Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky,
na doporučení maminek z netu jsem zakoupila homeop. kapky na nachlazení Euphorbium compositum. V lékárně se zmiňovali také o sreji, ale když jsem se ptala, jestli je v nich někjaký rozdíl a jestli se dají používat pro mimi, řekli mi, že je to v podstatě stejné. Doporučili mi podávat 3× denně 5 kapek. Julince jsem je dala jenom jednou a až poté jsem si všimla, že obsahují alkohol
. Jsem na sebe pěkně naštvaná, že jsem ji tím nějak ublížila a taky na informovanost lékárníků. Chci se přece jen zeptat používáte někdo tyto kapky pro mimi nebo pouze sprey?
Díky Meda
Medo, jak jsi přišla na ten alkohol? Myslíš Euphorbium compositum od Heelu - homeopatikum? Obsahuje homeopatika, roztok soli a nějaký benzalkoniumchlorid, což je nejspíš konzertvant, rozhodně ne alkohol. Máme doma sprej, rozdíl oproti kapkám je jen ve způsobu aplikace, sprej je jednodušší stříknout do nosu. Užívala jsem ho v těhotenství a je vhodný i pro úplně malé děti do 1 roku.
Eva
Evi a ostatní mamky,
opisuju přesné složení kapek:100g roztoku obsahuje - Luffa operculata D6 1,0g, Hepar sulfuris D10 1,0g, Euphorbium D3 1,0g, Pulsatilla pratensis D2 1,0g, obsah alkoholu 29% hm.
Takže ten alkohol tam bohužel je, ovšem nevím, co je to za zkratku hm a tedy zda to třeba není jen nějaké pidi množství, které by mimi neublížilo? Ale po alkoholu to chutná
.
Meda
Meda alkohol mas taker vo vsetkych kvapkach pre deti. Je ho tam take mnozstvo, ze by to nemalo ublizit. My sme ich pouzivali od malicka. Davali sme po doporuceni 5kvapiek. Maly vdaka nim nevie co je to antibiotikum.
Sprej je tiez dobry, teraz kvoli jednoduchsej aplikacii pouzivam uz ten.
Neboj malej urcite neublizila 1 kvapka.
Lekarnici snad vedia, co radia, ked to radia tak uzivat kazdemu, co poznam. ![]()
Napriklad taky stoptussin bezne doporucovany obsahuje 28% liehu, dietatu do 7kg sa doporucuje 8!kvapiek. (citam z pribaloveho letaku)
Medo, tak ten sprej má jiné složení: Euphorbium D6 1,0g, Pulsatilla pratensis D3 10,0g, Luffa operculata D3 10,0g, Hepar sulfuris D8 1,0g. Pomocné látky: Izotonický roztok chloridu sodného, benzalkoniumchlorid. Toť vše, ani zmínka o alkoholu. Jinak v češtině píšou, že je to nosní sprej (a taky, že je), kdežto přípravek se jmenuje Euphorbium compositum-Heel Nasentropfen L. Tak jsem z toho blázen.
Co znamená 29%hm. nevím, ale jestli to v letáčku doporučují i pro malinké děti, nemělo by to snad Julince škodit. Kdyžtak zkuste sprej, ten vypadá nezávadněji
.
Gothic, Evi,
díky za odpovědi - docela jste mě úzkostnou matku uklidnily
. V těch letáčcích u homeopatik právě nepíšou nic o vhodnosti nebo nevhodnost, příp. kontraindikacích a pod. - vždy je tam doporučeno konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. Prý podle nějakého zákona v ČR nemohou tyto info uvádět
. Podle toho co píše Gothic, by to teda mělo být OK a i ty kapky by se daly Julince dávat. Ještě jsem napsala mail přímo na Heel a tak vám pak napíšu jejich reakci.
pa Meda
Máš pravdu, Medo, u homeopatik tě odkážou na homeopata, nesmí tam uvádět žádné účinky, ani by to nemělo, vzhledem k principu homeopatie, logiku. I když tohle pravá homeopatie není.
Nicméně nám to rovněž lékárnice doporučila pro těhotné i pro dítě do 1 roku. Gothic má pravdu, že je třeba lékárníkům věřit. Napiš pak, jak reagovali Heelovci ![]()
Eva
Meda neboj, aj ja som mala z toho vrasky, ked sme mu to davali prvy raz
. lenze clovek si vyberie to mensie zlo. Urcite to nie je idealne, ze tam ten alkohol je, ale zase maly este nevie, co su antibiotika, tak si myslim, ze troska alkoholu je lepsia, ako chemicke lieky (tiez s alkoholom), alebo antibiotika.
No ono ten alkohol, alebo nejake konzervacna latka tam byt musi, aby sa to nepokazilo. Jedine co som zatial nasla bez alkoholu su echinaceove kvapky od firmy Hanus (slovensky vyrobca), tie sa ale musia do 14 dni po otvoreni spotrebovat. ![]()
Som fakt zvedava, co ti odpisu z toho heelu, ja sice lekarnikom verim, ale rada preverim ![]()
Myslim si, ze ked tam vyslovene nie je napisane, ze to nie je vhodne pre deti, tak je to v poriadku, nam doporucili pre maleho aj gripp heel. Ja fakt heel pouzivam odkedy som otehotnela a na mna a maleho ma super ucinky, neviem co to je choroba, ked na mna nieco lezie, tak si hned dam grip heel a za den-dva je po chorobe.
alkoholem jsi jí neublížila, ale bála bych se těch homeopatických divočin, to by jí ublížit mohlo. Petra
Ahojky, bud v klidu. Kapky se uzivaji per os - to je polykat, pekne do pusinky a sprej se strika do nosu. %hm znamenaji hmotnostni procento a vztahuje se na mnozstvi obsahove latky. Je to konzervant a pomocna latka podobne jako benzalkonium, ktere je i v kazdych druhych ocnich kapkach.
Neboj se verit lekarnikum, mame za sebou petilete studium a lecivum rozumime lepe nez lekari - takze idealni stav je, kdyz lekar poradi a predepise a lekarnik to skoukne, protoze i lekar je jen clovek…a chemii leckdy v oku nema.
Anonymní píše:
alkoholem jsi jí neublížila, ale bála bych se těch homeopatických divočin, to by jí ublížit mohlo. Petra
Petra asi si lekar, ked si dovolis taketo nieco tvrdit. Inak by bolo na mieste napisat napriklad „podla mna“, „myslim si“, proste svoj prispevok prezentovat ako „svoj nazor“, nie ako vseobecne uznavany fakt.
Nepoznam nikoho komu by homeopatika uskodili. Nezabrali dost ludom v mojom okoli, takze netvrdim, ze su vseliek pre kazdeho. Ani mne nezaberaju homeopatika. Avsak Heel vyraba antihomotoxicke lieky.
Zo stranky heel:
Homotoxikologie
Co jsou homotoxiny?
Kdo častěji chodí do sauny ví, jak je pravidelné pocení (detoxikace) zdravé. Protože to, čeho se organismus pocením zbavuje, vede, ponecháno nadále v těle, nezřídka k nemocem. Tyto choroboplodné jedovaté látky se nazývají homotoxiny ( = lidské jedy). Avšak jedině saunou se mnohých homotoxinů nezbavíme. Jsou příliš usazeny v tkáních a vedou tam svůj vlastní život, který tělu škodí.
Homotoxikologie je nauka o souvislosti mezi působením homotoxinů na organismus a nemocí.
Otec homotoxikologie
Co by však byla teorie bez praxe? Dr.Hans-Heinrich Reckeweg (1905-1985), nazývaný též "otcem homotoxikologie” vyvinul léky, které působí antihomotoxicky, tedy detoxikačně. Všechny homeopatické preparáty Heel pracují podle základních principů homotoxikologie, jsou tedy antihomotoxickými léky.
Konvenční medicína (alopatie) nebo homeopatie?
Když Reckeweg v roce 1932 otevíral v Berlíně praxi, byl stejnou měrou alopat jako přítel homeopatie. Hledal proto formu terapie, která by byla rychlá a efektivní jako konvenční medicína, ale zároveň biologická a regulační jako homeopatie. Tak začal vyvíjet homeopatické kombinační preparáty, které odpovídaly těmto požadavkům a pro jejich výrobu založil v roce 1936 firmu Heel. Dnes se distribuují léky Heel do 50 zemí a jsou známy pro svou jednoduchou použitelnost a vynikající snášenlivost. O jejich působnosti a mechanismech účinku existuje mnoho uznávaných vědeckých výzkumů a klinických studií.
http://www.heel-info.com/…/product.htm
tu je zoznam registrovanych produktov.
Petra chapem, ze nie kazdemu je homeopatia, alebo homeotoxikologia po chuti, Keby si napisala, ze uskodila, alebo nezabrala teba, nikdy si nedovlim to spochybnovat, mas pravo na svoj nazor ale strasit tu skodlivostou, sa mi nezda na mieste.
