Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat, zda se dá označit za nemoc stav, kdy se někdo stále jen lituje.
Mám sestru, je jí čtyřicet, má snad všechny bolesti,co člověk může mít, je nejvíce chudá, každý jí ubližuje. Kteroukoli věc otočí tak,aby ona z toho vyšla jako největší chudinka.
Strašně vyžaduje soucit.
Před 3 týdny nám umřela maminka, já se snažím pomáhat hodně taťkovi, je na tom psychicky špatně, ale ten má chudák starosti ještě s ní, jelikož ona stále jen lituje jen a jen sebe.
Je to nemoc?
myslím, že by byl možná na místě nějaký dobrý psycholog… zvlášť v situaci, ve které jste. otázkou je, jestli k němu sestra bude chtít…
znám osobu, která vyžadovala soucit i s komářím štípancem a nakonec se ukázalo, že dotyčná opravdu nemocná je.. psychicky… vyžaduje neustále lékařskou péči, vymýšlí si nemoci....... nejen u sebe, ale i u svých dětí ![]()
Nicky jestli to tak bylo vždy, tak je to spíš porucha osobnosti - což je pitomé v tom, že to nejde moc řešit, ani když pacient chce (a to obvykle nechce). Pokud je to nová záležitost, tak to je na psychologa, může to být třebas projev deprese.
Osobně mám raději tyhkle věčné lítostivce, než takové ty vždy spravedlivé, co si myslí, že přesně ví, jak by se měli ti druzí kdy zachovat.
Napadá mě spousta diagnóz, ale nemá smysl tu řešit, jestli je to psychosomatický, jaký má spouštěče. Pomohl by jí možná psycholog nebo spíš psychiatr. Může to být neurotické, manické, cokoli. Nebo se jí může spouštět depresivní stav. Šla by k psychologovi nebo věří aspoň dost svému dr., aby to s ním probrala a ten jí k nějakému doporučil?
Pudloslava píše:Osobně mám raději tyhkle věčné lítostivce, než takové ty vždy spravedlivé, co si myslí, že přesně ví, jak by se měli ti druzí kdy zachovat.
No srovnáváš psychickou poruchu s manipulací, ale nevadí. Hruška a jablka jsou každopádně oboje se štopkou. Sorry za OT
Takové typy ve svém okolí taky mám, ale je otázka, kde je hranice mezi povahou a poruchou…to je spíš otázka pro odborníka, nejlíp schopného psychiatra…
Janine , tomu nerozumím, manipulace „jablko“, psychická porucha „hruška“? Podle mě manipulace patří k některým (řekla bych mnoha) psychickým poruchám jako průvodní jev…
Ona chodí k psychiatričce už deset let. Ta jí píše samé prášky, neví si s ní rady. Jednou šla snad dokonce i do blázince,viděla, že jsou na tom lidi mnohem hůř.Tak jsme mysleli,že jí to pomůže, ale kdepak.
Jakmile jí doktorka napíše prášky,tak hned prohlašuje, že jí stejně nepomůžou, i když je ještě ani nevyzvedla v lékárně.
Pro Pudloslavu:
pamatuješ si, jednou jsem se ptala, zda se dá přemístit pacient s nádorem v hlavě z Trutnova do Hradce? Psaly jsme si tenkrát SZ…
Snad se pamatuješ…
Tak maminka umřela, ale ne na ten nádor, nýbrž na embolii. Umřela ,dá se říct, doma, jelikož padla do komatu, a už se z něj neprobrala. Držela jsem ji přitom za ruku ![]()
Janine to byl jen takový bezvýznamný komentář, ty sis to vztáhla osobně?
Nicméně poruchy osobnosti jsou různé, i manipulace jsou projevem poruchy osobnosti (konkrétně hysterické poruchy osobnosti).
Ono se dá nemocí dneska nazvat téměř všechno. Možná to je duševní nemoc jako sama o sobě, anebo jen její průvodní jev?
Vidím v ní depresivní osobnost, což je povahový rys, optimista z ní už asi nikdy nebude. Sklony k nadměrné sebelítosti s potřebou centrovat pozornost jen na sebe. Možná nějaká frustrace, třeba už z dětství, třeba se ji život moc nevydařil. Měla by se naučit vidět i problémy jiných, že není na světě sama a možná i změnit náhled na svůj život, soustředit se i na ta plus a ne minus…spíš ten psycholog…
Nicky maminky je mi moc líto - možná to ale bylo vysvobození. Masivní plicní embolie je většinou hodně rychlá. Alespoň se nemusila trápit po nemocnicích. Sice to podle tvého popisu nebylo úplně jednoznačné, ale zhoubné mozková nádory dopadají dobře zřídka.
Jestli sestra chodí na psychiatrii, tak tady asi těžko něco vymyslíme. myslím, že tady žádný psychiatr není, samí diletanti.
Asi bych ti radila nechat to být. Maximálně můžeš kontaktovat tu psychiatrini a vyptat se, jak se k ní máš doma chovat.
Jednou tady byla podobná diskuse, kde některé pisatelky zastávaly názor, že není nad to dotyčnou osobnu „pořádně proplesknout“ a jednoznačně naznačit, že přehání - já si to nemyslím. Pokud má deprese, tak by jí to spíš ublížilo, pokud má poruchu osobnosti, tak se ještě víc rozpláče, jak ji nechápeš a ubližuješ.
Nech to na psychiatrini a snaž se, aby ti to pokud možno moc nezasahovalo do života - nastav jasná pravidla, jak moc jsi ochotná pomáhat a utěšovat. Znám z praxe, jak jsou rodiny „terorizovány“ psychicky nemocnými pacienty - ti to samozřejmě nedělají schválně. určitá míra empatie je jistě na místě, ale nenech se sama zničit.
Nicky, teď čtu, že sestra se už léčí, tak nejspíš nemocná je. Bohužel, když už ani psychiatr nepomáhá, je to blbý. No nemáš to jednoduchý, zvlášť v takové situaci. Úpřimnou soustrast za maminku
. Pokud byla její nemoc neřešitelná, měla ten nejhezčí konec. Doma, v klidu, v kruhu rodiny. Udělala jsi pro ni maximum.
Aha, tak jestli už k psychiatrovi chodí, tak to je jiná…možná zkusit i jiného psychiatra, mám tchýni s psychiatrickou diagnózou a jedna psychiatrička do ní jen cpala léky a bylo to na nic (respektive ataky nemoci ustoupily, ale život na houby), teď je ve stacionáři a úplně rozkvetla, jiná péče a udělalo to zázraky…a přesně jak píšou holky, drž si odstup, ať se tím nenecháš zahltit, pomáhej jen tak, jak můžeš, aniž by to ničilo tebe…přeju upřímnou soustrast a drž se…
Smazano-nekdy napisu veci ktere maji zustat v anonymite,ale nikdy nepisu jako anonym,tak radeji vubec..
Ale tady byla manipulace nebo to, co jsem definovala manipulací bráno jako samostatný projev ne jako průvodka poruchy. O manipulaci bysme tady mohly mluvit hodiny. Vědomá, nevědomá, průvodní, samostatná, každopádně manipulace - autoritářsky říkám ostatním svou pravdu a jsem poslední spravedlivá - není porucha a s poruchou většinou nesouvisí a je přítomna i u psychicky pohodových osob.
Pudlo osobně, já? Fakt ne ![]()