Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chci se zeptat, jak jste to měly s úpravou Euthyroxu (Letroxu) v těhoteství. Já beru Euthyrox 125 už několik let a jsem v 5tt. Jelikož jsou svátky, můj endokrinolog měl dovču a mně buší srdce, trochu jsem zhubla(to asi souvisí spíš s nechutenstvím)-to jsou ale i příznaky rozhozené šť.žl, nejen těhu?! Upravovali Vám hladinu už takhle na začátku? Abych něco neprošvihla..
Dík moc. ![]()
Ahoj Evikule,
beru Euthyrox 100 a dr. mi dělala kontrolní odběr před plánovaným otěhotněním, podle toho upravila dávku. Další odběry se konaly pravidelně vždy po měsíci až ca do 16.tt. Teď už prý mam přijít až po šestinedělí.
Myslím, že automaticky se dávka neupravuje, až podle výsledků krve. Mě např. dávku jeden měsíc snižovali, hned následující měsíc o 100 mikrogramů/týden zvyšovali…
Myslím, že se nemusíš strachovat, nicméně hned po svátcích si k dr. určitě zajdi. Těhotenství ty hormony dokáže hezky rozházet… A pokud endokrinolog bude mít ještě dovču, klidně popros obvodního… Alespoň podle hodnot uvidíš, jestli jsi v normě, aby ses nemusela bát.
Krásné svátky!!
Me se nastesti stitna zlaza srovnala jiz pred tehotenstvim, ale po cele prvni tehotenstvi jsem brala letrox take. Nechteli ho vy:,–(it pred narozenim Ady. Po jejim narozeni jsem vy:,–(ila, ale obe holky maji testy na stitnou zlazu v poradku a tak snad jsme z toho vsechny tri venku.
Rekla bych, ze davka se upravuje jen dlouhodobe, na zakladech krevnich testu, takze se neboj, urcite nic neprosvihnes.
Hpdne zdravi a pohodove tehotenstvi a na jeho konci krasne zdrave miminko!!!
Lesina
Ahoj Evikule,
mě na začátku těhotenství taky dělali na endokrinologii testy krve a podle výsledků mi Letrox nijak neupravovali (beru 50 5× týdně a 100 2× týdně. Mám v levém laloku asi 3 uzlíky. Ovšem ten jeden se mi v těhotenství neuvěřitelně zvětšil, takže mě čeká v květnu operace. Ach jo.
Já brala euthyrox taky celé těhu i když mnohem nižší dávku, ale nebála bych se brát i vyšší, a určo bych ho nevysazovala.
Jé Gino to je smůla, mě se uzlík v těhotenství ztratil.
Já beru a brala jsem před těhotenstvím Letrox 50. Endokrinoložka si mě pozvala až v 5. měsíci těhotenství, že dřív to není nutné. Výsledky jsem měla OK, takže mi dávku neměnila.
Ahoj, Markéta
Holky - otázka trošku vedle, jak se vlastně u vás přišlo na problémy se štítnou žlázou?
Jak se na to přislo?
Já jsem ze stresu náhle a rychle a hodně zhubla (nechtěně), pak jsem měla boreliózu (která pravděpodobně nesouvisí) a pak jsem přibrala a zvětšila se mi štítná žláza - tělo si neumělo poradit samo… Fakt bylo poznat, že to skřípe, měla jsem narušenou imunitu, špatně jsem spala, k tomu ta štítná žláza…
Co se rozhodilo během pár měsíců se mi upravovalo pomocí léků několik let, ale naštěstí jsem snad už v pořádku. Doufám ![]()
Lesina
Mě náhodně na alergologii doktorka prohmatala krk, prohlásila, že mám zvětšenou štítnou žlázu a doporučila mě na endokrinologii. Tam mi to potvrdili.