Tiez som patrila k ludom, co pri kazdej nadche siahli po paralene, moja imunita bola priserna, minimalne 4-5× do roka som bola na antibiotikach, mala som chronicky zapal mocoveho mechura, presla som hadam polovicu urologov, podavali si ma z ruky do ruky a nevedeli najst pricinu, preco sa mi zapaly opakuju, potom som otehotnela a objavila heel a som neskutocne vdacna tejto firme, ze existuje, odvtedy neviem co su to antibioitka, lieky.
Ahoj mamulky,
tak kopíruji slíbenou odpověď od fy Heel:
Dobrý den,
obdržela jsem e-mail, kde žádáte informaci o přípravku Euphorbium compositum - Heel. Tento přípravek mohou brát děti od batolecího věku. Dle získaných informací, ho mohou používat i menší děti, ale v přiměřené minimální dávce. Alkohol, který je obsažen v léku, při dávkování, které je u dospělých 15 - 20 kpk 3 x denně, u dětí jako je Vaše dcerka 5 kpk 3 x denně (jak správně doporučili v lékárně), nepůsobí žádné potíže. Dítěti doporučujeme dávku rozředit v trošce vody, nechutná to pak tak trpce.
V případě dalších dotazů, se obraťte na naši kancelář prostřednictvím e-mailu, nebo telefonicky.
S pozdravem
Hrdličková Dana
Dr. Peithner Prag
to je asi vše a už nebudu zatěžovat diskusi
. Jsem ráda, že je to OK a vám všem děkuji za reakce.
Meda
ps: Gothic, nerozčiluj se, Petry už jsem si všimla v diskusích několikrát, píše jako anonymní a její odpovědi jsou podobného znění. Svůj postoj k homeopatii popisovala v mnou založené diskusi o zánětu v prsu. Je fakt, že takové výroky mohou celkem znejistit
.
Mila Gothic, nenapsala jsem „boj se“ ale " ja bych se bala" - prvni osoba cisla jednotneho"
a je to pravda, to mam psat, ze bych se nebala, kdyz bych se bala? Kdyz se nekdo neboji, at to svemu decku dava. P.
Protože přišel ještě jeden upřesňující email od Heelu - kopíruji:
Bohužel zákon nám nedovoluje na příbalové informaci uvést dávkování léku.
Euphorbium kapky jsou vhodné i pro malé děti, bez omezení věku.
Doporučené dávkování obecně u všech kapkových forem našich polykompozitních léků je:
běžná dávka akutní stav
dospělí: 3× 10 kapek denně 10 kapek každých 15 minut první 2 hodiny, postupně snížit na 6× 10
kapek denně
děti pod 12 let 3× 6-7 kapek 6-7 kapek 8× denně
děti pod 6 let 3× 5 kapek 5 kapek 6× denně
děti pod 1 rok 3× 3-4 kapky 3-4 kapky 4× denně
Obsahu alkoholu se nemusíte obávat (viz příloha) a kapky je možno naředit malým množstvím tekutiny.
Obecně představuje podání homeopatického léku daleko menší zdravotní zátěž než podání běžně užívaných léků.
Léčbu je vhodné doplnit nosním sprayem. Ten alkohol neobsahuje.
Informace k tématu:
Alkohol v lécích
Mnoho rostlinných léků v tekuté formě, obsahuje alkohol.
Je to z následujících důvodů:
1, Aby bylo v rostlinných lécích docíleno vysokého obsahu účinných látek, je při výrobě použití alkoholu jako prostředku k louhování často nezbytné.
2, Alkohol je přírodní konzervační prostředek, který zajišťuje použitelnost léku i při porušení (otevření) lahvičky balení.
3, Při použití alkoholu se vyloučí použití:
Může dojít při náležitém užívání léků obsahujících alkohol k poškození?
Co byste měli vědět:
Tolik vyčerpávající info od Heel ![]()
Meda
Meda, no tak to su fakt vycerpavajuce info
. Som rada, ze sa firma heel prejavila ako seriozna firma a len mi potvrdila svoj nazor na nu.
Mila Petra, mas pravdu, prva cast tvojho prispevku je absolutne v poriadku, je jasne, ze mas pravo na svoj nazor a na strach pouzit akykolvek liek, co vadilo mne bola druha cast a to „to by ji ublizit mohlo“ toto by som si nedovolila tvrdit ako laik, aj ked si myslim, ze o tomto sposobe liecby nieco viem.
Vyskusala si nejaky pripravok od firmy heel, ked ju tak zavrhujes? Ono totiz nie kazdemu
ne vsetko, mne napriklad Boiron nesedi, nie zeby mi uskodil, ale nezabral. Naopak heel mi zabral VZDY. Takze by som nehadzala vsetky homeopatika do jedneho vreca.