Farář nám rozmlouvá křtiny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25060
16.1.15 20:37
@Pudloslava píše:
a opet to musim napsat: pokud ziju svou viru bez cirkve (a proti tomu nic nemam), proc tedy chci od cirkve krest? cirkev nema na krest monopol. Muzes si svoje deti pokrtit doma sama.

A já opět napíšu:
Jedinou podmínkou k přijetí křtu je, že člověk, který jej chce přijmout, musí vyznávat to, v co věří církev provádějící křest. Malé děti mohou být pokřtěny pouze tehdy, zaručí-li se jejich rodiče, že je budou vychovávat ve víře.
A já pevně věřím, že se tito rodiče zaručí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
16.1.15 20:38
@Lejaa píše:
Ale sakra jaký pravidla? Chození do kostela? Nevím o tom, že by to bylo pravidlo.. Křesťanství má 10 pravidel a to je Desatero.. a pokud se dobře pamatuju, o kostelu tam nic není.

nepletes si krestanstvi a cirkev?
neni tam ani nic o tom, ze se maji krtit male deti, ze to ma delat farar a ze to ma byt v kostele. jezis byl pokrten v jordane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
16.1.15 20:39
@mitulik píše:
No a kdo tvrdí, že modlitba, o které se zmiňoval farář, znamenala „tupě“ odříkat „Otče náš“. Dle mě modlitba=rozhovor s Bohem. A dost bych se divila, kdyby to nevěděl kněz.
Myslím, že je obecně špatně postaveno vnímání modlitby, popř. návštěva bohoslužby. Není to povinnost, kterou si musím splnit, je to výsada (možnost), která je mi nabízena, a kterou chci(dokonce s radostí), ne musím (šílená nedělní povinnost), přijmout.

Ale však ano, takhle by to mělo být. Bohužel všichni nesmýšlí jako ty.. My žijeme na vesnici, takže se tu víceméně všichni známe. A je tu opravdu hromada lidí, kteří chodí do kostela, modlí se, za víru by se porvali a ve finále porušují to slavné desatero, jak jen se dá. Proto mluvím o tom, že mi vadí, proč děti těchhle kosteláků, kteří ani nežijí dle desatera, jsou pokřetni automaticky a se vší parádou, jen proto že rodiče chodí do kostela. A děti rodičů, kteří jdou do kostela jen občas, ale jinak žijí život „podle desatera“, nějakým způsobem se modlí a věří, mají prostě smůlu - protože z nich pravděpodobně kápne málo peněz pro církev:) Ale chápu to, je to organizace jako každá jiná.. Fajn.. Asi bych to už uzavřela:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
16.1.15 20:40
@Lejaa píše:
Tak o tom skutečně slyším prvně.. Jako jasný, že chodíš do kostela… ale že by to bylo nějaké pravidlo, které když porušíš, jsi špatná křesťan… To je opravdu nesmysl. Možná v 16. století.
Já syna nekřtila.. Ať se pokřtí sám, když bude v dospělosti chtít. Ale nechápu, co má ten určitý farář za problém, že nechce pokřtít děti zakladatelky.
Ano, je pravda že katolická církev je prostě organizace.. Ale nemá snad „zastupovat“ Boha tady na zemi?;)

Ale já si vůbec neosobuji právo hodnotit, kdo je špatný nebo dobrý křesťan, nebo dokonce, kdo je špatný nebo dobrý člověk, to mi opravdu nepřísluší. Jinak nikdo si nemůže svými skutky(tedy ani chozením do kostela) zasloužit spásu, to snad platí u všech křesťanů, nejen u katolíků.
Farář prostě za tento křest nechce ručit, na to má právo. Myslím, že jiný by si to „na triko“ klidně vzal.
No, a poslední církev je v katolické víře vnímána jako společenství všech věřících, ne jako organizace(tam někde nad námi) a pak je otázka, jestli chci, aby se mé dítě stalo její součástí, nebo ne, popř. jestli to nechám na jeho rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
16.1.15 20:41
@Pudloslava píše:
nepletes si krestanstvi a cirkev?
neni tam ani nic o tom, ze se maji krtit male deti, ze to ma delat farar a ze to ma byt v kostele. jezis byl pokrten v jordane.

a církev tedy vznikla proč? Protože chtěla přiblížit lidi k bohu, nebo proto aby z nich tahala prachy a sbírala majetky?;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25060
16.1.15 20:42
@Lejaa píše:
a církev tedy vznikla proč? Protože chtěla přiblížit lidi k bohu, nebo proto aby z nich tahala prachy a sbírala majetky?;)

křesťané v první řadě, aby šířili víru a lásku k Bohu a vzájemně mezi lidmi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
16.1.15 20:44
@mitulik píše:
Ale já si vůbec neosobuji právo hodnotit, kdo je špatný nebo dobrý křesťan, nebo dokonce, kdo je špatný nebo dobrý člověk, to mi opravdu nepřísluší. Jinak nikdo si nemůže svými skutky(tedy ani chozením do kostela) zasloužit spásu, to snad platí u všech křesťanů, nejen u katolíků.
Farář prostě za tento křest nechce ručit, na to má právo. Myslím, že jiný by si to „na triko“ klidně vzal.
No, a poslední církev je v katolické víře vnímána jako společenství všech věřících, ne jako organizace(tam někde nad námi) a pak je otázka, jestli chci, aby se mé dítě stalo její součástí, nebo ne, popř. jestli to nechám na jeho rozhodnutí.

jj, ale jako organizace se chová, už od středověku.
Jinak souhlas, můj syn pokřtěný není. Chci mu dát základ křesťanství, ať se rozhodne později sám.

Jen k té zakladatelce, pokud jsou rodiče pokřtění, berou si to na triko přece sami. Farář je podle všeho jen prudič..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fragaria
16.1.15 20:46
@MartinaIrena píše:
Změnila bych faráře. Víra rozhodně není o tom, jak často chodíte do kostela nebo jak často se modlíte a podle bible má každý člověk právo křtu.

Právo křtu? Ano, každý se může rozhodnout. Ale děti se křtí takzvaně na víru rodičů. Proto s tím faráři dělají „problémy“. Nezaměňujte svátost křtu s vítáním děťátka do rodiny a společnosti…

• Citovat
  • Upravit
437
16.1.15 20:51

@Lejaa Jen k té zakladatelce, pokud jsou rodiče pokřtění, berou si to na triko přece sami. Farář je podle všeho jen prudič..

Ne tak docela. On ručí za to, že ví, co dělají a rozumí tomu, co při křtu slibují a myslí to vážně. Pokus si to nemyslí, má právo to odmítnout. Ale ano, dovedla bych si představit lepší přístup, se kterým jsem se většinou i setkala. :kytka:

Tak už přestávám plevelit diskuzi a mažu do hajan. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
16.1.15 20:51
@fragaria píše:
Právo křtu? Ano, každý se může rozhodnout. Ale děti se křtí takzvaně na víru rodičů. Proto s tím faráři dělají „problémy“. Nezaměňujte svátost křtu s vítáním děťátka do rodiny a společnosti…

Jj, takže uvedu příklad:
Já jsem pokřtěná, svého syna jsem pokřtít nenechala, ať se rozhodne v dospělosti sám. Já mu dám ale základy křesťanství a jeho to zaujme a bude věřící. Pokřtít se ale nenechá, z jedno jakého důvodu… Bude chtít ale pokřtít své děti a vychovat z nich křesťany. Má tedy smůlu, protože jsem ho nenechala pokřtít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
16.1.15 20:52

@MartinaIrena jsi katolička?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
16.1.15 20:52

@mitulik :-)
Dobrou noc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fragaria
16.1.15 21:04

@Lejaa co to je „základ křesťanství“? Proč by syn měl své potencionální děti chtít vychovávat jako křesťany, když se jako dospělý muž nebude (z jakéhokoli důvodu) chtít nechat pokřtít?

Pokud mu na tom bude záležet, tak se můžou nechat pokřtít všichni najednou: muž, žena, děcka…

K poslední otázce: smůlu má, protože se nepotkal s plnokrevou vírou…Protože kdyby se s ní potkal, nefilozofoval by o svém vlastním křtu a šel by do toho.

• Citovat
  • Upravit
8959
16.1.15 21:15
@fragaria píše:
@Lejaa co to je „základ křesťanství“? Proč by syn měl své potencionální děti chtít vychovávat jako křesťany, když se jako dospělý muž nebude (z jakéhokoli důvodu) chtít nechat pokřtít?

Pokud mu na tom bude záležet, tak se můžou nechat pokřtít všichni najednou: muž, žena, děcka…

K poslední otázce: smůlu má, protože se nepotkal s plnokrevou vírou…Protože kdyby se s ní potkal, nefilozofoval by o svém vlastním křtu a šel by do toho.

tak to že nebude radikální přece neznamená že věří méně:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.15 21:17

Mám kmarádku, která se počítá mezi nevěřící a protože manžel je z věřící rodiny, tak má obě děti pokřtěné…
Jeslti se nepletu, tak on do kostela chodí, ona nikoliv. Jak děti, nevím, ale myslím ež plánuje, že budou chodit na hodiny náboženství.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová