Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj-nadpisem jé téma diskuse asi jasné. S manžel jsme byli požádat našeho p. faráře o křest dětí syn 2a půl roku a mladší 5 měsíců. Do kostela chodíme jen občas a to spíš jen já s nejstarším synem tomu už bude 11let je pokřtěný a má i první svaté příjímání. Včera jsem byla na faře na prvním sezení, po příchodu mi ani nepodal ruku místo toho jsme se pomodlili pak si zapsal potřebná data a kdy budeme křtiny chtít. Po té začal rozhovor směřovat k jak to máme doma co se týče víry, zda se denně modlíme, promlouváme s Bohem, atd…řekla jsem mu po pravdě že se modlíme jen občas většinou jen s rodiči manžela když přijedou na návštěvu, jsou hodně věřící, Pan farář mi na to řekl že by jsme děti ani křtít neměli když nebudeme žít plným křesťanským životem že dětem musím vytvořit návyk chození do kostela a nutit je.
Máme přijít za týden i s manželem a já už mám hrůzu co nám zase řekne, myslíte že je jeho přístup správný? V Boha věříme s manželem oba ale prostě k tomu nepotřebujeme běhat na mši do kostela každou neděli a nevím jak to faráři vysvětlit ![]()
Měl jste to taky někdo tak?
Každý farář má na to svůj názor. Tobě děti pokřtít nechce a známé malou pokřtili, přestože nebyli vůbec vzití a do kostela nechodili
Nevím, co si o tom myslet, oba názory mi přijdou jako extrémy ![]()
Ahoj, měli. Na nás vyšel protivný Polák, ale fakt chlap protivná. Jen lidem „nadával“ do neznabohů, že nechodí do kostela atd. Takže jsme to řešili - a teda hrozně krkolomně - výměnou faráře. Místo toho, aby byli rádi, že i v dnešní době mají lidi zájem, tak se ještě brání. Budu držet palce, ať to proběhne v klidu.
Raději anonymně - mluvím o rodině. Měla to tak sestřenice. Věřící, ale ne ortodoxní. Do kostela ale chodili, i když ne každý týden. Farář jim odmítl dítě pokřtít. Pokřtil jim ho jiný. Vím, že byly nějaké potíže s dokumentací ohledně trvalého bydliště a spádové farnosti, ale nějak (nevím ale jak - bohužel) to vyřešili, takže to nakonec šlo. Ten farář, který jim dcerku křtil akorát chtěl, aby se čas od času ukázali na mši - jezdí tam tak ob týden v neděli a spokojenost na obou stranách.
Mně odmítl (polský ortodoxní) farář pokřtít dítě, protože nemělo otce v RL. Otec ho nechtěl, já ho nedala. Křtiny jsme nakonec měli jinde, a byly nezapomenutelné. Na dotyčného faráře jsme si „stěžovali“ u jeho nadřízeného, nakonec byl „převelen“ jinam. Teď v oněch místech působí jiný, absolutně zlatý, a lidé zase chodí do kostela… Co to zkusit jinde? Co pak trvale navštěvovat jinou farnost?
Tak já bych to brala tak, že vás zkouší jestli je chcete nechat pokřtít „jen“ proto, že se to očekává(jestli jsem dobře pochopila tak manželovi rodiče jsou praktikující katolíci??) nebo si za tím opravdu stojíte.
Jinak za mě je naprosto bezvýznamné křtít takto malé děti které z toho nemají žádný rozum. Jako řeči od faráře že máš děti nutit k chození do kostela je tedy dost přes čáru bych řekla ![]()
Já jsem ateista, ale moje babička je hodně věřící, ani jedna si nevnucujeme přesvědčení, nebo víru té druhé a tak to má být. Ke knězi, který vnucuje modlení atd. bych neměla důvěru. Nemůžeš kluky pokřtít jinde?
Změnila bych faráře. Víra rozhodně není o tom, jak často chodíte do kostela nebo jak často se modlíte a podle bible má každý člověk právo křtu.
@medunka23 píše:
Tak já bych to brala tak, že vás zkouší jestli je chcete nechat pokřtít „jen“ proto, že se to očekává(jestli jsem dobře pochopila tak manželovi rodiče jsou praktikující katolíci??) nebo si za tím opravdu stojíte.
Jinak za mě je naprosto bezvýznamné křtít takto malé děti které z toho nemají žádný rozum. Jako řeči od faráře že máš děti nutit k chození do kostela je tedy dost přes čáru bych řekla
Jenže pro věřící lidi je křest zásadní právě už po narození. Do té doby je dítě bezvěrec, jak bych ti to vysvětlila, něco jako ve vzduchoprázdnu, rozumíš mi?
Osobně věřící nejsem, ale vcítím-li se do vaší situace tak mi to tedy od faráře nepřijde v pořádku.
Jako ateista… mám ale názor, že pokud jste jako rodiče věřící a chcete pokřít i své děti (děti věřících lidí) nevidím důvod proč by to neměl udělat. A skutečně nevidím důvod k tomu, pokřtěné děti NUTIT chodit do kostela.
Podle mě by vám děti pokřtít měl už jen na základě toho, že jste oba věřící a přišli jste o to požádat. Do kostela byste měli chodit stejně často jako jste chodili doposud, jen teď s dětmi. Prostě tak jak žijete, žít i nadále. A pokud se děti rozhodnou svou víru (pokud budou také věřit) aktivně podpořit sami, ať to pak také sami udělají. Ale né pod nátlakem. To se mi nelíbí…
Na druhou stranu uznávám, že pokud mají křty nějaká pravidla následného žití tak o nich nevím a tedy se s nimi můj názor nemusí slučovat.
![]()
Držím palce ať to dobře dopadne a za mě - klidně bych změnila faráře.
![]()
Taky jsem měli problém. Chtěli jsem pokřtít syna. A na příslušné farnosti neskutečný problém. Našli jsme jiného faráře a bez problému. Jen bylo potřeba dokument - propuštění z farnosti. Dost neochotně nám ho vystavili a mohli jsme křtít jinde.
No mě už zarazilo to že hned jak jsem přišla tak už se chtěl pomodlit, tak jsem si říkala to zkouší kdo to umí a kdo ne, měla jsem sebou i malého a ani se na něho nepodíval
nechápu proč nám to rozmlouvá jako pro nás to je důležité není to jen že to máme odbyté a hotovo, máme pocit že jím tím něco dáváme do života o Bohu doma mluvíme starší syn má spoustu knih dětských biblí a chodí na náboženství, on námi prostě opovrhuje že nechodíme na mši ![]()
Taky nejsem věřící ač pokřtěná jsem a manžel ne a děti nám farář pokřtít nechtěl. Jedné kamarádce, která měla za svobodna dítě, tak ho pokřtil farář v jinem městě a ten v tom neviděl žádný problém. Tak jsme pokřtili děti tam.
Nutit děti chodit do kostela a modlit se??? cože??? neměl by si k víře dojít každý sám??? Pokud teda trváte na křtu, tak bych ho udělala někde jinde, ale nutit chodit ovečky do kostela je podle mě moc.:cert:
@Zacharova píše:
No mě už zarazilo to že hned jak jsem přišla tak už se chtěl pomodlit, tak jsem si říkala to zkouší kdo to umí a kdo ne, měla jsem sebou i malého a ani se na něho nepodívalnechápu proč nám to rozmlouvá jako pro nás to je důležité není to jen že to máme odbyté a hotovo, máme pocit že jím tím něco dáváme do života o Bohu doma mluvíme starší syn má spoustu knih dětských biblí a chodí na náboženství, on námi prostě opovrhuje že nechodíme na mši
Ten kněz prostě je podle mě moc ortodoxní. Podmínkou křtu pokud vím je, aby se rodiče zaručili, že děti povedou k víře. Takže to vy se určitě zaručíte, že? ![]()