Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tento týden jsem byly na gastru, kam nás dětská dr. poslala z důvodu neprospívání. Syn má 15m a od roční kontroly vůbec nic nepřibral a ani nepovyrostl. Takže váha a výška stejná jako před 3 měsíci. Musím tedy uznat, že to není žádný velký jedlík. Rozhodně mí nesní 200g porci oběda, nejí kaše ani přesnídávky. ALe zato je hodně mlíkový. UM ráno vypije 210ml a večer taky. Doktorka na gastru nám napsala FANTOMALT, že prý to zvýši přísun kalorií a dle jejích zkušeností určitě přibere. Opravdu je to takový zázrak??? Má do každého jídla dávat 1 odměru, ale nechce se mi věřit, že z pár odměrek skutečně přibere. Má s tím fantomaltem někdo nějakou zkušenosti??
Dr. by hlavně měla zajímat výška, tedy jak dítě roste, přibývání na váze jako druhotné. Protože je důležité, aby nemělo dítě poruchu růstu…tedy dostatek růstového hormonu…
Co jsem našla tak Fantomalt je maltodextrin a o něm tu Takže po něm asi přibrat může… Já bych se možná ještě poohlídla po nějakých šetrných vitamínech.
pannda píše:
Dr. by hlavně měla zajímat výška, tedy jak dítě roste, přibývání na váze jako druhotné. Protože je důležité, aby nemělo dítě poruchu růstu…tedy dostatek růstového hormonu…
Naprosto totéž jsem chtěla napsat.
Eliška píše:pannda píše:Naprosto totéž jsem chtěla napsat.
Na roční prohlídce váha 9100g a výška 77cm. Tento týden u dětské dr. váha 9140g a výška 77cm. Před měsícem nechala udělat dětská dr. testy na potrav. alergie - vše negativní a řekla že ještě měsíc počkáme a pak nás pošle na gastro. No a tam nám teda dali ten „zázrak“ s tím, že mám 3 dny sepisovat jídelníček a poslat jim ho.
FAntomalt se přidává do jídla, je to dopněk stravy a určitě by měl pomoct.
Vhodné jsou i jiné nutriční dopňky - zkus se mudry zeprat jsou na nutridrinky - jsou i džusové, tak by je mohl i malý, ale pouze na doporučení lékaře. Na kojeňáku jsem je psala nemocným dětem.
JO a ještě než nám dala dr. žádadnku na to gastro tak ještě udělala běžný odběr krve - opět vše v pořádku v normě…
bedlunka píše:
Na roční prohlídce váha 9100g a výška 77cm. Tento týden u dětské dr. váha 9140g a výška 77cm. Před měsícem nechala udělat dětská dr. testy na potrav. alergie - vše negativní a řekla že ještě měsíc počkáme a pak nás pošle na gastro. No a tam nám teda dali ten „zázrak“ s tím, že mám 3 dny sepisovat jídelníček a poslat jim ho.
no, takže budete pod dohledem NT + lékaře nutricionisty
. Ten jídelák ti propočítají, kolik energie malý do sebe dostane a když tak ti ho upraví.
Váhová i vzrůstový graf není moc pozitivní
eviliska píše:Váhová i vzrůstový graf není moc pozitivní
Vždyť ale nevíš porodní a průběžné váhy a míry, tak nejde hodnotit.
Jinak z běžného odběru (tj. zřejmě KO) poruchu růstu poznat nemusí.
V tomto věku bych si zdaleka nedělala hlavu z nepřibývání na váze (více pohybu), ale z toho růstu. Je to i náš případ, mám velmi drobné děti a ta nejmladší je extrémně malá, takže velmi bedlivě sleduji růst, drží si svou křivku, i když na zcela spodní hranici grafů. Jak je to s percentilem u vás?
Syn Fantomalt bral… Ze začátku zabíral, ovšem po delším užívání po něm bývá průjem. Nyní jsme přešli na Glukopur. Řekla bych, že se po něm přibívá víc jak po Fantomaltu a nehrozí průjem.
Já se spíš děsím toho, že když nezačne přibírat, tak nás čeká hospitalizace a tam mu prý budou vyšetřovat žaludek, střeva a nevím co všechno…
Ono ten graf není z dlouhodobého hlediska nic pozitivního. My jsme postupně spadli z 50perc. na 7perc. v 8m. jsme měli 8800g, takže vlastně za 4 měsíce jsme přibrali 300g.....ale to doktorka neřešila.