Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky!
Nemáte nějakou radu? Malýmu jsou 4 měsíce. Je to poměrně dost nespavé dítě. To bych nějak překousla ale jde mi o to, že po hodině co je vzhůru, začíná být ospalý a začíná plakat, asi že nemůže zabrat. Jediné co zabíralo bylo nošení, ale to jsem brzo utla. Zkoušela jsem si s ním hrát, mazlit, zpívat, číst, vzít si ho do postele, hladit ho, taky na něj zabírá fén, ale to taky není zrovna nejlepší uspávací metoda. Nevíte co s tím? Taky si vůbec nehraje sám, i když dřív mu to nedělalo problém, nevívíte jestli se to zlomí, nebo si s ním budu muset pořád hrát. Abych nevypadala jako fůrie, upřesním, že musím být pořád u něj, jinak si nehraje, nemůžu si ani odběhnout na záchod aby se nerozplakal…což dřív vůbec nedělal. Vydržel to sám i půl hodiny. Chodila jsem se na něj jen juknout a třeba jen vyměnit hračku. Děkuju
ahoj u nás hodně v tomhle období zabírala látková plínka přes obličej - jinak jí vše kolem rušilo a nemohla zabrat.
Jinak hrací krizi jsme v tomhle věku taky měli. Ony ty děti začnou poznávat kdo je kdo a už jim to není úplně fuk - k nám babička nemohla na 2 metry a taťka měl občas taky problém. Takže jsem se jí věnovala ale prostě když jsem potřebovala na záchod tak musela chvíli počkat a holt chvilku plakala. Ale tak za měsíc to přešlo a teď si zase vyhraje krásně sama.
Občas má taky dny kdy má tuhle úzkost a nemůžu se moc vzdalovat tak se hodně mazlíme, blbneme spolu v posteli atd. A za pár dní je to zas opačně a ke hraní mě ani nepotřebuje ![]()
petra85 píše:
Ahoj maminky!
Nemáte nějakou radu? Malýmu jsou 4 měsíce. Je to poměrně dost nespavé dítě. To bych nějak překousla ale jde mi o to, že po hodině co je vzhůru, začíná být ospalý a začíná plakat, asi že nemůže zabrat. Jediné co zabíralo bylo nošení, ale to jsem brzo utla. Zkoušela jsem si s ním hrát, mazlit, zpívat, číst, vzít si ho do postele, hladit ho, taky na něj zabírá fén, ale to taky není zrovna nejlepší uspávací metoda. Nevíte co s tím? Taky si vůbec nehraje sám, i když dřív mu to nedělalo problém, nevívíte jestli se to zlomí, nebo si s ním budu muset pořád hrát. Abych nevypadala jako fůrie, upřesním, že musím být pořád u něj, jinak si nehraje, nemůžu si ani odběhnout na záchod aby se nerozplakal…což dřív vůbec nedělal. Vydržel to sám i půl hodiny. Chodila jsem se na něj jen juknout a třeba jen vyměnit hračku. Děkuju
AHOJ TADY JE DISKUSE
https://www.emimino.cz/…motne-31548/
..tam jsem kdysy psala, jinak naše malá byla do 5. měsíců jen chovaná, ale bylo to nejůčinější do 5. minut byla tvrdá..přitom jsem jí zpívala..později broukala „poněvač“ už jsem se nemohla poslouchat.Jinak jsem ještě musela dopsat, ESTIVILOVKA nám samo vydržela do prvního se postavení v postýlce, pak byl šlus..a usínám už už jsem doslova unavení..ted od toho roku se nám to taky měnilo „ONY TY PŘELOMOVÍ OBDOBÍ JSOU NĚKDY NÁROČNĚJŠÍ, ale člověk musí zkoušet“. ![]()
Náš starší si začal sám hrát až skoro ve 4 letech
Uspávali jsme houpáním na balonu, pak přišel na řadu estivillo. Máš malý miminko, nechtěla bych po něm zázraky.
Proc jsi „utla“ noseni? Mates se nosil hrozne rad a me je to az lito, ze to ted uz tolik nepotrebuje a vystaci si prakticky stale sam ![]()
Puvodne jsem teda nosila na rukach, apk v satku nebo nositku. A najednou to byl velky kluk, ktery usne, jak ho polozim do postylky, pres den si hezky objevuje okoli a jen parkrat za den si bekne, ze chce pochovat, treba kdyz se o neco bouchne nebo kdyz uz je hladovy nebo unaveny.
čičinka píše:…joo k tomu nošení asi v „ŠÁTKU“..taky jsem nosila v šátku tak do 2,5 měsíce…vždy tvrdě usnula..spala dost dlouho „jinak to frcala po 20 min“. …asi cca po půl hodce jsem jí spustila do postýlky, ale pak se jí šátek přestal líbit, tak jsem jen chovala.A v terénu jsme to řešili „KLOKÁNKOU“, nebo tak malounko po doma.
Proc jsi „utla“ noseni? Mates se nosil hrozne rad a me je to az lito, ze to ted uz tolik nepotrebuje a vystaci si prakticky stale sam
Puvodne jsem teda nosila na rukach, apk v satku nebo nositku. A najednou to byl velky kluk, ktery usne, jak ho polozim do postylky, pres den si hezky objevuje okoli a jen parkrat za den si bekne, ze chce pochovat, treba kdyz se o neco bouchne nebo kdyz uz je hladovy nebo unaveny.
..ještě k tomu hraní, nekteré děti prostě potřbují kontakt z „matkou“…já měla i dvě postýlky..později jsme to řešily autodedačkou - či co to je. ..prostě jsem si s ní vždy hrála, nebo na ní mluvila či jí zpívala..dobré je mít i puštěné rádio. …ted už naše malá na to dělá „tanyny“ ![]()
Našeho kluka to taky přestalo pod hrazdičkou ve 3 měsících bavit a chce koukat. Nosit nosit nosit. V šátku to dá míň zabrat, než na rukou. Původně se mi to taky nelíbilo, ale na zemi jsem musela děla vopičkya děsnej cirkus, abych ho zabavila. To jsem ale 8 hodin denně prostě nedokázala, zaměstnal by celý divadelní soubor. Nakonec jsem vděčná za šátek a nošení. Při nošení v šátku stačí, abych dělala cokoli, včetně úklidu a děsně ho to baví.
Ke spaní - uspávání doma přes den jsem vzdala. Spí jedině v kočáře venku a v šátku. Doma usne jedině po strašném řevu třeba i hodinu,ikdyž u něj leží, hladím… odpadne pak únavou a za půl hodky je vzhůru.
Ahoj, včera jsem chtěla vyzkoušet Estvila, ale malá byla hrozně rudá a spocená. To jí mám přesto nechat být i spocenou? Je to fakt drsné.
Zdravím, nebyla jsem zastáncem Estevillo metody do 1 roku, to i malej usínal sám, nebyl takový problém, jakmile začal mít svou hlavu, bylo to horší, usínal u mě. Teď je mu 1 rok a 7 měsíců a usínání se zhoršilo, při usínání se vrtí,otáčí ze strany na stranu. Takže dnes 3. den Estevillo a intervaly se zkracují v usínání(poprvé 30 min,pak 15 min, dnes také 15 min) Nechávám vždy otevřené dveře, aby věděl, že se něco doma děje, po křiku začne vzlykání a to je známkou usínání.
Rada pro ty co nemají myčku, vždy když jsem Péťu dala do postýlky usnout, šla jsem mýt nádobí, abych neslyšela jeho brek, člověk to hůře snáší, takhle to šlo.
Nejhorší je, se jít na něj podívat, to začal brečet ještě více.
Jezis to je hrozny to vyrvavani, parkrat jsem to taky udelala ale bylo mi ze sebe na bliti. Male 4 mesicni mimino se proste potrebuje nosit, chovat, mazlit a hlavne si samo fakt hodinu hrat nebude
Nas si sam zacal hrat tak ve 2 letech, ted jsou mu 3 a 3 mesice, taky si nekdy s num hraju, to dite to potrebuje. A uspavam ho, preci ho nebudu mucit vyrvavanim, to snad maminy musite sami citit, ze to asi neni uplne ono ![]()
@pannda takhle bych se nechávala uspávat taky
a jak bych byla hodná a držela!
@pannda jééé
, to by mě zajímalo jestli by to fungovalo i na toho mého dvouletého rošťáka
![]()