a drzet klidne muzes ![]()
denisko me prave taky juli spala dobre prvni mesic, dva pak se to pomalu ale jiste zhorsovalo.. zvyknou si presne jak je psano v predchozim prispevku ze je vezmes z postylky, to je to nejhorsi. pohlad a jdi, ja treba vyndam dudlik a zas ji ho nandam, na zuby je dobry gel, jen ji ho dej na dudlik ale v zadnem pripade nevyndavej z postylky a vydrz! jdi pryc z mistnosti pokud spite spolu, dej si caj a stopuj! po trech minutach, az peti. nebude to trvat dyl jak pul hodiny uvidis!! eli mi spi krasne celou noc, od te doby a vubec to nebolelo.. akorat vstava v 5:30 to ji furt nemuzu vysvetlit ![]()
Ahoj, tak problém je snad vyřešen. Jen at to ale zase nezakřiknu
Ano první večer byl hrozný, plakala půl hodiny, chodila jsem tam co 3 minuty a během toho si okousla skoro všechny nehty. Ale zlepšení přislo. Usíná sama v postýlce, když se v noci vzbudí, zapláče a hned zase spinká. Zdá se mi, že přes den lépe papá. Doufám, že už to bude trvalý stav, protože absolvovat znovu bych už to nechtěla.