Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte, minuly tyzden mi psychiatricka diagnostikovala zmiesanu uzkostno-depresivnu poruchu, dostala som lieky sertralin actavis 50 mg, nakolko som mala dlhodobe problemy a bezne psychoterapie nepomahali musela som to riesit takto, bojim sa vsak aj inej veci - a to je priberanie, vzdy som vedela, ze z AD sa dost pribera a toho sa bojim u seba, vzdy som bola chuda, je pravda, ze v poseldnych rokoch, asi aj kvoli tej uzkosti chudsia ako zvycajne, ale v podstate vzdy som bola chuda a tak to chcem aj mat, bojim sa ale, ze stratim kontrolu nad svojou vahou a jedenim a priberiem, citala som vela na internete a velmi vela ludi pisali ako z toho pribrali, vlastne aj to je dovod preco som navstevu psychiatra odkladala… mate niekto skusenosti s tymto liekom? uz samu seba si predstavujem ako mam z kazdej strany tuk
@Natalka113 dcera bere tyto léky již skoro rok a nepřibrala skoro nic. Také je od přírody velmi hubená. Neboj se toho a začni je brát. Je to malá dávka, chvilku budeš mít výkyvy nálad, než si to sedne. To ti doktor určitě vysvětlil. Ale ten efekt fakt stojí za to. Dcera je teď už pomalinku začíná po dohodě s lékařem zase vysazovat.
@Natalka113 píše: Více
Ahoj,
mám dvě kamarádky, které braly AD (nevím přesně jaké) a opravdu přibraly. Ale projely si tu léčbu, terapie, zapracovaly na sobě a léky obě po nějaké době vysadily ( a to ta jedna měla silné sebevražedné sklony, silné deprese a úzkosti poté, co ji opustil partner s její nejkou, měli spolu tehdy syna v batolecím věku).
Obě jsou teď zase štíhlé a krásné.
Začni brát léky, podstup tu léčbu jakou ti psychiatrička dala a váhu řeš až to bude aktuální. Třeba se tě to týkat nebude…
Ahoj, připadá mi, že máš až úzkostný strach z přibrání navzdory tomu, že Sertralin nebo jiná antidepresiva by tvůj psychický stav mohla parádně stabilizovat a možná i jiné úzkosti by se snížily. Nesouvisí tvé obavy i s nějakou skrytou poruchou příjmu potravy? Jinak k tvé otázce - pár lidí, kteří opravdu trochu přibrali, jsem viděla. Mnohem víc jsem viděla těch, kteří přibírali až s kombinací různých psychiatrických léků - antipsychotika, antidepresiva, anxiolytika atd. Myslím, že když si budeš vědoma rizika a nebudeš jíst jinak, než dosud, nemůžeš ani přibrat - možná nějaké kilo nahoře by ti ale celkově pomohlo cítit se lépe. Nejhůř psychicky jsem na tom byla, když jsem byla nejhubenější. Poté, co jsem začala jíst normální a výživné jídlo, tělo si zvyklo na stálý přísun živin a mám spoustu síly, energie na práci i tři děti i sport a přitom 55kg. Antidepresiva beru už mnoho let, jiná než ty, a nepřibrala jsem kvůli nim ani kilo.
Beru dvoje antidepresiva a cíleně jsem zhubla už 30 kg. Ty prášky fakt nemají žádné kalorie. Chce se léčit nebo nechceš? ![]()
@chs.jasmin nebyly to spis antipsychotika ci jejich kombinace s AD? Nebo treba mirtazapin na noc. Po tomto AD se casto pribira.
@Natalka113 píše: Více
Osobně neznám nikoho, kdo by přibral po sertralinu. Já brala 300 mg denně a nepřibrala jsem ani deko. Daleko horší jsou antipsychotika, některé stabilizátory nálady a z AD mirtazapin a tricyklická AD.
@teroonka píše: Více
moze byt ze mam panicky strach z priberania, ale necitila by som sa dobre takto, nikdy som nadvahu nemala a ani nechcem a bojim sa, ze ak priberiem uz to nezhodim, chcem si postavu udrzat, max pribrat dva kila, myslim, ze vela zien riesi aj toto, nie je to pekne ak je niekto oplacany tukom