jak naucit usinat samotne

757
21.7.09 12:06

jak naucit usinat samotne

Holky, doted jsem zila v tom, ze mam bezproblemove mimi. Vecer vykoupu atd, vlezeme si spolu do postele, u kojeni mi usne a asi za hodinu ji spici prendam do postylky, po pulnoci si ji na kojo vezmu k sobe, opet usne u prsa a do rana je u nas. Usina mi u kojeni inpres den. Je ji pet a pul mesice, vcera jsme si po dlooouhe dobe vyrazili vecer do kina, hlidala moje mamka, pred odjezdem jsem nakojila, pak byla v planu kase, kterou obcas dostane a vim, ze ji sni, v lednicce bylo odstrikane mlicko. Babicka vykoupala, nakrmila kasi, mala u toho vytuhla ji v naruci - za hodinu strasny, neutisitelny rev, dudlik plivala, mlicko z flasky ani napad, hlad ani zizen nemela, jecela a jecela, az usnula vycerpanim u babicky v naruci (sakra, mela mi zavolat, vratili bychom se), a az potom probehl prenos do postylky. Uvedomila jsem si, ze ani pres den neni Nelli schopna usnout sama v postylce, musim ji uspavat. Jednak jde o to, ze neusne sama, jednak o to, ze usne temer vyhradne u me pri kojeni. Jenze v tom bude problem, od zari se vracim do skoly, mam rozdelanou VOS, a budu proste muset obcas pryc, a minimalne dvakrat denne bude muset dostat mliko z flasky, nebude moct usinat se mnou u kojeni. Mate tipy, jak ji pomalu naucit usinat samotnou? Dodelavame bydleni a bydlime u nasich, mame jednu mistnost pro sebe, kde spime i „fungujeme“, mam strach, ze kdyz ji dam do postylky a ona o nas bude vedet, ze tam nebude chtit byt… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2621
21.7.09 12:56

Ahojky!!!
Jestli můžu, taky se přidám :wink: .Holky ti asi poradí Estvilla :wink: . Já malýho dodnes uspávám na míči, třeba i půl hoďky. Silně mě to štve, ale vyřvat ho nenechám, to se radši uhoupu. Hlavně, on je strašně živej a jakmile ho dám do postýlky, strašně tam lítá, vyhazuje dudlíka a řádí. Sklidní se jedině v náručí. Třeba, když si s ním lehnu, to taky nezabere…lehá si na mě, lítá po posteli a pak sleze a jde si hrát :roll: . No prostě mazec!!! Aspoň, že chrní v pokojíčku sám. Tak holčičky, rady sem, pls!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.7.09 13:14

Taky se přidávám, jen mi k tomu máme i koping,boxing a já na to fixing celýho dítěte :?
Přes den sám neusne ani náhodou a to se ješte furt po 20 min budí s pláčem a kňučením, ale zjistila jsem, že na tom ještě nejsme tak špatně, aspoň v noci, že pak po tom všem spí celkem v klidně.
Jinak nechat ho vyřvat je k prdu, páč by to vydržel dvě hoďne, no já ne :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
926
21.7.09 13:47

Tak u nás to bylo v půl roce podobné … míč, kojení atd. … nakonec pomohl dobrý známý Estivill. Je to drastické, ale za 4 dny jsme měli klid a Davča usínal bez problémů. A nemyslím, že to na něm nechalo psychické následky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
21.7.09 14:36

Taky se přimlouvám za Estvilla - začli jsme jej aplikovat ve Vojtových 4 měsících, nejhorší byl první den, ale během pár hodin usnul, pak už to bylo jen lepší a lepší a během týdne uměl usínat sám :D
Zdůrazňuji, že nejde o metodu „vyřvání“, ale „kontrolovaného pláče“ a v tom je obrovský rozdíl. Vyřvávat jen tak bych v tomhle věku taky nenechala… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
21.7.09 14:41

Ahoj, přidávám se a ještě dodávám, že malá mi od 8 měsíce už ani nespí v postýlce (to měla 6nemoc a já blbka jsem ji naučila spát se mnou - abych ji měla blíž k vůli horečkám) …
A Estivila jsem už vyzkoušela : jsme to s manželem vydrželi 6 večerů - malá prořvala celé dvě hodiny a neuklidnila se ani po našem příchodu - prostě začala vřískat jakmile skončila v postýlce a přestala až po dvou hodinách, kdy byl čas na kojo a u něj únavou usnula :roll: :oops:

Budu nakukovat a snad se ozve nějaká maminka se zázračnou metodou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.7.09 14:47

Ahoj taj já jsme malou uspávala na míči do 2,5 let.A do ted jsou ji 3 musím ležet vedle ní,sama usne málokdy,ale říkám si,že do 18 se naučí spat sama :lol:

• Citovat
  • Upravit
4332
21.7.09 15:33

Chichichi … Domi … přesně : „kontrolovaný láč“, chihcichi …ale jak vysvětlit tomu dítěti, že má plakat kontrolovaně a neee vřískat? :oops: … pořád nad tím dumám … nakonec mne napadlo, jestli to není o tom, že kontroluješ to dítě při pláči a proto kontrolovaný pláč :? :roll: :wink:

Ajaj, anonymní … tož tak mne ještě čekají dva roky minimálně 8O …ale jak říkáš, do 18 to trvat nebude a nakonec ono je to strašně krásné držet své dítě stulené v náručí, když usíná, ne? :lol: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
556
21.7.09 15:55

Estvil?vzdy kazdy byl v jedne jine diskuzi proti tomu nechat dite vyrvat.ja bych tedy na Estvila fakt nemela…az takovy extrem fakt ne.chudak dite…ale KV(kazdeho vec)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
21.7.09 16:26

Ahoj, taky se přimlouvám ze ESTIVILOVU METODU usínání..není to u každého dítěte -jako forma nechat vyřvat „MY ZAČLI V 5. MĚSÍCÍCH“
zde jsem psala - a každé dítě je jiné - za zkoušku nic nedáš, a když budeš chodit dítě kontrolovat po cca 3-4 minutách, ani se nerozbrečí „tedy aspon naše ADÉLKA - nikdy moc neplakala je pofnukla a to už jsem většinou šla k ní“. =>>https://www.emimino.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=27133&postdays=0&postorder=asc&start=30

:wink: :wink: ted usíná do 5-10 minut někdy dříve..když je přetažená bez spánku cca 3-4 h. tak to trvá déle 15-20 min..a trochu pláče, ale spíš tím, že už je přetažená..a nenechá se usnout..no pořád sebou mlátí. To většinou chodím kontrolovat po 3 minutách…ale jen dítě neber do náruče, to je velká chyba-musíš je uklidnit v postýlce.

"dodám, já uklidnuji zpěvem-dám ruku -hladím- někdy si malá hraje i s mou rukou, z toho jí drží a usne…člověk musí zkoušet..vždy to dělej chvilku -až je dítě klidné…a pak odejdi na chvilku pryč cca 3-5 min…postupně natahuj ČAS..já to nedělám. :wink: HODNĚ USPĚCHU

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
556
21.7.09 16:35

elisko mozna pro estvilovu metodu jsi protoze ti prave mala nikdy nejak moc nekricela…ale kdybys mela vytrvale mimco pekne ukricene myslim ze bys zmenila nazor protoze by ti to rvalo nervy i srdce nechat tam to mimi rvat poslouchat to a nic neudelat…ja osobne bych si porad rikala zda mu neco nechybi nebo neplace bolesti?clovek nikdy nevi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
21.7.09 16:46
erdita píše:
elisko mozna pro estvilovu metodu jsi protoze ti prave mala nikdy nejak moc nekricela…ale kdybys mela vytrvale mimco pekne ukricene myslim ze bys zmenila nazor protoze by ti to rvalo nervy i srdce nechat tam to mimi rvat poslouchat to a nic neudelat…ja osobne bych si porad rikala zda mu neco nechybi nebo neplace bolesti?clovek nikdy nevi…

..KDYBY JSI SI PŘEČETLA co jsem psala na odkazu, tak víš jak jsem na tom byla…malá do 5. měsíce byla chovaná.„a dělala jsem to ráda“..do 3 měsíců skoro pořád ve-dne v noci sme se někdy i třídali.„s partnerem-poněvač nás už brala záda“
a jinak …spala semnou v posteli..jinak se budila a řvala a řvala..taky měla výdrž…ale nikdy jsem nezkoušela jak dlouho…vydržela jsem snad jen 1 hodinu a to se třádáním pochovat položit. Ale jak jsem už psala na odkazu v 5. měsíci se to změnilo..při chování se začala nehorázně vztekat a řvát..já nevěděla co s ní..protože forma nechat vyřvat, fakt pro mě nebyla ..„to mě radila mati“. Pak kámoška poradila „ESTIVILOVKU“…A BOMBA, ale jak říkám každé dítě je jiné.
NĚKDY MĚ PŘIPADNE, ŽE NAŠE MALÁ SI VŽDY SAMA NĚJAK ŘEKNE CO UŽ NEMÁME DĚLAT, NEBO S ČÍM PŘESTAT..já to tak nějak vždy chápu"ale je to chvilku tápání jak dál a co dál? :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
702
21.7.09 17:26

Ahoj holky, přidávám se k Elišce,my jsme zacali praktikovat samostatné usinani tak kolem 4.mesicu a taky se to obeslo bez nejakych vetsich dramat, ale zkusila jsem to ve 3 mesicich a to jsem se se zlou potázala , tak si myslim, ze jako v jidle maji kojenci i na to usinani nejake senzitivni periody…a jinak nez ze ditko polozite do postylky se v ni spat a usinat nenauci…proste je potreba to zkusit
ja to teda praktikuju tak, ze malej spi vetsinou 3×denne, dopoledne usina sam v postylce, po obede v kocarku venku a pokud je treba jste navecer, aby si zdrimnul, tak ho uspim u prsa, protoze to je fakt nejrychlejsi a nejpohodlnejsi, vecer usina v postylce, nekdy sam, nekdy nemuze zabrat, tak mu treba dam ruku,nebo se mu snazim pomoct, ale pokud uz ho dam do postylky, tak se snazim ho z ni nebrat…
tak jsem moc neporadila… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
21.7.09 18:33

Přidávám se s naší troškou do mlýna. Terka asi do 5 měsíců usínala JEDINĚ při klepání prdíků v náručí. Asi tak od těch 5 měsíců se učíme uspávat jako velké holky. Dát do postýlky a nechat usnout samotnou mi přijde líto. Chtěla bych číst pohádky až bude větší. Teď ještě pořád trhá knížky. Takže teď to u nás probíhá asi takhle. Dáme se kaši, zapijeme buď čajíkem nebo kojo, pak dva obrovský grcany (Terka strašně trpí na bublinky v bříšku a když si negrcne, tak se v noci budí), pak si spolu lehneme na letiště ale já se snažím na ní moc nešmatat abych jí nerozptylovala. Takže Terka mě mazlí a já jí někdy zpívám, někdy vyprávím pohádky, po obědě stačí že vedle ní ležím. Ona během pár minut usne, nechám jí chvilku zabrat přendám do postýlky. Když jsem jí dala rovnou do postýlky dělala blbiny, pořád lezla nebo si stoupala a ťapkala podél postýlky a u toho zívala a žmoulala se. Terinka je mooooc zvědavá a živá ženská, takže nerada něco prospí aby jí něco neuteklo. Občas se nám povede, že ležím vedle postýlky (máme jí vedle letiště) a Terka mě žmoulá přes šprušliny. Ve svý postýlce vydrží až do 3 někdy déle a pak by vstávala, takže si jí beru k sobě. Někdy usnu tvrdě a vzbudíme se vedle sebe (Terka spí sama, mě si nevšímá, jen má ráda když mě vidí blízko), někdy se ještě vzbudím a vrátím jí do postýlky. časem bych chtěla aby stačilo přečíst pohádku (T. byla přitom v postýlce) a ona pak usnula. Od září se vracím do školy (mám rozdělaného magistra na VŠE) takže občas bude uspávat mamča. Takže k ní teď jezdíme na tréninky. Zatím to klape. Stačí aby babička ležela vedle Terky a ona usne. Sice víc brblá než se mnou ale usne. Ještě bych jí chtěla naučit aby místo mě nuchnila hadrovou panenku nebo plyšáka, ale do teď se mi to nepovedlo. Panenka jí přijde stráááášně vtipná a plyšáka odhazuje daleko. Jednou to musí přijít že mě nebude potřebovat a prospí celou noc, ale zatím nám to takhle vyhovuje a klape nám to. Manža občas navrhne Eastvilla, ale já vím, že na tohle nemám, navíc Terinka je hysterka a vydrží dloooooouho křičet a vytlačí slzy, když jí o něco jde a tak. Takže držíme palečky ať si taky najdete co vám bude vyhovovat.!! :) :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
21.7.09 19:58

Na každého zabírá něco jiného, takže dobrá rada drahá.
Ale základ určitě je - nenechat usnout u kojení, dávat do postýlky ve stavu bdělosti. Takže když začne u kojení usínat, tak rychle odpojit. Položit do postýlky a najít si nějaký rituál, který se bude vždycky opakovat - např. položit do postýlky, zatáhnout žaluzie, rozsvítit lampičku, dát spinkacího plyšáka, dát muchlací plínku. Nejdřív bych asi zkusila s rituálem položit, říct hají, hají a odejít. Když to nezabere, tak sedět vedle postýlky, držet za ručičku, popř. hladit po hlavičce. Další varianta ležet spolu v posteli.
Starší syn jako kojenec spával výhradně u mně v náručí nebo v posteli se mnou s prsem v puse. Sám začal usínat až po 10. měsíci, kdy jsme udělali rituálek s flaškou mlíka před spaním. Pak odboural i to mlíko a bez problémů usínal.
Mladší se pro změnu uhoupával na balonu, zkoušela jsem ho od začátku učit usínat samotného, ale zadařilo se až po 5. měsíci.
Tak hodně štěstí

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí