Fenka z útulku

5673
1.4.17 08:59

fenka z útulku

Ahoj, potřebovala bych poradit
Přesně před měsícem jsem si vzala fenku z útulku. Byla trochu neukázněná, ale tak nějak jsem jí zkrotila k obrazu svému. Hodně tahala na vodítku, mohla se klidně uškrtit a bylo jí to jedno-to už jsme taky změnili a už je to v pohodě. Ale co dělá když vidí nějakého psa je úplně neskutečný. Hrozně štěká, tahá mě za ním. je jí úplně jednoho jestli je pes, fenka jestli je to malý, nebo velký pes, nelíbí se jí žádný. Za začátku jsem si myslela, že si chce třeba hrát a když jsem jí asi ke třem pustila, aby se zčuchli, tak na něj okamžitě vyjela.
Je to pitbul křížený s vlčákem, takže mám někdy co dělat, abych jí utáhla. Četla jsem, že bych měla odpoutat pozornost třeba pamlskem, což mi přijde jako blbost, protože si pak bude myslet že to co dělá je správně.
Máte někdo zkušenosti? Díky za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1827
1.4.17 09:09

Je dobře, že jste si vzali pejska z útulku.
Ještě než zpozoruje a začne štěkat na toho psa, ji musíš odvést pozornost k pamlskům a tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
1.4.17 09:12

Cvičák a pod dozorem zkušených socializovat s ostatními psy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5673
1.4.17 09:13

Ona je hrozně zlatá, hned jsem si jí zamilovala a už bych jí nedala. Vím, že by nikomu neublížila. ale v tomhle mi hrozně leze na nervy :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5673
1.4.17 09:14

Já to hlavně nechápu, v útulku přece byla zavřená s ostatními psy, takže by na ně měla být zvyklá ne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
1.4.17 09:22

Co máte za obojek, popřípadě vodítko? Pro lepší ovladatelnost je nejlepší mít obojek co nejvýše na krku, hned za ušima, bude se vám lépe ovládat (nebo zkuste ohlávku).
Jinak zkuste vystihnout okamžik než se na druhého psa zaměří, potom stačí upozornit (klepnutí, cuknutí vodítkem) a když se na vás podívá, tak zaměstnat třeba povelem. Taky jí zkuste naučit chodit až za vámi, zaměstná si hlavu tím, aby vás následovala.
Zkuste si přečíst knihu od Cesara Millana, mě po pořízení druhého psa moc pomohla (co se dá zvládnout s jedním psem je se dvěma a batoletem totální chaos)
Edit: Taky není od věci aspoň základní výcvik ze cvičáku. Třeba vás to chytne a z pejskařky bude kynolog :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
1.4.17 09:25

@K.a.c.i.k93 V útulku mívají psi vlastní kotce.
Problém bývá paradoxně ve vodítku. Pro psa je to omezení, cítí tah na krku, přenáší se přes něj vibrace od páníčka a psa to akorát rajcuje k tomu, aby táhl - a jak to nejde, je frustrovaný a kompenzuje to agresí. Ve chvíli, jakmile zatáhne směrem ke psovi, je pozdě! Potřebujete zaujmout její pozornost dřív, než k něčemu takovému dojde. Pamlsky, pokud je žravá, ale lépe hračku, třeba nějaké přetahovadlo. Když je na vodítku, snažte se psům spíše vyhýbat (do té doby, dokud nebude reakce naprosto zvládnutá a budete se moct spolehnout stoprocentně na to, že máte její pozornost, kdykoliv si usmyslíte).
Jako druhý bod - cvičák a socializovat. Najděte místo, kde lze trénovat bez vodítka ve společnosti jiných psů, ideálně takových, u kterých víte, že nejsou rváči a že se s fenou snesou. Jednak fena potřebuje kontakt s jinými psy, druhak potřebuje naučit se, že i bez vodítka se s páníčkem hraje, cvičí a pracuje.
Držím palce, máte před sebou hodně práce, takový mix zní hodně náročně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
1.4.17 09:26

Ahoj, pokud jste si něco nečetla o plemenech nebo ještě lépe máte zkušenosti, víte, že pitové, stafordi a jejich kříženci mají silně vyvinutý koristnicky pud a většinou se nesnesou s cizími psy. Určitě ji vemte na cvičák, poradí jak ji usměrnit a odvést pozornost. Sama mám křížence staforda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
1.4.17 09:28
@K.a.c.i.k93 píše:
Já to hlavně nechápu, v útulku přece byla zavřená s ostatními psy, takže by na ně měla být zvyklá ne :nevim:

To je spíš důvodem frustrace z dalších psů, oni v útulku nemají bůhvíjaký život a jediné vzrůšo je se přeštěkávat přes mříže. Většina psů z útulku má problém s ostatními psy, jenom jde o to kterým směrem se obrátí, v určité fázi volí útok nebo útěk, aby se pes uklidnil a situaci přijal je úkol jeho pána a není úplně snadný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
1.4.17 09:33

Musíte odvést pozornost od druhého psa. Když se blíží, mít psa u sebe, obojek dát do polohy jako u výstavy a ještě před tím, než pes začne vyšilovat tak udělat zvuk ( já na psa sičim, když dělá něco co nechci ) Hodně mi pomohla videa na you tube Znalec psí duše. Určitě tam najdete videa jak přesně toto odbourat ( je to skoro každý 3 případ :D ) Někteří lidi Cesara nemají rádi, tak jen mrknete, taky neděláme všechno přesně tak jak radí, názor si udělejte sama ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5673
1.4.17 09:34

Majitel útulku říkal, že je stará tak 4-6 let. Přivezli jí tam s ránou nad ocasem a to je asi tak všechno co o ní věděli. Bohužel vůbec nevím co má za sebou.
@Icestar V útulku byli dohromady všechny feny, měli propojené kotce a to stejné u psů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5673
1.4.17 09:41

Ségra má kočku a když mi řekla, abych k ní přišla a vzala jí s sebou, tak jsem jí od toho odrazovala. Nakonec jsme ale přišli a snesli se v pohodě, což pro mě bylo docela překvapující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33684
1.4.17 09:57

@K.a.c.i.k93 Některý pes prostě ostatní nesnese celý život, měli jsme křížence staforda s kníračem, lidi miloval, zloděje by pozval na kafe ale jiného psa k sobě nepustil nikdy, hned by se pral. Teď máme z útulku jezevčíka s border teriérem a ten to má naopak, lidí se bojí ale jak vidí psa tak hurá na něj a jdem si hrát. Zkus ten cvičát, třeba se to zlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
1.4.17 09:58

@K.a.c.i.k93 chce to cvičák, tam poradí jak a co a může se to trénovat mezi ostatními psy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5673
1.4.17 10:19

@Inaris 12 let jsme měli fenku staforda kříženou s pitbulem, takže zkušenosti s tímto plemenem mám a proto jsem se ničeho nebála.
Mám prostě blíž k těmto plemenům a vyloženě nechápu co všichni vidí na yorkšírech a na těch zakrslých myších co se jim říká čivava :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný