Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla bych poradit. Naše dětská lékařka nám od 1/2 roku ( to ještě nebyl ani 1 zub) doporučila používat fluoridové tablety. Radili jsme se ale se zubařem a ten uvedl, že se od paušálního užívání F v souč. době upouští, dává se jen v případě extrémní kazivosti zubů. Takže zatím nedáváme a pravidelně čistíme ( nyní 4 zuby). Jenže jsme teď byli na prohlídce v 10 ti měsích a lékařka se divila, že tablety nepodáváme.
Chtěla bych znát další názory a rady, které dostáváte od svých lékařů, abych se mohla správně rozhodnout, díky
Já tablety taky nedávám. Na roční konterole u zubyřky jsem se ptala a ta mi řekla, že pokud dávm malé Sunar 2× denně, že nění třeba nic dalšího brát, protože v tom mléce je všechno. Sunar Complex je obohacený vitamíny a minerály. Takže dávám jenom to. A taky čistíme zuby a musím se objednat znovu na kontrolu v roce a půl.
Naše dětská zubařka fluoridové tablety spíš nedoporučuje, protože v jídle je fluoru dost. Prý se tím zbytečně zatěžuje organismus a stejně se to vyloučí. Takže my jsme je nedávali a pomalu začali používat pasty - napřed ty pro úplně nejmenší (od 1 do 3 let).
Tablety taky nedáváme,dr.řekla,že se od podávání upouští ,protože jejich účinek není takový , jako když se zoubky čistí zubní pastou. Doporučila lacalut pro děti (stojí cca 55Kč) a ten nevadí, že prcek polkne. Tak ˇčistíme" 2× denně , ale např. o nějakém vyplachování a vyplivování nemůže být řeč…
Nám pediatrička, když jsem se sama ptala, řekla to stejné jako tvůj zubař. Plošně už ne, jen při zvýšené kazivosti. Všimla jsem si, že některé maminky v okolí (od jiných lékařů) podávají, ale fluor obecně třeba alternativní medicína označuje za velký alergen. Dokonce jsem tady někde četla v diskusi, že některé (myslím že severské) země mají zákaz prodávat pasty s fluorem.
Z toho plyne, že jsou na to, jako ostatně na všechno, zase dva pohledy. Já tablety nedávám, ale určitě ti napíše i nějaká maminka, která flour podává.
Volba je na tobě, tak šťastnou ruku.
Věra
Já dávám. Dr. nám ho předepsala s dávkováním obden, dávám 3×/t.
Ahojky, nám ho dětská dr. napsala, když bylo malému asi půl roku, o týden později jsme šli na preventivní pohlídku k zubařce a ta mi fluoridové tablety vyloženě zakázala, protože prý zatěžují organismus a navíc prý bohatě stačí ušmudlat kartáček zubní pastou (dětskou) - ona to to mimčo stejně spolkne, jelikož vyplivovat to fakt neumí. Takže já je nedávala.
ahoj
naše praktická nepředepisuje, náš zubař - nedoporučil… záleží na vodě kterou mimi pije - pokud je to třeba Dobrá voda - tak má dostatek fluoru i bez sunarů a past…
V zá:,–(ě by se i pasty měly používat bezfluorové… bohužel našemu prckovi nechutná, tak používám s fluorem takže o tabletách jsem ani ve snu neuvažovala..
ono i moc fluoru škodí a vytváří pak na zubech světlé skrvny..
Přesně, jak píše Maka, přebytek fluoru v těle se mimo jiné projevuje bílými skvrnami na stálých zubech. Též jsem se ptala na fluoridové tablety a dr. mi odpověděla, že je fluoru v potravě dostatek a tablety brát nemáme. Peggi
Ahoj.
Ani pediatr ani zubař nedoporučil. Radimovi na kartáček dávám symbolické množství (někdo pěkně psal ušmudlám) dětské pasty. Zuby má ukázkové (prozatím). ![]()
Beruška ![]()
Nam je zubar doporucil, ale pak jsem nekde cetla od hodne maminek, ze spis skodi a dokonce i neco s mozkem to teda nevim jestli az tak, ale nedavame je, myslim ze cisteni zubu by snad melo stacit.
Tablety bych nedávala, fluorid je škodlivý, na netu je o tom spousta informací.
Ja porad vahala, protoze manzel je u zubare casto ma velkou kazivost, bojim se aby malej nemel zuby po nem, ale mysli, ze fluorid by mu stejne nepomohl, menzel ty tablety taky bral a pulku zubu uz ma pryc ![]()
Fluorid na kazivost nepomáhá. Znám lidi, co si zuby čistí úplně sporadicky a buď jsou úplně bez plomby nebo mají jednu a pak někdo dělá co může a stejně je u zubaře pořád.