Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Radko,
teda to je seznamek
Ja uz o aromaterapii pri porodu hodne cetla,ale porad mam takovy pocit, ze stejne nevim, jak na to. Myslim, ze bez odborne pomoci nekoho, kdo tomu opravdu rozumi bych se snad i bala do neceh pustit…neco se jen inhaluje, neco je na masaz (zad, hraze ..??), neco priklada jako obklad. Planujes, ze to budes stihat „obsluhovat“ sama? Nebo mas s sebou zkusenou kamaradku? Ve ktere porodnici budes rodit? Nektere porodnice pry aromaterapii aktivne podporuji.
No, kazdopadne to se Zabkou dobre zvladnete a mejte se prima.
Evcza + Prtafka 21tt
Ahoj Evčo. U porodu nebudu mít kamarádku, ale manžela a ani nepočítám s tím, že bych prováděla nějaké masáže oleji přímo na tělo. Spíš si to představuju tak, že si prostě přičichnu k některé ze svých ampulek a ta, která mi bude vonět, ta půjde do aromalampičky. Budu rodit v Přerově, aromaterapie je tu povolena (dokonce ani lampičku prý nosit nemusíme). Jsem jedna z mála, které mají ve svém městě porodnici na kterou zatím není ani jediná stížnost, nebo jsem aspoň žádnou nikde nezaznamenala. Možná se ani na aromku nedostane, protože vzhledem k mému prvnímu porodu mi lékař řekl, že bych mohla porodit „překotně“, což se prý občas stává. Budu si o tom muset ještě něco přečíst, tohle téma tady ještě na emimču neproběhlo. Naštěstí to mám do porodnice jenom asi 10 minut pěšky, takže se zatím ničeho neděsím. Vypadá to, že si budu vybírat mezi rozmarýnem a zázvorem (mám tlak proklatě nízko
), a podotýkám že si neumím představit, že bych si kápla do aromky při porodu kadidlo. Pak už jenom křížek nad dvéře, gregoriánský chór na CD (normálně je miluju), pomodlit a zatlačit…
. Čímž se nechci nikomu vysmívat, pokud je věřící (i já mám svou víru), ale mě vůně kadila spíš vadí a také jak by se asi tvářil personál při vstupu do porodní kapličky?
Ahoj Rado, docela si me rozesmala s tim kadidlem
Tak to je prima, ze mas na porodnici takove dobre reference i co se tyce aromaterapie. Ja jsem z Prahy a budu rodit v Podoli, takze se asi zeptam holek, jestli to maji vyzkousene i z teto porodnice.
Jinak se mej krasne a trenuj beh k porodnici
![]()
Pa Evcza
Radino, ted sem objevila na www.porodnice.com toto k prekotnemu porodu. Snad ti to alespon trochu pomuze.Je to spis navod, jak postupovat, kdybys to nestihla,ale to se ve Tvem pripade stane asi jen tezko
Evcza
Je to porod, který probíhá nad očekávání rychle. V naší době, kdy obstarání dopravního prostředku bývá většinou snadné, lze obyčejně i při rychlém porodu převézt rodičku včas na porodnické oddělení. Překotný porod se vyskytuje jenom ojediněle, nemějte z něho strach!
Navíc si buďte vědoma toho, že vy, která jste přečetla tuto knížku, máte tolik vědomostí, že byste dokázala překotný porod zvládnout, i kdyby se vám nepodařilo do porodnice přijet včas. Uvědomte si, že při překotném porodu probíhá vše normálně; odchylka je pouze v tom, že se dítě rodí rychle.
Nejdůležitější je zajistit, aby se rychle rodící dítě neuhodilo o zem. Proto je třeba, jakmile byste ucítila nutivé děložní stahy, pokud možno rychle se položit na bok na měkkou podložku. Je také třeba, abyste se rukama nedotýkala rodidel. Tuto zá:,–(u je nutno dodržovat při každém porodu, tedy i při porodu překotném. Jde totiž o to, abyste rukama nezanesla choroboplodné bakterie do rodidel; dostavil by se horečnatý průběh šestinedělí.
Dítě se má při překotném průběhu porodu zachytit do čisté látky, například do ručníku, podle toho, co čistého je právě po ruce. Nezačne-li dítě po porodu samo křičet, je nutné je opatrně dát do polohy hlavou dolů, aby mu z úst vytekla plodová voda. Nezačne-li křičet ani potom, je třeba mu vytřít plodovou vodu z úst, nejlépe čistým suchým kapesníkem.
Pak je třeba se postarat o pupečník, nesmí se silou vytahovat z rodidel. Nejdříve musíte pupečník podvázat, a to na dvou místech. Nejlépe se k tomu hodí místo přibližně uprostřed pupečníku. Pak teprve můžete pupečník přestřihnout, jinak by jeho konce silně krvácely.
Dítě je třeba přikrýt čistou látkou, aby neprochladlo. Mělo by ležet na boku, aby mohla dál odtékat plodová voda z úst. Kdyby se snad stalo, že by nebyly po ruce nůžky, bylo by vhodné nechat dítě spojené pupečníkem s lůžkem a počkat, až se samo odloučí. Trvá to někdy až půl hodiny, ale pak vyjde z rodidel samo.
Pak je třeba, aby někdo co nejrychleji přivolal porodní asistentku nebo lékaře, nebo rovnou sanitní vůz k převozu na porodnické oddělení.
Možná že se vám tyto informace o překotném porodu budou zdát příliš složité a nesnadné k zapamatování. Opakuji však ještě jednou: Nebojte se překotného porodu, dochází k němu opravdu málokdy.
Kromě toho zkušenosti ukazují, že překotné porody, k nimž přece jenom došlo, ať už ve vlaku nebo v sanitním voze, skončily šťastně, i když byla poskytnuta pomoc pouze civilní osobou. Důležité ovšem je dát rodičku co nejrychleji převézt i s novorozencem a s plodovým lůžkem na nejbližší porodnické oddělení, kde jim poskytnou odborné ošetření.
Radina píše:…
GERANIUM
…
- podporuje vylučování adrenalinu
Neviem, ci mas vylucovanie adrenalinu aj pri inych olejoch, ale co chcem povedat je, ze prave adrenalin pri porode nie je to prave orechove… Pri porode su okrem ineho dolezite aj hormony oxytocin a endorfin. Oxytocin ma na starosti stahy maternice (delohy), jeho zasluhou porod vlastne postupuje. Endorfin je akysi prirodzeny utisovak bolesti. Az porodne bolesti dosiahnu urcity stupen zacne sa vylucovat endorfin, ktory meni vnimanie porodnej reality a hlavne tej bolesti. Produkciu oboch hormonov brzdi prave adrenalin - inymi slovami: adrenalin brzdi porodny dej a tiez vdaka adrenalinu je znasanie bolesti horsie. Takze pocas porodu je vlastne lepsie potlacat produkciu adrenalinu - nestimulovat sedu mozgovu koru podnetmi, nechat rodiacej mamicke klud, ticho, pritmie, sukromie, pocit istoty a bezpecia.
Toto nemam z vlastnej hlavy ani z vlastnej skusenosti - tieto veci som sa docitala na viacerych strankach pisanych porodnymi asistentkami (napr. sa to spomina niekde v clanku na www.iham.cz ale aj na holandskych strankach). Takze ma nekamenuj, ak nesuhlasis ![]()
Chcem ti ale podakovat za clanok, je velmi fajn. O levanduli som citala, ze ma bolest tlmiace ucinky, takze nad nou dost rozmyslam.
Kazdopadne, este raz diky a zelam rychly a lahky porod!!!
![]()
schamka + Pampúšik (38.tt)
Vím, že toto je spíš téma na samostatný deníček, ale ráda řeším své nápady spontánně a nechce se mi čekat až adminové ukončí dovolenou.
je to vlastně téma pro všechny maminky, hlavně maminky co čekají letňátka, stejně jako já, pro podzimátka, zmrzlíky ale také pro všechny snažilenky. Určitě bych měla podotknout, že tyto poznatky nejsou moje, kdysi jsem je kopírovala z nějakého jiného serveru, ale aktuální určitě jsou. Zrovna tak jako nám u porodu může pomáhat důvěrně známá vůně partnera, může nám napomoci ke klidnějšímu průběhu porodu volba té správné vůně, která nám tzv. „sedne“. Pokud jste takoví blázínkové jako já a máte doma celou baterii aromaolejíčků, chci vás povzbudit a připomenout, nezapomeňte si aspoň některý přibalit k CéDéčkům, kazetám a všem potřebným věcem, které si berete sebou do porodnice.
Začínejte s minimálním ředěním éterických olejů (1 kapka), vždy jde oleje přidat, ale příliš intenzivní vůně se budete těžko zbavovat. Nepoužívejte více jak 2% ředění
Pozor na interakci éterických olejů s léky ! - po podání léku počkat 20-30 minut na reakci těla a až potom začít masírovat (aby bylo jasné, co způsobily léky a co EO)
Při používání homeopatik neaplikovat MENTOL a EUKALYPTUS, u ostatních olejů počkat 20 min po aplikaci homeopatik
DOPORUČENÍ:
BAZALKA
CEDR
CYPŘIŠ
ČERNÝ PEPŘ
GERANIUM
HEŘMÁNEK ŘÍMSKÝ
HŘEBÍČEK
JASMÍN LÉKAŘSKÝ - ABSOLUE
KADIDLO
LEVANDULE
MAJORÁNKA SLADKÁ
MUŠKÁTOVÁ ŠALVĚJ
NEROLI
PALMORŮŽOVÁ SILICE
ROZMARÝNA
RŮŽE OTTO
SKOŘICE
ZÁZVOR
KONTRAINDIKOVANÉ ÉO
Následující éterické oleje nepoužívejte, pokud k tomu nebudete mít výslovné doporučení od kvalifikovaného aromaterapeuta.
DOBROMYSL, FENYKL HOŘKÝ, KAFR, LIBAVKA, MÁTA POLEJ, PELYNĚK, PETRŽEL, ROUTA, SASAFRAS, SATUREJKA ZAHRADNÍ, ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ, TŮJE
RADA NA ZÁVĚR
Pokud nebudete chtít u porodu inhalovat svou oblíbenou vůni z aromalampy, je nejlepší používat papírové kapesníky, které se mohou v případě nutnosti zahodit. Navíc v nemocnici jsou nejlépe akceptovány.
Takže…ať máte tak jako já ty nejkrásnější okamžiky života spojeny s nějakou příjemnou vůní, třeba právě ta vůně, kterou si vyberete bude jednou pro vaše dítě vzpomínkou na cosi vzdáleného a příjemného a nebude si to umět vysvětlit. A vy se možná budete záhadně usmívat až vám bude o svých pocitech vyprávět. Jenom vy mu pak můžete svěřit to tajemství, že třeba právě po levanduli vonělo jejich první nadechnutí.
Já určitě nezapomenu neco přibalit. Už bych měla začít balit, přestože v 36 týdnu, podle včerejší kontroly to mám už „za pár“. Ach jo, a já si myslela, že vydržíme až do 40 týdne 2 in 1