Finance střední třídy, další dítě?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše: Více
Váš dům vám ale negeneruje zisk. Jako jedna z podmínek střední třídy je pasivní příjem. Kromě třeba vzdělání, koníčku, atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi jsme byli v podobné situaci - syn má teď 5 let. Jen jsme se rozhodli zůstat u jednoho dítěte. Byt máme na hypotéku, ale už zbývá doplatit necelý mio. Ale pomohli nám dost manželovi rodiče.
Co se týče příjmů, tak manžel má 45 tisic čistého, já 39 tisíc čistého. Bydlíme v Praze v 3+kk. Auta máme dvě, ale jsou to ojetiny.
Já jsem se vracela na plný úvazek v necelých dvou letech syna. V té době jsem druhé chtěla. Hlídali nám zdarma rodiče manžela. Taky jsme si říkali, že ušetříme peníze na druhé, ale nakonec jsme si zvykli na to, že se nám zase zvedly příjmy a už se nám do druhého nechce. A jak syn roste, tak se těšíme zase na to, jak budeme mít víc pohodlí, co do volného času, spaní déle než do 7. Navíc teď máme i štěstí, že rodiče manžela jsou při síle, a fakt nám hlídají kdykoliv chceme, vyzvedávají ho ze školky, spí tam tak 1× do týdne a hlídají ho při nemoci. U druhého by to tak být už nemuselo.
A navíc i syn říká, že sourozence nechce. Má kamarády, kteří je mají a vidí realitu. Sám říká, že miminka jsou otravná.
Tak nám se to vyřešilo vlastně samo.
Proto bych u vás počítala i s variantou, že jakmile se vrátíš do práce, touha po druhém přejde.
- Citovat
- Upravit
Tak nemůžete brát, že nejsou střední třída jen kvůli tomu, že paní nyní nemá vlastní příjem. To bych nebyla ani já ta střední třída, protože muž bere 40 000 Kč čistého a já 10 000,– rodičák + 3000,– měsíčně brigáda. Na rodičáku nikdo nemůže být střední třída, pokud není senátor či programátor.
Jinak já bych se zeptala jinak. Kam nyní mizí těch 20 000 Kč? To je poměrně velká suma, co vám zbyde a říkáte, že nic neušetříte. Započítala jsi všechny náklady? Píšeš, že bydlíte ve vlastním, ale nepíšeš nic o hypotéce, takže tu už máte splacenou?
Určitě by chtělo zjistit, kam se ty peníze rozfofrují, než bych si pořizovala další dítě. My máme taky jedno dítě a ještě platíme hypotéku a muž ušetří. Já mu aspoň částečně pomáhám jednak tím, že mám aspoň menší brigádu a jednak tím, že jsem si prostě na rodičák našetřila svojí vlastní rezervu. Takže náklady máme normálně na půl jako před rodičákem, ty platím z rodičáku, a běžné výdaje jako nákupy, ty platím z rezervy nebo z brigády a muž dělá ty větší nákupy ze svého. Když to sečtu, tak utratíme za celkové nákupy za měsíc pro 3 lidi tak 6-7000 Kč. Pleny a další drogerii pro malou mi v podstatě zaplatí dotazníky. Vyplňuji dotazníky za peníze pro více firem. Někde to jde vyplatit přímo na účet, někde mám na výběr kupony, které pak uplatňuji v e-shopech. Pleny kupuji kvůli tomu na Alze a můžu využít kupóny až do výše nákupu a doplatit jen malý rozdíl, což vyjde zhruba do 100 Kč. Dále máme výhodu v tom, že i zaměstnavatel, i když jsem na rodičáku, pravidelně nabíjí Edenred multi benefit kartu, z čehož se dají taky kupovat léky, fitko nebo si zajdeme do kina, když je hlídání.
Oblečení kupuji levné v Lidlu nebo tchýně objíždí pravidelně značkové obchody, aby nezmeškala výprodeje a hodně věcí nakoupila už před narozením malé, takže i toto chápu jako velkou výhodu. Jinak ale v Plzni máme třeba Kik, Velrybu nebo Rodinku, kde se dají taky koupit dětské věci za velmi rozumné ceny. Jen boty kupujeme lepší, aby malá hezky chodila, protože začala chodit déle, až v 17 měsících, a byla lehce hypotonická, takže potřebuje kvalitní a pevnou obuv.
A ještě jsi psala o půjčce. Kolik platíte tu půjčku a na co? Taky můžete ušetřit na energiích přechodem na jiného dodavatele. My jsme přešli k Centropolu od ČEZU a ušetřilo nám to 6000,– za rok, což je pro nás dost, my totiž topíme tepelným čerpadlem, takže proto to udělalo tolik.
Kdybys chtěla poradit nějaké konkrétní rady, tak určitě napiš do sz a můžeme o tom podebatovat. Jinak věřím, že si druhé dítě budete moct v pohodě dovolit, když nebudete tolik utrácet. Pro tebe by bylo výhodnější, kdybys otěhotněla hned, protože za mě nedává smysl se na půl roku nebo rok vracet do práce, prakticky se znova zacvičit a pak zase odejít na 3 roky na rodičák. Jinak mysli taky na to, že po novu sice dostaneš o 50 000 Kč víc, tedy 350 000,–, ale můžeš ho vybírat jen 3 roky, nelze to tedy natáhnout na 4 roky, jako sis to naplánovala u prvního dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jkra ok, tak byt na nájem nemáme, ale mám třeba akcie, ze kterých každý rok mám dividendy, máme investice, které vydělávají…máme vš vzdělání, bydlení…nevím, co mají chudáci říkat ty rodiny, kde chlap opravdu bere 20 až 30tis…oproti manželovi, který bere v čistém 50 až 65tis čistého…já budu mít po RD okolo 35 až 45 tis v čistém a možnosti růstu stále jsou…ale pochopila jsem, kdo nemá služebnictvo a seče zahradu sám na traktoru, mě to hrozně baví, tak je socka…až si tuhle diskuzi přečtou mamky, co nemají na bydlení nebo dovolenou, tak si půjdou rovnou hodit mašli 😂
- Citovat
- Upravit
39 000 čistého tedy beru jako nadprůměrný výdělek, pokud nebydlíte v Praze, to máte totiž přes 50 000,– hrubého, to má teď můj muž aktuálně a i s hypotékou si žijeme hezky a nadprůměrně, i když jsem na rodičáku. Nemáte bydlet v Praze. Tam i za blbou garáž dáte 3 mega, tak to je potom těžké. V Plzni ten stejný byt, co máte v Praze za 8 mega máte nový za 5 mega, starší panelový byt seženete do 3 mega a rozdíly ve výdělku nejsou zas tak enormní jako hodnoty nemovitostí. Proč všichni tak touží bydlet v Praze? Za mě absolutně nechápu. My teď bydlíme ve vesnici nedaleko za Plzní a byt v Plzni prodáme, a tím doplatíme zbytek hypotéky na barák. Není to jen o příjmech l, ale o hospodaření a nákladech obecně. Když už neplatíte hypotéku ani nájem, barák si dáte do pořádku (rozvody elektřiny, střecha, rekonstrukce interiéru, okna, zateplení), tak máte úplně minimální náklady, že z 60 000,– jste schopni, i když budete utrácet v pohodě 30 000,–. Já měla před hypotékou 42 000,– hrubého, což dělalo ca 36 000,– čistého a žili jsme si teda pěkně.
Když jsem začínala, brala jsem v roce 2014 v práci 25 000,– hrubého m, tedy nějakých 18 000,– čistého. V té době jsme z toho v podstatě vyžili oba, protože muž ještě studoval a bydlel u mě zadarmo. Já studovala a chodila do práce na plný úvazek. Platila jsem všechno sama, jídlo, energii, hypotéku na byt, i výlety či dovolenou a ještě jsem každý měsíc zhruba 5 000,– ušetřila. Takže opravdu to není jen o výši příjmů, ale o tom, jak ty peníze co nejvíce efektivně využít. Umět dobře nakupovat, ušetřené peníze vhodně investovat. Všechno jsme si v bytě i baráku dělali sami, jen střechu nám dělala firma. Odměnou za to jsou daleko menší výdaje a kvalitně udělaná práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale Ty to bereš ukorne. Prostě ta definice je jasná. V reálu si každý myslí, že je střední třída a není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naprostý souhlas. Vůbec si z toho nic nedělej. Mám na to stejný názor jako ty. Kdo evidentně nebydlí v nové králíkárně v Praze za 8 mega, nebere mzdu jako senátor, nemá placenou chůvu na hlídání, tak je socka. Ne, socka je pro mě ten, kdo neumí nic ušetřit. Kdo nevyjde se svými penězmi a škemrá si o ně státu. To je pro mě socka. Vůbec nezáleží na příjmech, ale na výdajích a jak s penězmi umíte hospodařit a zhodnotit je. On totiž někdo může brát 100 000,–, ale hodnota nula. Nic neušetří, všechno rozfofruje za spotřební zboží. Takže i takový člověk je pro mě socka.
Kdo je bohatý duchem, tak ten dokáže mnohem víc než bohatý hlupák, který nezná hodnotu věcí. A rozhodně je mnohem lepší si umět ledascos opravit sám a umět si to sám udržovat. Protože co budou dělat ti zbohatlíci, co mají ruce dozadu, neumí si s odpuštěním ani utřít zadek, až dle jejich slov ty socky jim to odmítnou dělat? Pak se můžou tím svým majetkem udávit. A za mě vlastnit auto za mega a ještě se s tím kasat, je úplně mimo mísu. Z auta je za 20 let šrot a peníze v tahu. Když radši za mega investujete do baráku, tak je to investice celoživotní. My jsme vždycky měli ojeté auto. Jedno od mužovo rodičů, druhé od mého dědy minimálně jeté. Je to Scala z roku 2019 a je stále jako nové. Přijde mi to jako hloupost rozdělovat lidi mezi nižší a střední třídu jen podle příjmů a ještě k tomu nezohledňovat fakt, když je žena na rodičáku. Na rodičáku asi nebude věčně. A hlavně že to píšou lidi pod anonymem? To je za mě to nejubožejší. Když se chtějí vytahovat, tak ať to udělají aspoň hezky pod svým jménem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@gechitka píše: Více
tak ale pokud jsou ty definice nějak dané, tak se bavíme o nich, ne? nemyslím to zle, ale pokud se řeší zda taková či maková třída ale podle definice do ní nepatřím tak co? nebo jde o to, že se chci poplácat, že patří do vyšší střední? jen o ten pocit? a není to vlastně jedno? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proč by zbohatlici měli ruce dozadu? Prostě definice střední třídy je nějaká, je to dané hodnocení. A to buď splnujes nebo ne. Je úplně jedno, jestli jezdíte Scalou, to s tím nesouvisí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja do stredni nepatrim - a co? jsem tim horsi clovek? to je prece nesmysl
podstatne je stat nohama na zemi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eliška píše: Více
přesně
já si do dneška myslela, že patříme do „střední třídy“, ale podle nějakého dotazníku mi vyšla třída „ohrožená“
tak trochu pochybuju o kvalitě těchto testů a dotazníků a je otázkou, zda jsou tyto data a třídy ještě stále aktuální ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah píše: Více
jojo, to je takový zvláštní dotazník, dle kterého se lidi dělí do cca 6 tříd…
https://www.irozhlas.cz/…09171000_zlo#…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy75 píše: Více
tak zrovna podle tohoto dotazniku stredni trida jsme, nepracuje se tu s vynosy z majetku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdybys byla stredni trida, tak nevyplnujes dotazniky za kupony a desetikoruny, neresis kde co kupujes atd, navic stredni trida ma casto praci takovou, ze na rodicaku pracuje, to bude asi ten rozdil
…a fakt nechapu, proč to tady v diskuzi berete vsechny jako nějakou urážku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit