Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, příští týden budu dělat Julince dort. Letos bude nepečený, mám ho už vymyšlený, ale potřebuji na něj udělat postavičku z falešného marcipánu. Pravý marcipán Julce nejede -asi je to na ni příliš mandlové.
Nemáte některá osvědčený recept ?
já sice nedělám, ale tchýně dělá ze sušeného plnotučného mléka, přidá do toho jen vodu a je to docela mňamka
přítel pravý taky nemá rád, ale ten „falešný“ by snědl na kila ![]()
Ahoj.Já ho dělám a děti ho milují,jen teď nemůžu najít recept.Ale je na netu.I s video ukázkou.Odměřuje se v lžících,takže pohoda.Patří tam sušené polotučné mléko Laktino,mandlová trsť,voda,cukr moučka(tím si teď nejsem jistá),med.A pak Solamyl na podmoučení a na vyválení placky z té hmoty. ![]()
Dělala jsem nedávno: 200g sušené mléko, 200g cukr moučka, lžíce medu, asi lžíce vody (nebo trochu víc), mandlové aroma, popř. potrav. barvy. Vystačí na potažení dortu + nějaké ozdůbky ![]()
Já mám vyzkoušený a osvědčený tenhle: http://www.mimibazar.cz/recepty.php?…
BTW rum tam být vůbec nemusí a místo tuku to šlo i s máslem ![]()
Ahoj, teta nám když jsme byly malé, dělala marcipán z rozmačkaných želé bonbónů a moučkového cukru. Opravdu to vypadalo jako marcipán, ale chutnalo to po bonbonech…nevýhoda je omezená možnost barev
Ahoj Paraplicko … zkus se mrknout tady https://www.emimino.cz/…hmoty-34089/ … máme tady celou diskuzi o dortíčcích - já pravidelně používám ten druhý receptík na marcipánovou hmotu
- jinou už dělat nebudu, moc celé rodince chutná a dobře se s ní pracuje. Ať se dortíček povede!!! ![]()
Moc děkuji za recepty a rady. Dort nebudu potahovat, bude nepečený s podkladním „korpusem“ ze sušenkové drtě. Z marcipánu chci udělat figurku (má to být žlutý pavouček z Mrňousků na pavučině
- Julka ho miluje
). Tak snad se mi to povede podle mých představ
![]()
Mám ještě dotaz na zkušené - jaké používáte potravinářské barvy ? Mně se pro tento účel zdají být nejlepší gelové
A taky bych se chtěla zeptat, jak dlouho dopředu můžu marcipán udělat ? Jak dlouho vydrží tvárný, vláčný a měkký ?
Paraplicko … tak marcipán vydrží tak dlouho, jakou má dobu použití sušené mléko … barvičky jsou sice nejlepší gelové, ale jsou taky o poznání dražší oproti práškovým a pokud se nehodláš dortíky nějak více zabývat, tak by to mohla být docela „pálka“ - myslím, že pro účel jedné figurky , by mohla stačit prášková barvička - rozpustíš si trošku v kapce vody a vmícháš do surovin na marcipán
… pokud by ti udělaný marcipán ztuhnul - stává se to - tak stačí chviličku nahřát v mikrovlnce, nebo namočit ruce do teplé vody (opatrně, abys „nepřelila“) a propracovat
…přeju, aby se dílko podařilo ![]()
Dobrý den , potřebuji radu.Chci synovi upéct dort a potáhnout ho marcipánem a obarvit ho, jen nikde nemohu sehnat potravinářské barviva
. Nevíte kde bych je sehnala a cenově jak se pohybují?…Jsem z Mostu
děkuji ![]()
Ja kupovala v drogerii Teta a pytlik barvy cca 6korun. Maji i v nekterych samoobsluhach s potravinama.