Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@misule21213 V tomto pripade, jako nezamestnana, bys narok na nemocenskou a materskou nemela.
Obávám se, že pokud jsi nezaměstnaná, tak žádnou materskou ani nemocenskou mít nebudeš.
Pokud nebudeš v době otěhotnění zaměstnána nemáš na nemocenskou nárok, u mateřské by se vidělo dle opracovaných dni podle zákona.
A kdyz sem predtim normalne mela praci a mam odpracovany rok a neco pokud se teda pocita aj kdyz jsem marodila?
@lecka obavám se, že pokud není tehotna, ale teprve plánuje, tak má smůlu.
@misule21213 Pred nastupem na materskou musis byt za posledni dva roky ucastna na nemocenskem pojisteni alespon 270 dni…plati ho za tebe zamestnavatel a to i v dobe kdy marodis, pokud ti normalne bezi smlouva…bohuzel vsak nemas narok na nemocenskou, ale na davky z pracaku urcite ano ![]()
@Anetulina píše:
@misule21213 Pred nastupem na materskou musis byt za posledni dva roky ucastna na nemocenskem pojisteni alespon 270 dni…plati ho za tebe zamestnavatel a to i v dobe kdy marodis, pokud ti normalne bezi smlouva…bohuzel vsak nemas narok na nemocenskou, ale na davky z pracaku urcite ano
Aby měla nárok na mateřskou, tak musí být zaměstnaná nebo se musí vejít do ochranné lhůty. Pokud se do lhůty nevejde a zaměstnaná není, tak nemá nárok ani na nemocenskou ani na mateřskou. Bude mít rodičák ode dne porodu.
Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí omezenou dobu a jestli bude mít nárok na nějaké dávky bych s takovou určitostí nepsala.
@misule21213 pokud jsi nezaměstnaná a neseženeš práci, tak nemáš nárok na mateřskou, dostaneš jen rodičák, automaticky na 4 roky, pokud partner splňuje podmínky, můžeš přes něj žádat částku max 11500 měsíčně - rozpočítat si těch 220 tis, ať Ti to vyjde, jak dlouho potřebuješ. Ochranná lhůta je 180 dní od ukončení prac poměru (trvajícího aspoň 6 m) do nástupu na MD, pokud nejsi těhotná, tak to nestíháš.
Dobry den chtela jsem se zeptat, s pritelem planujeme miminko, jenze je problem v tom ze si neumime spocitat materskou, od ledna 2015 jsem pracovala v jedne firme v cervnu jsem si zlomila klicni kost marodila jsem az do konce srpna, od zari jsem nastoupila zpatky do prace, jenze pak na zacatku ledna jsem onemocnela a zas marodila, az do konce kvetna toho to roku, jenze bohuzel mi neprodlouzily smlouvu,
ted jsem nezamestnana, potrebuju poradit jak by to bylo s neschopenkou a materskou. dekuji