Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj.. mám dotaz, snad mi někdo poradí. Mám exekuci na účtě a v pondělí jsem si žádala o vybrání toho živ. minima. To jsem měla nějakých těch 6.000 v běžným zůstatku.. jenže když jsem se teď podívala na účet tak v běžným zůstatku mám 0 a v historii plateb mám -6.000platba na vrub vašeho účtu a tu firmu, které dlužím.. Jak to teď je? Vydají mi to minimum nebo to že si to ta společnost strhla znamená že už mi to nedají? (Příkaz od exekutora byl jiný než to co si strhla ta společnost, tam je vyloženě nnapsané platba na vrub vašeho účtu )
A ještě podotýkám, že jsem více v mínusu než jsem byla, původně to bylo nějakých -16.000, pak mi tam přišli peníze tak to bylo -10.000 a teď je tam -21.000
Prosim o zachovani anonymity osobnich duvodu.
K tvemu dotazu. Pokud mas penize na uctu, mas narok vybrat si dvojnasobek zivotniho minima. Jde to ale jen jednou za dobu trvani exekuce. Pokud banka penize poslala exekutorovi, tak byla exekuce nejspise nabyta pravni moci. V tom pripade banka automsticky fin. exekutorovi posila.
Co se tyce vycisleni exekuce, tak tu banka vycisli dle prikazu od exekutora. Castka se muze lisit, protote banka blokuje castku i se sankcemi a to musi. Presnou castku musis chtit po exekutorovi. Banka jen plni prikazy od exekutora.
Co se tyce vyplaceni, tak si nejsem jista. Zajdi primo na banku.
Jo a pokud si mela na uctu kontokorent, tak ten se take automaticky blokuje a i proto muze byt castka blokace jina.
Vim, ze v tom hlavnim jsem nepomohla, ale treba to aspon k necemu bude. ![]()
@Anonymní píše:
Prosim o zachovani anonymity osobnich duvodu.
K tvemu dotazu. Pokud mas penize na uctu, mas narok vybrat si dvojnasobek zivotniho minima. Jde to ale jen jednou za dobu trvani exekuce. Pokud banka penize poslala exekutorovi, tak byla exekuce nejspise nabyta pravni moci. V tom pripade banka automsticky fin. exekutorovi posila.
Co se tyce vycisleni exekuce, tak tu banka vycisli dle prikazu od exekutora. Castka se muze lisit, protote banka blokuje castku i se sankcemi a to musi. Presnou castku musis chtit po exekutorovi. Banka jen plni prikazy od exekutora.
Co se tyce vyplaceni, tak si nejsem jista. Zajdi primo na banku.
Jo a pokud si mela na uctu kontokorent, tak ten se take automaticky blokuje a i proto muze byt castka blokace jina.
Vim, ze v tom hlavnim jsem nepomohla, ale treba to aspon k necemu bude.
No já jsem si o to vyplacení žadala v pondělí a v úterý mi to asi strhli, tak by mě zajímalo právě zda mi to vůbec dají nebo ne
@NatyKli píše:
No já jsem si o to vyplacení žadala v pondělí a v úterý mi to asi strhli, tak by mě zajímalo právě zda mi to vůbec dají nebo ne
Počkej, jak žádala v pondělí? To jdeš na pobočku, řekneš a hned ti to dají, tam nejsou žádné lhůty.
Nicméně nevím jak to je když jsi v mínusu, jestliže je na účtu -21 tisíc tak ti to logicky nemají z čeho dát. Kdyby jsi tam měla třeba 5 tisíc v plusu ale zablokované exekutorem tak to dají z toho ale pokud jsi v mínusu
To by dávali v podstatě peníze banky a to je blbost.
Nevím tedy co máš za banku, ale osobní zkušenost od české spořky z min. měsíce.. Když byla exe na účtu, tak disponibilní zůstatek byl 0, účetní jsme měly přes 40 000 - to byla zadržená částka pro exe, která se ještě nestrhla, peníze, které na účtu byly, ale na které jsme nemohly sáhnout, zažádaly jsme o vyplacení dvojnásobku životního minima, nějakých těch 6800,–. Vyplatili okamžitě na pobočce, když jsme tam přišli. Podmínka je, že fyzicky na tom účtu ty peníze musí být, jinak ti nic nevydají, takže pokud už se peníze exekutorovi odeslaly a na účtě nic nemáš a naopak jsi tam tolik v mínusu, tak nemají logicky z čeho vyplatit.. Jinak tedy nechápu, když sis o ně žádala, proč sis je hned nevzala?
Anonym kvůli fin. situaci.
@Aletheia no paní v bance mi řekla že podá žádost a za 3 dny si mám přijít. v tu dobu jsem tam ještě měla v plusu těch 6.000 které už tam nemám tak nevim pprávě
@NatyKli píše:
@Aletheia no paní v bance mi řekla že podá žádost a za 3 dny si mám přijít. v tu dobu jsem tam ještě měla v plusu těch 6.000 které už tam nemám tak nevim pprávě
Nevím co máš za banku, ale normálně to davají hned, prostě příjdeš, sepíše se to a dají ti peníze. No jinak už je psáno nademnou, pokud na tom účtu nic není tak není z čeho vyplatit
Asi..
@Aletheia mám KB, paní mi řekla že se musí podat žádost a za 3 dny mi to vyplatí, a v tu dobu jsem tam ty peníze právě měla tak nevím
@NatyKli píše:
@Aletheia mám KB, paní mi řekla že se musí podat žádost a za 3 dny mi to vyplatí, a v tu dobu jsem tam ty peníze právě měla tak nevím
No holka, to tě asi zklamu, ale měla sis počkat, schválení té žádosti trvá totiž cca 20 minut.. To se spíš paní nechtělo nic urgentně dělat, jinak nevím.. Příště radím raději napřed počíst na internetu, jak to doopravdy chodí. Nejednou se mi totiž stalo, že v bance nebyla paní pořádně proškolená, tvrdila mi že něco nejde a když jsem zašla na jinou pobočku, tak to nebyl problém..
Teď už bohužel asi nic nedostaneš. Zajdi zítra do té banky, ale pochybuji o tom, v životě jsem neslyšela, že by se muselo tři dny čekat..
@Kattynka000 No dobře ale podle všeho mi banka ty peníze musí vyplatit a když v pondělí při podání zadosti tam ty peníze byly tak mi je musí vydat ne?
@NatyKli Jenže mezitím než peníze uvolnili, tak je zabavila třetí strana, když ty peníze fyzicky na účtě nejsou, tak ti nemají co vyplatit.. Ano, banka žádosti „musí vyhovět“ a „musí ti peníze vyplatit“, pokud ale má z čeho, ale teď z čeho nemá. Když jsi tam ty prostředky v pondělí měla, tak z čeho v pondělí měly, ale teď už tam ty peníze nejsou.. A opravdu jsem nezažila, že by se tři dny čekalo na vyřízení žádosti, vždycky to šlo okamžitě, max 20 minut čekání.. Zajdi si zítra na pobočku, třeba se stane zázrak, ale bohužel o tom pochybuji, peníze už zabavila třetí strana.. Pokud máš IB, tak mrkni jaký máš účetní zůstatek, pokud ale i ten je v nule, popř v mínusu, tak myslím, že máš bohužel smůlu a doplatila jsi na to, že sis předtím nepřečetla, jak to doopravdy chodí a chytla si asi špatně proškolený personál.. Mj, počítej s tím, že pokud máš zůstatky -21000, tak bohužel neuvidíš ani korunu, dokud se to nezaplatí, takhle je to bohužel celé postavené.. Takže doporučuju si nechat rodičák poslat složenkou a poslat tam nějakou alespoň částečnou splátku, ať nejsi bez koruny..
@NatyKli píše:
@Kattynka000 No dobře ale podle všeho mi banka ty peníze musí vyplatit a když v pondělí při podání zadosti tam ty peníze byly tak mi je musí vydat ne?
A máš v ruce nějaký papír že jsi v té bance byla?
Nic jako lhůta tří dnů neexistuje, takže buď neudělala nic a počítala s tím že za ty tři dny to s tebou někdo udělá za těch 20 minut jak to normálně je a nedojde ti to a nebo to teda udělala hned ale nevyplatila jenže to zase nejde. A za tři dny už tam nic nemáš a není tedy z čeho vyplatit.
Nemusí ti vyplatit pokud na tom účtu nic není, a pokud jsi v mínusu tak tam nic není… Bylo tam když jsi tam byla, ale to jsi nic nevybrala a teď už tam nic není, zajdi tam hned zítra a uvidíš ale může se stát že bohužel a prostě jsi to prošvihla a stálo by za to si na tu pracovnici stěžovat, protože nic jako 3 denní lhůta opravdu neexistuje.
@Kattynka000 No mě právě řekli i na infolince že se čeká 3 dny, a že prý musí peníze vyplatit, že prý to banka těm exekutorum přetlumočí nebo co… a taky nechapu proč tam tedy mám o 12 000 v minusu více než jsem v pondělí měla