Extrovert x introvert

Anonymní
4.5.22 09:21

Extrovert x introvert

Dobré dopoledne,

tak jsem tak přemýšlela nad tím, kdo je to extrovert a kdo introvert a poslední dobou si všímám chování některých extrovertů, až mi to kolikrát hraničí s nějakou psychickou poruchou. Mám v rodině člověka, který neustále od někoho vyžaduje pozornost. Snažila jsem se s tím člověkem scházet, co nejméně, protože mi jeho přítomnost nedělá dobře a vadí mi, jak se chová k mému dítěti. Jenže jsem zjistila, že když se vidíme málo, je to setkání pak ještě víc nesnesitelné.

Přivádí mě to na myšlenku, to vážně někdo neumí být sám a musí kolem sebe mít neustále 10 lidí? Já jsem z těch návštěv vždy úplně vyřízená, a to jsem jen na návštěvě. Přijde mi, že ze mě akorát vysává energii a je to pro mě vážně těžký s takovým člověkem trávit čas a o to ještě horší, když ten člověk vyžaduje přítomnost mýho dítěte. To mě přijde jako další big rad flag. Já mám taky ráda děti, ale co je moc je moc.

Existuje nějaká ráda, jak se bránit před tímhle vysáváním energie od příbuzného? Postupně začínám na toho člověka mít alergii, jen se zmíní, že nás zase někam pozval :nevim:. Já teda nevím zda jsem introvert nebo extrovert. Ráda trávím čas sama i mezi lidmi, ale tyhle nucené návštěvy, to mě fakt nebere.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21423
4.5.22 09:30

Pockej, pockej…extrovert nerovna se nutne komediant a vecirkovy kral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1831
4.5.22 09:38

Tohle asi nebude o té extroverzi, spíš to bude nějaký energetický upír…
Nepíšeš, co konkrétně předvádí, jak se chová, že tě to tak vyčerpá, tak nemám představu…
Já mám v příbuzenstvu taky osobu, která mě vždy vysaje, pořád musí mluvit, hustit do nás své názory, které jsou jediné správné, když povídají ostatní, nedává pozor, skáče do řeči, musí být středem pozornosti. Ale tuto osobu už jsem identifikovala jako energetického upíra. Jinak bych ji označila spíš za takového extrovertovaného introverta - tedy jádrově introvert, který se naučil být společenský pro účely dosažení svých cílů. Jinak má tento člověk taky rád svůj klid, samotu, čas o samotě, do svého prostoru si nechce nechat zasahovat, to jen on může lézt nestydatě do osobního prostoru druhým. Jediná rada - regulovat kontakt, jasně vytyčit hranice, za ně ho nepouštět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
4.5.22 09:46

Kdo je to? Babi, máma nebo sestra?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2662
4.5.22 09:51

Jak už zde padlo, tohle nebude tím, že je dotyčná osoba extrovert. Sama znám docela dost extrovertů, se kterými je mi coby introvertce dobře. Ale tvůj popis sedí spíše na energetického upíra. Člověka, který tě vyčerpává už jen svou přítomností. Ale zklamu tě. Tady bohužel funguje jen omezení kontaktu na minimum. Hranice jdou takovému člověku nastavit dost těžko a hlavně sotva na chvíli polevíš hned se snaží zpět získat ztracené území.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
4.5.22 09:52

Taky hlasuju pro upíra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
4.5.22 09:54

To není vyloženě extrovert. Spíš nějaký emoční upír. Já jsem třeba introvert, ale společnost mi nevadí, akorát každému neventiluju svoje pocity, všechny myšlenky, jsem spíš takový tichý pozorovatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
871
4.5.22 09:54

Michas hrušky a jablka. Jak tohle souvisí s extra/intraverzi? Na to, abychom tady toho člověka nějak psychologicky ocejchovali, chybí moc informací, ale nejsem si jistá, že podstatou problémů bude nastavení v tomto smyslu. Zkušenost mi říká, že příliš se prosazující lidi, mluvící jen o sobě a usilující o neustálou pozornost, mají většinou citový deficit z dětství. Ne vždy, ale poměrně často se mi to potvrzuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.22 09:55

@guineapig Tak jsem to vlastě myslela. Už jsem o těhle energetických upířích četla a dost mi to na ni sedí. Stejně tak jako, že zasahuje do mého soukromí, ale už se ke mě dostalo, že někomu zakázala mi něco říct, co se její osoby týče. Já si říkala ze začátku, že je super, že mě k sobě zve, ale nemám z toho dobrý pocit. Ráda bych omezila kontakt, ale co je přiměřený kontakt, abych se nezbláznila a ona očividně nemá nikdy dost, respektive pokud tu návštěvu vážně chce je schopná si i vymýšlet? Jí nestačí právě nic a chce pořád víc a víc pozornosti. Snažím se to nevnímat, ale přistihnu se, že na toho člověka myslím přes den a už mi to leze na nervy :( to je vlastně i důvod, proč sem píšu, nemohla jsem kvůli tomu ani dnes spát.

@Russet Švagrová.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
4.5.22 09:57

Hele to že je někdo extrovert neznamená že je manický a že nevydrží být sám se sebou, a to že je někdo introvert neznamená že je člověk sociofobický.

introvert čerpá energii v samotě, komunikace s lidmi ho stojí energi. Ne vždy, ne se všemi.

extrovert čerpá energii z kontatku s lidmi, samota ho stojí energii. Ne vždy, ne za všech okolností.

Cokoliv dalšího pak je cokoliv dalšího. Takže člověk může být sociofobický extrovert (docela blbý, ale zase je víc motivovaný s tím něco dělat), stejně jako člověk může být manický introvert. Jen se rychleji překlopí do deprese, protože mu rychleji dojdou zdroje energie.

Jinak to že ty máš s někým problém není otázka extroverze či introverze, ale toho, že máš problém s dotyčným člověkem a chceš porozumět v čem jsou reálné kořeny toho problému a to pak řešit.

Tvůj popis je nejasný a vágní - rozumím tomu dobře že si stěžuješ na tchyni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1831
4.5.22 10:02
@Anonymní píše:
@guineapig Tak jsem to vlastě myslela. Už jsem o těhle energetických upířích četla a dost mi to na ni sedí. Stejně tak jako, že zasahuje do mého soukromí, ale už se ke mě dostalo, že někomu zakázala mi něco říct, co se její osoby týče. Já si říkala ze začátku, že je super, že mě k sobě zve, ale nemám z toho dobrý pocit. Ráda bych omezila kontakt, ale co je přiměřený kontakt, abych se nezbláznila a ona očividně nemá nikdy dost, respektive pokud tu návštěvu vážně chce je schopná si i vymýšlet? Jí nestačí právě nic a chce pořád víc a víc pozornosti. Snažím se to nevnímat, ale přistihnu se, že na toho člověka myslím přes den a už mi to leze na nervy :( to je vlastně i důvod, proč sem píšu, nemohla jsem kvůli tomu ani dnes spát.@Russet Švagrová.

A ona se na dnešek zase pozvala na návštěvu, že jsi nemohla spát?
Takhle se tím nemůžeš nechat ničit. Že ona chce návštěvu neznamená, že ty ji musíš vyjít vstříc. Jak jsem psala výš, musíš si prostě nastavovat hranice, i když je ti to třeba blbý, i když se při tom budes cítit trapně, že jí odpálkuješ. Ale není to tvoje povinnost. Tihle lidi umí vytvářet nátlak, vydírat, vytvářet v tobě pocit viny, že bys to pro ně měla udělat, ale to tě nesmí semlít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.22 23:10

@guineapig Já jsem schopná se užírat i těma výčitkama, je to děs. Nejradši bych byla, kdyby si uvědomila, že jí nechci věnovat víc času, než zdvořilostní návštěvy a přála bych si, aby mi dala pokoj. Přijde mi ale že čím víc se jí snažím vyhýbat, tím víc ona tlačí na nějaké setkání nebo návštěvu.

• Citovat
  • Upravit
8558
9.5.22 00:33
@Anonymní píše:
@guineapig Tak jsem to vlastě myslela. Už jsem o těhle energetických upířích četla a dost mi to na ni sedí. Stejně tak jako, že zasahuje do mého soukromí, ale už se ke mě dostalo, že někomu zakázala mi něco říct, co se její osoby týče. Já si říkala ze začátku, že je super, že mě k sobě zve, ale nemám z toho dobrý pocit. Ráda bych omezila kontakt, ale co je přiměřený kontakt, abych se nezbláznila a ona očividně nemá nikdy dost, respektive pokud tu návštěvu vážně chce je schopná si i vymýšlet? Jí nestačí právě nic a chce pořád víc a víc pozornosti. Snažím se to nevnímat, ale přistihnu se, že na toho člověka myslím přes den a už mi to leze na nervy :( to je vlastně i důvod, proč sem píšu, nemohla jsem kvůli tomu ani dnes spát.@Russet Švagrová.

Ježišmarja, zařiď si život tak, jak to vyhovuje Tobě a na nějakou švagrovou se vůbec neohlížej. Přestaň ji navštěvovat. Neboj se prosadit si to, co vyhovuje Tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová