Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Přestaň se litovat a závidět.
Podobně jako Vy žijí tisíce rodin, kde je žena s dětmi na RD, nemáš si na co stěžovat.
Pokud se nedokážeš srovnat sama, tak terapie, to nejsou vyhozené peníze ![]()
Příspěvek upraven 03.08.26 v 08:53
A co manžel dělá, že je věčně v práci a stejně nevyjdete? Nemohl by se taky podívat po něčem líp placeným? Respektive za co teda tak utracite když nevydelava špatně a stejne nevyjdete, neutracite penize za blbosti?
Nábytek můžeš sehnat na bazaru za pár korun.
@Anonymní píše: Více
Všichni ostatní mají vše a bez problémů? No, tak až na tuhle blbost přestaneš věřit a začneš se starat o svou rodinu, tak ti bude o dost lépe.
Ty neovlivnis zivot jinych, byl jim dán..nekdo zje cely zivot v pohode, financne zajisteny a v pohode a klidu zemre, rodice pomahaji, zabezpeci, zdedi, penize ma sam.. a nekdo se cely zivot hrabe ve sra.ch a i spatne skonci nemoc atd..vetsina lidi je mezi tim. Ty muzes jen zit co nejlepe s kartami co jsi dostala.
Az přestaneš věřit tomu, ze vsichni maji krasnej a jednoduchej zivot bez prace, tak se ti povede líp. Víš, ono kazdej ma neco. A fakt ne vsichni maji financí nad hlavu, dokonale prarodice, nejhodnější deti, zadny problémy a sluníčko, duhy a jednorožce. Pokud je chlap porad v praci a stejne nevydela dost, mel by praci zkusit změnit nebo treba jestli nemůže povýšit, delat něco navic apod. Ty si muzes taky přivydělat. Přestaň řešit lidi kolem sebe, do talíře jim nevidíš, kolikrát nemas nejmenší tušení, co kdo řeší, cemu musi čelit.. většinou to lidi netroubi na potkani… misto okoli res sebe a svoji rodinu, vaší situaci. Vzdy je co zlepšit, vzdy jde neco změnit. Musíš chtit a začít.
Proč jsi nedostudovala před dětmi? Zbytečný stres teď navíc. Popřípadě smlouva na neurčito před dětmi = klidný návrat do práce.
Ja ted prožila 7pekelnych let (a stále se nám bohužel dějí špatné věci).
Za prvé se musis dostat ze špatné nálady. Sedni ai s manzelem a prober to. Zkuste najít nějaký volný čas je pro tebe, ideálně bez deti. Začnete pracovat na partnerství. Nam pomáhaly partnerské masaze, procházky, relaxace na zahradě. Me pomáhá hudba nebo tancování.
A pak se zkuste konsolidovat ekonomicky. Prefinancovat například úvěry, pojištění, telefony…. Zkus si najít aspoň malinkou brigádu (zlomová nebo zkusit aspoň krátkodobé sehnat například hlídání zadarmo v rodině nebo u kamarádek).
Věř, že je to jwn období. A může přijít něco náročnějšího.
A pokud tě pomůže videt, jak to mají ostatní? Mam celkem úspěšneho muže, a ja byla pracovně velmi nespokojená. Vzali jsme vsechny úspory (několik milionu) a zařídila jsem si bistro (kavarnu), přišel covid, změnil se majitel budovy, přišla energetická krize, lokalita se diky uprchlíkům z Ukrajiny změnila a spoustu dalších změn. Restaurace se nikdy nedostala z červených čísel. Skoncili jsme s obrovskou finanční ztrátou, vydrželi jame to 5 let. Do toho mi umřel bracha, manželovi mama, moje máma umírala na rakovinu, do toho jsme měli malinké dítě. Ted už dochovavam otce s demenci. Dospělé dceři zjistili neléčitelnou nemoc vedoucí k invaliditě.
Jsem vyhořela, unavená, zklamaná. Ale díky terapii a práci na sobě dokážu prožívat hezké chvíle a velmi si je užívám.
Drz se. Je ti těžko. Ale to je i jiným lidem. Jsou horší a lepší obdobi v životě. Když budeš aktivní a budeš se snažit, zase se to v dobré obrátí.
Zkus popsat jaké máte měsíční příjmy a jakou máte strukturu výdajů. Nějaký nástroj na sledování a plánování máte?
Co opačně? Máš manžela, máš partnera k sobě, máš 2 zdravé a krásné děti, máte co jíst, máte kde bydlet.
Nevěřím, že VŠICHNI okolo to mají jednoduché.
Je to jen úhel pohledu a skoro bych se vsadila, že to nebude pravda…
Jinak jdi do práce, budete mít vyšší příjem. Udělat si 2 děti taky bylo vaše rozhodnutí. Vždyť vždy máš volbu.
![]()
Na rodičáku jsou holt logicky chudší léta, to přejde.. není pravda, že ostatní se mají všichni líp.. maminy běžně nakupují po bazarech a musí si dělat podrobný rozpočet, spíš na tebe padá depka, to je potřeba řešit.. a ještě jedna dobrá rada : Závist je jedna z nejhnusnějších vlastností, spolehlivě ti dokáže otrávit celý život, zbav se jí…
Ahoj,
prvotně musíš přestat věřit lidem kolem sebe jak se mají dobře.
Divila by ses kolik z toho je jen maska. Sama jsem mnohdy překvapená, jak dokonalý pár, podnikatelé, krásný dům, poměrně dobrá auta, každoročně na dovolené a co z toho? Oba strhaní, dluhy že každý měsíc se rozhodují co zaplatí po splatnosti tentokrát a prostě neustoupí z toho sociálního obrazu ani o kousek = jednou takový krysí závod a proč?
1. Hypotéka je něco jiného jak nájem - nemovitost je tvá a hlavně je hypotéka odečítatelná = něco vidíš zpět v daních.
čili tady bych popřemýšlela - ale na mateřské se moc neušetří.
2. Vysokou školu chválím - taky studuju, a jsem celoživotní student a mám to ráda. Dáváš tím i dobrý vzor dětem. Je fajn zaměřit se i na jazyky - tam to studium nemusí být tak dlouhé a můžeš už rovnou aplikovat a přivydělat si.
3. Je fajn si sednout a podívat se na finanční černé díry. Kde lze ušetřit a kde ne. Je fajn dělat i procházky do přírody - natrháš si mnohdy cestou maliny, ostružiny ted i mirabelky a špendlíky, někde i švestky a co nevidět přibudou i šípky a jablka. Z toho můžeš dělat marmerlády, zavařeniny, zamrazit na koláč, udělat ovocné knedlíky na mrazák, nasušit na čaj, apod. Divila by ses kolik se tak dá nasbírat a ušetřit. Budto to prubni a jděte se projít do přírody, nebo koukni na mapu: kam na ovoce a jděte rovnou.
Já takto chodila a chodím stále. Ušetřili jsme tak ranec, navíc to byla společná procházka přírodou, a příroda je lék a fajn terapie ![]()
4. Problémy mají všichni. Jen je někdo hodně dobře skrývá, někdo odkládá a někdo se jimi až moc zaobírá. Ale věř, že uplně v pohodě život nemá snad nikdo. Zrovna včera jsem se dívala na dokument o Hulku Hogenovi a taky neměl na růžích ustláno - průsery, zdraví v háji, nevěry… a přitom bohatý, oblíbený
až si říkám, že bych s těma penězma uměla žít lépe
a uměla? No jasně že ne - našly by se jiné problémy ![]()
@Zumpa já si také nejsem jistá, zda všichni mají vše a bez problémů.
Spousta rodin se tak jen tváří a žijí od výplaty k výplatě. Půjčí si klidně i na dovolenou.
Asi půlka lidí něco zdědí. A zdědit třeba byt je ohromná úleva. Kdybys neplatila nájem hned by Vám zbylo.
Tady na e-mimi mi přijde, že je každý za vodou nebo naopak žije z dávek. Tak to taky není normální vzorek.
My máme nadprůměrné příjmy ale hypotéku a dva pubertaky ( to jsou ale jen moji vse jim kupuju já)..ty výdaje jsou šílené…nechápu, že s takovým příjmem třeba nemáme na dovolenou a na kolo synovi šetřím půl roku. Muž teda se snaží spořit do fondů kde už se mu hodně zhodnotili ale tím pádem má rezervu.
Dobře, že se snažíš zvýšit kvalifikaci.
@Apolena05 to je možné, ale proč teda vrstevníci kolem mě se mají lépe? Protože měli štěstí?
@JancaS84 bere cca 40-45 tisíc, a kolem 28 tisíc dá za nájem, energie, telefon a pojistky
Potom se nakoupí pleny, mléko, atd a zbytek je na jídlo
Nikde jen tak nedostane víc peněz, já si o těch jeho mohla nechat jen zdát
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ahoj, chtěla bych se vypovídat..
Poslední dobou na mě všechno padá.. mám dvě malé děti a chlap je věčně v práci, tak to teď nějak víc a víc nezvládám.. je pro mě nadlidský úkol jen ráno vstát a udělat základní věci, nemám na nic energii ani náladu. Jsem protivná na děti, na manžela… Mám častější záchvaty úzkosti a pocit strašné neschopnosti. Přispívá tomu i to, že vrstevnice v okolí nemusely vynaložit téměř žádnou snahu a mají se lépe než já.. mají barák, neplatí 20K nájem, mají na dovolenou, rodina jim finančně pomáhá atd
A my jsme rádi že sotva vyjdeme a máme zanedbatelné rezervy.. o dovolené si můžu nechat snít, protože je potřeba kupovat spoustu věcí - nábytek dětem, auto, atd atd
A o vlastním bydlení si taky můžu nechat zdát, protože na hypotéku jen tak nedosáhneme a i kdyby jo, tak měsíční splátky nám moc od nájmu neuleví… Ženy kolem mě se na mateřské můžou spolehnout na chlapa, finančně, ale i přesto že můj vydělává na tuhle dobu dost, tak máme co dělat
Já tahák věci z rodicaku od 10. do 15., než chlapovi přijde výplata a pak to jde ze zbytku
Pokud přesáhneme denní výdaje nad 300, tak prostě nevyjdeme
Já se teď budu snažit dostudovat VŠ, abych měla lepší práci a lepší peníze, jinak prostě se nikdy nespasíme
Ale přijdu si tak strašně neschopná když vidím jak ostatní mají vše bez problémů
Rodina mi nikdy s ničím nepomohla, takže musíme vše zvládnout sami, a já už na to nemám…
Prosím nechte si hejty a nějaké potápění, to bych už neunesla