Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@valkil Promiň, ale mě se třeba tzv. americký typ výchovy příčí. Dnes se rodiče pomalu bojí dítě okřiknout, aby nemělo nějaké trauma a pak se diví, že jim ve 12 letech vybere peněženku a zmizí z domu. Nejsem zastánce nějakých tělesných trestů, ale dát občas dítěti na zadek mi přijde úplně normální a někdy nezbytné. Jak jsem říkala, pro tu učitelku mám i do jisté míry pochopení. Zkus se vžít do její situace, že jdeš městem s cca 20 rozjívenými dětmi. To máš pak opravdu nervy na pochodu! Jako matka bych se jí třeba zeptala, ať mi objasní situaci ze svého pohledu. Pokud by to bylo tak, jak to popisovalo dítě (což si nemyslím), tak bych jí řekla, že nejednala správně a nechci aby se to ještě opakovalo. Ale nedělala bych z toho drama. Myslím, že ostatní děti na ten incident po 5 min. zapomněli. Tím, že bude zakladatelka dělat dusno, tak akorát celou situaci zhorší. Toť můj názor.
Učitelka je sice taky jen člověk, nervy jí ujet můžou, ale nikdy by neměla vztahnout ruku na dítě, který má svěřený, a myslim si, že jako učitelka by se měla ovladnout..
My občas když si vyprávíme jak to bylo za nás, za našich atd, tak vim že naši říkaji že za nich bylo normální že jim učitelka jednu pleskla a jelo se dál, rodiče na to nic neříkali protože s tim souhlasili - nemá dítě dělat blbosti ale být hodné, já s bráchou se zasmějeme těm poznámkám co jsme dostali a za co, ale je fakt, ale dodnes vidim jak děda kdysi nařezal bráchovi a bratrancům za nějakou blbinu co vyvedli u něj na zahradě, já jsem měla jsem hrůzu v očích, takhle kdyby měl muj taťka nařezat našemu malýmu tak mu to nikdy neodpustim.. Já mu třeba občas plácnu rukou na zadek (přes plenu a oblečení) a to fakt v případě, že mu 100× řeknu NE a on se na mně podívá, usměje a po 101× to udělá.. Ale aby mu jednu plácla učitelka nebo mu řekla aby se plácl sám, to bych jen tak nenechala
Bože vy jste tak povrchní…soudit někoho jen kvůli tomu že ho neznáte a on něco napíše…zamyslete se taky nad sebou…moje dítě dostane taky na zadek a nikoho tím neodsuzuju…s*át na hlavu si nenechám…a už vůbec ne od vlastního dítěte..miluju ho nade vše, ale neznamená to, že mu nedám výchovnou. A když mu budu celý den říkat ať to nedělá nebo už opravdu dostane, tak to neříkám jen tak do větru. a dítě ve věku 3-5 let je v tom nejhorším věku co může být. A to jak se chová doma neznamená, že takhle se chová i ve školce.
Ano za učitelkou si zajděte ale chce to slyšet obě strany a ne jen jednu.
Nejsem ještě matka, ale přihodím svou zkušenost.. Nikdy jsem nebyla extra zlobivá, tak normálně, sem tam nějaký ten malý průšvih, nějaké to zalhaní, asi jako všichni i ti vzorní, prostě dítěti se občas něco nepovede, neexistuje nikdo, kdo by někdy nezazlobil nebo nezalhal. No a naši nejsou žádní násilníci, ale občas jim ujeli nervy a nevyhnula se mi, facka, vařečka, prkénko, pohlavek, někdy vážně hodně a nepřiměřeně..A víte co? Násilí nejni řešení, zanechává trauma a věřte že podporuje lhaní a zatajování. Protože až přijde hodně vážný problém, ne že bych to někomu přála, tak dítě ze strachu fyzického trestu raději nic neřekne a pak to někdy končí katastroficky..sebevraždy, útěky, megaprůsery, které by takové být nemuseli.. Vím, že nejsem matka a nemám co někomu říkat, ale ze zkušenosti vím, že násilí problém prohlubuje, nikoliv řeší..Existují lepší tresty, kor v dnešní době plné zábavy, techniky a dopřávání dětem..A řezat páskem školkové dítě, které se učí poznávat svět je teda fakt síla…a co se týče ostudy před ostatními, tak to možná dobře působí na rozesmátého sangvouše, nikoliv na zakřiknuté flegmouše s nízkým sebevědomím..
@Peppa Pig Ale americký typ výchovy je jdna věc a když učitelka vyhrožuje fackou a donutí dítě se před celou třídou dát facku je věc druhá. Podle mě to spolu moc nesouvisí a učitelka to prostě nezvládla, ale třeba si myslí, že takhle je to správně, což je ta horší varianta. Pochopím, že někomu občas ujedou nervy a na děti zařve, ale tohle mi na nějaké ujetí nervů moc nepřipadá, spíš na to, že učitelka má poněkud zvlásštní přístup.
Učitelky by si měly poradit bez tělesných trestů, vyhrožování fackováním a zesměšňování dětí, i když samozřejmě je to s některýma dětma a hlavně s rodičema náročný.
Tady u nás jsme chodila se synem na zvykání do školky a je tam chlapeček, co běžně plácal učitelky, pokud se mu něco nelíbilo, absolutně neposlouchal, byl agresivní na děti atd. Neexistovalo pro ně mu dát na zadek, musely si poradit jinak. A mimochodem ten chlapeček má slušné rodiče, co se mu věnují a dávají mu běžně na zadek, ono to o tom až tak být nemusí.
Neřekla bych, že jí ujeli nervy, ale zodpovědnost za všechny ji donutila k tomuto řešení v rámci bezpečnosti. Co měla jako dělat? Ona dítě uhodit nemůže, zvýšit hlas taky ne, v podstatě má svázané ruce, by mě zajmalo, jak by jste to řešily vy. A účelem toho, aby si sám před dětma dal, bylo, aby si uvědomil, že nemá pokračovat v činnosti kterou dělat. Kdyby se k němu přidali všichni. Nebo kdyby mu tam mluvila do duše, aby to vyřešila dle vašich představ, a mezitím se něco stalo! Uvědomte si, že děcka byli na parkovišti! V každém případě, komu se to zdá až moc, není problém školku změnit, že. Nebo udělat čardáš u ředitelky, nebo se zamyslet, a s děckem to ještě jednou probrat, a vysvětlit mu, že na parkovišti se neběhá, zbytečně se tam nezdržuje, popřípadě, když ho učitelka napomene, je vhodné jí poslechnout. A vzorné dítě jistě poslechne napoprvé, a žádné problémy nebudou.
Nikdo nevi jak to bylo ale delaji se z toho ukvapene zavery.
A co kdyz byl kluk drzy?? To se to ma takhle nechat
. Se nedivim ze tu roste cim dal vic rozmazlenych spratku, ktery se zrovna diky pristupu rodicu tema fakana stavaji. A zrovna takovy milacci doma byvaji opravdu spratkama.
Co kdyz ten kluk dostal na vyber??To uz nad tim nepremyslite…
Pul roku zpatky mala ve skolce sloupla nalepenou berusku.Nic mi nerekla ani ze ji sloupla.Pry to videl nejaky chlapecek tak utikal pro pani ucitelku. Dcera dostala pres prsty.Pani ucitelka mi to rikla druhy den ze ji dala pres prsty.Tak jsem na ni hledela a rikam nam dcera nic nerikala se nepochlubila
bylo to opravnene bylo kdyby to udelal kazdy tak co by z te skolky zustalo. A nasledek to nani nezanechalo. Ucitelku a i jine ma strasne rada.
.
No nic mene asi vedela proc to nerikala. Pochopila ze se to nedela.
A to ze jsi ho zakladatelko nechala doma byla pekna blbost…
@Mišanila Netvrdím, že jednala správně, ale že se dokážu vžít do její situace. Podle mě ji kluci prostě utekli očumovat motorku a jí ujely nervy. Představ si, že máš zodpovědnost za tolik dětí a dvě z nich ti pobíhají někde po parkovišti. Když se jim něco stane, tak jde sedět na pěkně dlouho a ze zbytku života má peklo. Učitelku neznám, u té situace jsem nebyla, ale jako bývalá učitelka si to dokážu docela dobře představit. Takže bych ji hned neodsuzovala a nedělala z ní tyrana
Jak jsem už říkala, nechala bych si objasnit celý incident z jejího pohledu a až pak se třeba rozčilovala.
Tak já učitelky taky obdivuji, ale jen ty co svou praci zvládají a dělají dobře. já třeba bych to dělat nemohla ( já bych je mlátila od rána do večera - berte prosím obrazně ), ale TATO učitelka to teda dobře nedělá.
Těžko se posuzuje situace u které jsme nebyly a kterou popsalo „jen“ dítě.
Nic méně, co fakt nesnáším je ponižování dětí víc než fyzický trest ( ikdyž v toleranci od rodiču a ne od učitelky ).
A Sofi nesoudim, nevím co dítko udělalo a snad to zabralo, tak že už se to nebude muset opakovat ![]()
@78mamina píše:
Nejsem zastáncem fyzického násilý, děti dostanou občas rukou přes zadek, ted už tedy jen to nejmenší- ty starší jsou rozumní-ale vem si že má paní učitelka dejme tomu 12dětí. Jdou městem a poslední dvojce ve které jde i chlapec zakladatelky se celou cestu někde zastavuje a zdržuje ty co jdou ve předu, p učitelka je napomíná chlapec si vede svou nakonec se zastaví u motorky- slezly z chodníku a jdou k ní- takže se opět musí všichni zastavit p učitelka se vrátí ke dvojci co kouká na motorku, řekne jim že už toho má dost klučina odsekne a problém je na světě, ano trest který p učitelka nařídila je špatný, měla si napočítat v klidu do dvaceti, ale co bys te dělaly vy. No je to těžký.
ještě bych dodala, zakladatelko to že jsi syna nechala doma nic nevyřeší, měla jsi ho dnes do školky odvést a jít si pro vysvětlení k p učitelce. Ono nezlob se na mě takhle to vypadá jako věřím ti synku natolik, že p učitelka je krá..budeš tedy doma. Vem to ale i z té druhé stránky co když opravdu to bylo kapánek jinak a ty schvaluješ jeho chování ač bylo jakékoliv.
@Peppa Pig tak tyrana tu z ní snad nikdo nedělá
, ale mně takový trest přijde jako profesionální selhání, to je celé. Třeba jí ujely nervy a má o čem přemýlšet, ale to jsou jen spekulace.
Jasně že je to s dětma o nervy, ale přece existují i jiné možnosti, jak dát důrazně najevo, že takhle ne. Pokud chlapeček není žádný grázlík, tak by třeba stačilo důrazné vysvětlení, hned tuhle a příštích pár vycházek by musel jít vedle paní učitelky a ne s dětma, nebo a třeba by to zabralo. A pokud ne, tak pak bych vymyslela tvrdší postup.
A hlavně si učitelka měla promluvit s matkou, proč to hned u dveří neudělala, to je taky docela divné.
@Mišanila Jistěže to bylo profesionální selhání, ale copak učitelka taky nemůže někdy selhat? Stávat se to nemá, ale, ruku na srdce, kdo je ve svém zaměstnání vždy stoprocentní?
Nedělejte z učitelek roboty bez nervů! Prodavačky mají být taky milé a ochotné k zákazníkům, ale skutek utek většinou ![]()
@Mišanila píše:
@Peppa Pig tak tyrana tu z ní snad nikdo nedělá, ale mně takový trest přijde jako profesionální selhání, to je celé. Třeba jí ujely nervy a má o čem přemýlšet, ale to jsou jen spekulace.
Jasně že je to s dětma o nervy, ale přece existují i jiné možnosti, jak dát důrazně najevo, že takhle ne. Pokud chlapeček není žádný grázlík, tak by třeba stačilo důrazné vysvětlení, hned tuhle a příštích pár vycházek by musel jít vedle paní učitelky a ne s dětma, nebo a třeba by to zabralo. A pokud ne, tak pak bych vymyslela tvrdší postup.
A hlavně si učitelka měla promluvit s matkou, proč to hned u dveří neudělala, to je taky docela divné.
No vidíš a věř že by se zase ozvala jiná maminka že se jí nelíbí jak chodí její Pepíček za ruku s p učitelkou, proč jako nejde s Vládikem, že je to teda od ní nespravedlivé se takto k jejímu synovi chovat.
Takže jsem šla nakonec do školky, šla jsem za ředitelkou v klidu to řešit, když už tedy nemůžu řešit s p. učitelkou, která si vzala dovolenou. Tedy ráno tomu taky bylo, protože jsem ji odpoledne potkala na chodbě školky. Mluvila jsem s ní naprosto klidně, být tam můj manžel, tak jak to bylo ráno v plánu, tak jí tu facku asi vrátí. Já nejsem prudký člověk, snažím se situace řešit s rozvahou, proto jsem chtěla první slyšet názor učitelky. Situaci jsem popsala tak jak mi ji vypověděl syn a chtěla tedy po ní vysvětlení situace i z druhé strany. Učitelka mi řekla, že ukazoval prstem a to je dle ní neslušné, že si ho mám vychovat
, klidně mi to do očí takhle přiznala. Měla jsem s ní konflikty i dříve, to ano. Odsazovala mi syna od skupinky dětí, jen porto, že přišel po 3 týdnech po nemoci do školky, proč? protože děti byli rozskupinkované na práci a on tam nebyl, tak ho nikam nezařadila, pak si mi stěžovala, že se zase neumí zařadit, no nedivím se když ho nenechá. Zakázala mu malovat společný obrázek s dětma, protože prej by jim ho zkazil. To už jsem řešila opravdu naštvaná co to jako má znamenat. Když obědvá a já ho jdu pak vyzvednout, tvrdí mi že si šel přidat a že musím počkat. Ve skutečnosti jsem tam čekala 45 minut, pak už jsem se naštvala a velado třídy a můj syn seděl u stolku, slzy v očích a nadavoval se u jídla. Paní učitelka mu řekla, že neodejde domů dokud bude něco na talíři, řekla mu že dřív ho za mnou nepustí, když přijde nasnídaný do školky(bral léky na imunitu takže snídával doma), tak místo svačiny jako ostatní děti, musel jíst oschlý chleba od snídaně… a takhle bych mohla pokračovat. Řešila jsem to v klidu, byl jsem naštvaná, ale snažila jsem se v klidu. Ale dnešní rozhovor mě opravdu dorazit. Řešila jsem to pak s ředitelkou, narovinu jsme řekla jak to bylo, co s tím bude dál dělat je její věc(ale prý nejsem první co si stěžovala na zmíněnou p. učitelku), syna jsem ze školky stáhla, má před sebou poslední měsíc a pak škola. Ten poslední měsíc mi za tohle opravdu nestojí, aby se mi ráno budil s brekem, že má jít do školky.
Mimochodem, minulý rok ve školce neměl jediný problém, chodil tam rád, ani učitelky si nestěžovaly.
Nejsem ten typ, co by mu nechal všechno projít. Řekla bych že můj syn vycepovaný dobře. Nepere se, není sprostý ani drzý (kdo ví jak to bude v pubertě, ale teď za něj dám ruku do ohně), když zlobí, klidně mu výchovně na ten zadek dám, ale tohle je podle mě moc.
Jinak tedy děkuju všem za jejich názory ![]()
Příspěvek upraven 30.05.13 v 14:00
@Peppa Pig jo, já pochopím selhání, učitelky nejsou stroje a navíc je dětí ve třídách příliš mnoho, což je špatný a pro ty učitelky hrozně náročný.
Ale nemám pochopení pro postoj, že zesměšnit dítě před třídou nebo mu vyhrožovat fackou je ta správná metoda, nebo že se zas tak nicmoc neděje a že děti ještě dostávají na zadek málo, jak to tady čtu.
Ono taky pak teda hrozně záleží na tom, jak se k tomu svému „selhání“ postaví ta učitelka… ![]()