Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, jdu si k vám pro radu. Líbí se nám jeden byt, který je na prodej. Jediný otazník je u tohoto paneláku fond oprav. Neplatí se měsíčně vůbec nic, s tím že až bude něco potřeba tak se vlastníci bytů složí na ten konkrétní případ. Všechny byty jsou v osobním vlastnictví. Máte s tím nějakou zkušenost? Ještě se jedná o starší panelák, takže je jasné že v budoucnu to bude chtít rekonstrukci - zateplení, fasáda, rozvody? atd… Radši bych platila nějakou úměrnou částku měsíčně než najednou nějakou pálku ![]()
Do toho bych nešla ani omylem. Už vidím, jak bude potřeba opravit střechu a každý byt vytáhne padesát tisíc ani nemrknou.
@JuliaJulie Tak to mají teda blbe udělané, do toho bych nešla. Pak se něco stane a co? ne každý má IX tisíc na takovou věc
@JuliaJulie Nešla bych do toho. On je problém kolikrát vypáčit z vlastníků i pravidelné příspěvky do fondu nebo odsouhlasit navýšení, pokud se ví, že se musí na něco naspořit.
Fakt si nedělám iluze, že s ejen tak složíte třeba na novou střechu za 300 000, nové výtahy nebo zateplení a komplet fasádu.
A zajímalo by mě, jak tihle frajeři platí drobné opravy a údržby typu prasklé žárovky, povinné revize eletřiny, hasičáků, úklid apod., když nevedou žádný fond oprav.
@JuliaJulie nešla bych do toho. A docela by mě zajímalo, jak mají ošetřené, že to ti lidi opravdu zaplatí v momentě, kdy to bude potřeba protože podle mě tímto stylem nespraví nikdy nic.
Mě se to právě taky vůbec nelíbí. Tak jsem se jenom chtěla zeptat na názor. Myslím, že takhle to nemůže fungovat a už vůbec ne dlouhodobě…
Moc všem děkuju za názory ![]()
Tvl, to taky může pak každý platit 100tisic a víc na větší reko.
Ani omylem. Z toho koukají jen nekonečné problémy, dohady a bydlení v rozpadajícím se paneláku.
Do toho bych nešla. To se nikdy nedohodnou, i tak je to mnohdy na palici (film Vlastníci > super). Ale jak se bude jednat, že bude zateplení a XY peněz… No už to vidím.
I tam kde fond oprav je se mnohdy bere úvěr, na tyhle velké věci a pak se splácí. Ale tady bych se bála i hádání o prasklé žárovky ve společném prostoru.
@JuliaJulie píše:
Dobrý den, jdu si k vám pro radu. Líbí se nám jeden byt, který je na prodej. Jediný otazník je u tohoto paneláku fond oprav. Neplatí se měsíčně vůbec nic, s tím že až bude něco potřeba tak se vlastníci bytů složí na ten konkrétní případ. Všechny byty jsou v osobním vlastnictví. Máte s tím nějakou zkušenost? Ještě se jedná o starší panelák, takže je jasné že v budoucnu to bude chtít rekonstrukci - zateplení, fasáda, rozvody? atd… Radši bych platila nějakou úměrnou částku měsíčně než najednou nějakou pálku
Já znám případ, že vlastníci taky do fondu oprav nic neplatí. Ale dávají se do něj všechny příjmy z nájmu společných prostor, konkrétně nájem za umístění antén mobilních operátorů. Ale źe by fond nebyl, s tím jsem se teda nesetkala.
Ahoj, nešla bych do toho ani náhodou. Jsem předseda SVJ, fond oprav máme a věř mi, pořád se něco platí ( různé drobné opravy, výměny vodomeru, úklid, deratizace, různé pravidelné revize, výtah), nechápu jak to pak lidí doplácí, v ročním zúčtování?
@Sůvička80 píše:
Ahoj, nešla bych do toho ani náhodou. Jsem předseda SVJ, fond oprav máme a věř mi, pořád se něco platí ( různé drobné opravy, výměny vodomeru, úklid, deratizace, různé pravidelné revize, výtah), nechápu jak to pak lidí doplácí, v ročním zúčtování?
tak u nás tyhle výdaje jdou přes správcovskou firmu. Každý majitel platí měsíčně zálohy a jednou ročně je vyúčtování.
Ne, do toho bych nešla. Jsme v paneláku, 216 bytových jednotek a fond oprav platíme a zcela upřímně, navýšení byť o pár korun je vždy hotové utrpení. Tak nevěřím, že by majitelé byli ochotni najednou platit x (desítek) tisíc