Jsem neskutečný stresař

Anonymní
18.7.26 08:14

Jsem neskutečný stresař

Ahoj,
poprosím anonym, nechci, aby si to se mnou někdo spojil. Prostě jsem šílený zmatkař. Je mi 22 let.
Bije se ve mně víc věcí. Když něco dělám a někdo na mě kouká, začínám zmatkovat. Bojím se, že udělám chybu a ten druhý si bude myslet, že jsem prostě tele, blbá, nepraktická apod. To jsem slýchala v dětství. Přitom mám maturitu, našla jsem si sama práci, hodně cestuju, spousta lidí sice říká, že jsem zbrklá a rychlá, ale že jsem šikovná. Třeba bývalý šéf v hospodě, kde jsem pracovala.
O domácnost se postarat umím. Uvařím si, vařím si zdravě, protože chodím cvičit do fitka. Cestuju a tvořím příspěvky na Instagram, píšu cestovní deníky pro jeden časopis a dostávám za to dost dobře zaplaceno.

Co se ale stalo? Pracovala jsem na čerpací stanici. Práce mě bavila, byla jsem spokojená, naučila jsem se všechno, jenže ta moje zbrklost - zapomněla jsem zaúčtovat benzín a šéf mě vyrazil. Hodně mě to vzalo, nedokážu si to odpustit… A šéf mi vyčetl, že takhle zbrklého člověka si tam nemůže nechat.
To samý řízení auta - myslím, že na to mám, ale mám stres. Jen sednu za volant začnu se klepat, dostaví se známý pocit svírání žaludku a už začnu blbnout, nemám pak cit pro spojku. Mám dost trauma z autoškoly. Bojím se, že to nezvládnu a budu neschopná, ale naučit řídit se chci. Chodím teď na kondiční jízdy ke skvělé instruktorce a věřím, že to půjde…
Hodně taky řeším, co si o mně lidé myslí. Je pro mě noční můra, když mi uvidí jako neschopnou.
Okolí mě vnímá jako sebevědomou a schopnou, jenže já prožívám uvnitř silnou nejistotu. Mám jakoby 2 stánky - jednu komunikativní, energickou a akční, druhou tu, která o sobě pochybuje a bojí se, že něco pokazí, lidé ji nepřijmou a udělá chybu a někdo ji seřve.
V dětství mi říkali, že jsem hloupá, neschopná, pro život nepoužitelná a vlastně všechno za mě zařizovala máma. Až na střední jsem se teprve začala o sebe starat víc sama, nakupovat si, vše si zařizovat, od 16 chodím na brigády, takže peníze mám.
Pracovala jsem jako barmanka, to mi šlo, teď na Benzině no a chci se vrátit znova za bar. Benzina mě lákala, ale prostě se stalo toto. Tak se zbrklost neodpouští.

Jak nám s tou svojí zbrklostí a tím vším bojovat, máte nějaké praktické typy, co mohu dělat každý den?
Jasně, na terapii jsem už byla a chodím, ale zajímá mě spíš zkušenost a typ někoho jiného.
Snažím se o sebe dbát, hezky se oblékat (mám podobný styl jako Míša Pecháčková), stavím se problémům a nepříjemným situacím čelem.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3808
18.7.26 09:09

To, že necháš odejít zákazníka bez placení, bych nenazývala zbrklostí. A vážně tě kvůli jednomu přešlapu vyhodil? Škodu si uhradila předpokládám a pokud to bylo jen jednou :nevim:
S tou autoškolou to nechápu – máš řidičák, nebo píšeš, že se chceš naučit řídit? Kondiční jízdy nejsou na naučení se řízení, ale slouží k obnovení nebo zlepšení.
Za mě bys měla vyhledat odborníka který ti pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.26 09:13

@Hanča1234
Ja se asi blbě vyjádřila, chci sebejistotu za volantem. Prostě se toho nebát. Vím, jaká jsem trémistka, takže tam nesednu sama, potřebuju se projet s instruktorkou a pak tam sednout sama. Ale myslím, že ta hlava dělá problémy no…

• Citovat
  • Upravit
2336
18.7.26 09:19

Působíš vskutku jako velmi schopná a rozumná žena, určitě bych neřekl, že jsi neschopná nebo něco. Řekl bych, že máš do života bohatý potenciál. :) Očividně tě poznamenaly ty řeči v dětství, ale co s tím teď. Já jsem si prošel něčím podobným také a člověk s tím nějak asi bude bojovat celý život. I dnes, když někdo řekne něco negativního na mojí osobu, tak mě to přinejmenším mrzí. A pracovat, když se někdo dívá, není příjemné též. :)

Tak co s tím tvým zmatkářstvím? Hlavně se na začátku uklidnit a uvědomit si, že pomalejší práce přinese lepší výsledky. Párkrát hluboký nádech a výdech. Můžeš zkusit pravidelně meditovat, jestli tě to bude aspoň trochu bavit. Uvědomit si, že se nic nepo, když všechno nepůjde jak po másle.

S tím řízením auta třeba, žádný učený z nebe nespadl a samozřejmě naděláš spoustu chyb, s tím se musí počítat a nezbývá nic než prostě cvičit a osvojit si to všechno. Hlavně v klidu. Co si lidé o tobě myslí, to holt musíš nějak přijmout, že vždycky si lidi budou myslet, co chtějí a nikdy se nezavděčíš všem. Neřešit, co si myslí, asi takhle, pokud se doslechneš něco, co se ti nelíbí, tak prostě uvědomit si, jsem prostě taková, každý jsme nějaký. :) Nějak to chce si posílit sebevědomí, co naučit se něco nového, nejlíp nějakou činnost, která vyžaduje klid a soustředění, abys to tvoje zmatkářství nějak potlačila.

Jinak je na tobě už dost pozitivních vlastností, velmi aktivní v životě, žiješ zdravě, cestuješ, cvičíš, píšeš i o tom deníky. To ti kdekdo i může závidět. S tou benzínkou je to teda blbý, šéf by měl mít pochopení, že nováček bude dělat chyby. To se může stát komukoliv jinému.

Jinak ze svojí zkušenosti, všechno přichází s časem. Člověk si postupně uvědomuje, že řada věcí, na kterých lpí, jsou úplné malichernosti a důležitější jsou jiné věci. Nemá smysl a asi nejde tu svou osobní proměnu nějak moc urychlit. Chce to čas. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.26 10:00

V práci máme taky kolegyni, která je hrozně zbrklá, všechno chce mít honem honem a nejlépe jako první hotové (přitom nejde o žádné závody). Pak to dopadá tak, že seká chyby, které pak musí rychle opravit a je z toho ve stresu.
Ale přes tohle všechno se strašně diví, že ji šéf nedává samostatné úkoly nebo, že se ji osobko nezvyšuje jak by si představovala :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.7.26 10:18
@Anonymní píše: Více

Přesně můj případ 🙈 a zajímá mě ale, chci s tím.

• Citovat
  • Upravit
556
18.7.26 11:38

Jestli te to aspon trochu uklidni, v tomto nejsi sama. Ja mam taky ridicak, ale mam to uplne stejne jako ty. Sileny stres, ze treba blbe zareaguji na nejakou situaci a zavinim nehodu, nedejboze aby se nekomu neco stalo. Vim, ze kdyz zazmatkuju, tak mi proste mozek vypne. Sama nevim, co s tim, zatim to resim tak, ze neridim. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
556
18.7.26 11:56

Myslim, ze sama na sebe vyvijis zbytecny tlak. Uplne ti rozumim, taky nesnasim, kdyz neco delam a nekdo me pozoruje, okamzite mi padaji veci z ruky, nebo pri psani na PC okamzite preklepy, gramaticke chyby, hruza. :lol: Nebo kdyz se me sef v praci zepta na neco a ja nevim odpoved hned z hlavy, tak okamzite panika, prestoze objektivne vim, ze si nemuzu pamatovat uplne vsechno, kazdou fakturu od kazdeho dodavatele napriklad… Ale prave kvuli tomu svemu strachu, ze neco podelam, si vsechno pro jistotu trikrat zkontroluju :lol:, takze ve finale delam chyb mnohem min, nez lidi, co se citi sebejisti. Urcite ty pochybnosti o sobe prameni z detstvi, mela jsem to podobne, taky jsem byla „k nicemu, hloupa a neschopna“, Je dobre, ze s tim pracujes. Jestli te to uklidni, s vekem se to lepsi, budes si vis schopna podobne myslenky zakazat. Soustred se na to, v cem jsi dobra a pamatuj si, nikdo nejsme perfektni, kazdy obcas udela nejakou chybu. A zvolni tempo. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.26 16:23

Když se dá do klidu tak je schopna práci udělat dobře. Ale asi to pro ni musí takhle náročné - uklidnit se, nedělat vše rychle a kontrolovat si po sobě věci. Chce to trénovat, dělat věci vklidu a bez stresů.

• Citovat
  • Upravit
5886
18.7.26 20:09

Nechat odejít zákazníka bez placení není o zbrklosti. Nedivím se, že tě vyrazil, benzín je drahý, takže to nebyla položka za pár korun.
No a k tomu řízení. Já si myslím, že by určití lidé za ten volant sedat neměli. Když totiž dojde na krizovou situaci, tak potkat na silnici řidiče jako ty, je noční můra a ohrožení ostatních.
Ale neznamená to, že jsi ve všem neschopná. Prostě třeba jen nebudeš řídit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.7.26 16:10

Tohle je dost složitý no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat