Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, pediatr nás chce poslat na foniatrii. Máte někdo ponětí, co tam budou s dvouletým řvoucím (v lékaře běžné) dítětem dělat?
Maty nemluví ve větách, vyjadřuje se jen samostatnejma slovama, ale pořád něco komentuje. I víceslabičný slova s úspěchem opakuje. Nemyslím si, že by mluvil špatně, ale doktor je dost tabulkovej a zadá se, že nic nechce zanedbat.
Byli jste někdo s tak malým dítětem na foniatrii?
Mě to přijde taky blbost. Pokud není problém se slyšením, tak bych to rozhodně neřešila. Holky začaly mluvit ve dvou a půl a dvou a třičtvrtě. Myslím, že to nic neznamená. A pokud opakuje slova a něco říká, tak se určitě rozmluví.
Halka
Můj prvorozený byl ve dvou letech téměř úplně němý
. O foniatrii se nikdo ani nezmínil.
Kdyby měl o rok víc, tak budiž, ale můj synovec jaksi nekomunikoval do 3 let a začal tak kolem 3,5 roku víc mluvit až ve školce, takže nějak nechápu důvod.
Adámek taky ještě nemluví a když jsem se ptala pediatričky tak mi řekla ať to do 3 let vůbec neřeším. No a posledních pár dní najednou trochu začíná rozvazovat. Sice je to jen pár slov ale snad už se rozjede. Takže si taky myslím že neřešit, je brzy. Hlavně jsem si taky kladla otázku co tam s ním jako budou dělat, a to ani u doktora neřve.
Ahoj, my byli na foniatrii cca ve 3,5 letech - poslala nás paní logopedka (pro jistotu). Žádná hrůza to není
a člověk je pak aspoň klidnější, že je vše o.k.
Podle mého čím dřív se případné fyziologické problémy vyloučí, tím lépe - rozhodně tím nic nezkazíte
- maximálně zaplatíte těch 30 Kč a to snad nikoho nepoloží, ne? ![]()
Yvett, pokud má jinak psychomotorický vývoj normální, tj. třeba normálně rozumí pokynům, a dobře slyší, neviděla bych důvod. Zbytečný stres kvůli tabulkám. Pokud by bylo „zpožděné“ ještě něco jiného, možmá bych o tom uvažovala.
Ve dvou dvojčata používala max. 20 slov,a to většinou jednoslabičných. Z neuro nás polsali na psychologické vyšetření, mezitím během měsíce začali mluvit normálně, takže psychologie byla podle mě zbytečná, ale šli jsme tam. Jsou samozřejmě úplně v pořádku. Trojslabičná a víceslabičná slova říkají až teď ve dvou a půl.
Holky, díky, myslím si to samé co vy, ale na druhou stranu chápu doktora. Co takovej foniatr může od dvouletýho dítěte chtít? Jak asi může vypadat vyšetření?
Tohle vyšetření snad bolet nebude
tak jděte a uvidíte. A dej vědět, taky by mne zajímalo, co tam s váma budou provádět.
Znamená to sondu do ucha, což nebolí, ale musí u toho být ticho, jinak následuje vyšetření v celkové narkóze. Jak psaly holky, pokud normálně reaguje a ty víš, že slyší různé zvuky (intenzita, hladina), tak bych ještě počkala, zvlášť pokud to doktor odůvodňuje mluvením syna, to fakt nechápu, že jako pediatr takhle škatulkuje. Je tak mladej, že nemá zkušenosti nebo má ještě jiný důvod k vyšetření? Důvody bych s ním znovu podrobněji probrala. Dcerka začala mluvit ve dvou a čtvrt, do té doby se domlouvala v pohodě beze slov. Takže pokud by to mělo být jen kvůli tomu, že ještě nemluví, tak já osobně bych se na to prozatím vybodla.
Ahoj, ja jsem se nejaky cas pohybovala v oblasti kolem neslysicich (rozumej lidi, kteri meli problem se sluchem, ne pouze kolem „hluchych“) a odnesla jsem si zakladni poucku: cim driv se na pripadny problem prijde, tim lip pro vsechny zucastnene. Tvuj syn muze mit problem, ktery ty nepoznas, ale odbornik ano. Nerozumim presne, proc vas tam pediatr posila, ale ja (ani ty) nejsem odbornik. Cili ja doporucuju tam jit. Pokud zjisti, ze syn je po foniatricke strance v poradku, budete aspon klidnejsi. A moc vam takove zjisteni preju.
A co se vysetreni tyce, tak zadne v narkoze se nedela. Prvni a zakladni je vysetreni sluchu (kouknou do ouska, nasadi sluchatka a pousteji zvuky o ruzne vysce a sile a sleduji, kdy dite reaguje, atd.). Pak se kouknou, jestli je vsechno v poradku s mluvidly - jestli neni kratka uzdicka jazyka, jestli je jazyk spravne pohyblivy, atd. Nic dite neboli, ale vyzaduje to trochu spoluprace. Melo by byt cerstve, takze idealni doba je kratce po vyspani. Nikoli pozde vecer nebo kratce pred jidlem. Vysetreni VE SPANKU (nikoli narkoze!!!) se provadi, az pokud se neodhalil problem dosud a pokud to lekar uzna za vhodne. Dite se necha prirozene usnout, na hlavicku se mu nasadi el. senzory, ktere snimaji cinnost mozku. Opet se pousti zvuky a opet se sleduje, jak na to reaguje mozek. Tj. poprve se zjistuje, jestli neni problem mezi uchem a nervem, podruhe jestli neni mezi nervem a mozkem.
Snad jsem ti trosku pomohla ![]()
Díky moc. Aspoň malinko tuším, co a jak. Mám jít ještě k dokrotovi pro žádanku na odborný vyšetření, tak to zkusím s doktorem ještě probrat. Nedovedu si představit, že by Maty u nějakýho doktora v klidu spolupracoval a neřval jak tur ![]()
Ahol. Neměj strach. zkušený foniatr by to s dětmi měl umět. Ten náš to zvládl s kyselými žížalkami
, ale holce byly asi 4 roky. Chodila na audio ) sluchátka) páč byla skoro hluchá. Ukazoval mi takový graf, kde byla lajna jak slyší normální děti a pak ukázal čáru 5 cm pod ní a tak slyšela naše Elí. Prostě jak u Foresta Gumpa
Potom dělal profuky skrz nosánek a moc se to zlepšilo - bylo to jen nosní mandlí a alergickou rýmou.
Jinak do dvou let se malá také vyjadřovala jen pomocí citoslovcí a je v pohodě. Většinou se děti rozmluví mezi 2 a 3 rokem.
Bude to dobré, alespon budeš mít zkušenost a klid.
PS. Sebou nějaké odměny!!!
Ywett, ahoooj;-)…nemáme sice zkušenost, ale chci Tě alespoń uklidnit. Kačka sice celkem mluví sice žádný zázrak, ale mluví, ale má kámoše tomu už je 2 a půl a s mluvením je to složitější. On též mluví ve slovech a ještě mu není moc rozumět, ale od těch 2 let udělal pokrok.A dr. nic neřeší. A chápu Tvou obavu z vyšetření…mě to vždy strašně stresuje. Na Kačku, jak někdo šáhne začne řvát a může se snažit sebevíc. No a nějaké sluchátko to by si do ucha nedala dát ani náhodou. Nás čeká v lednu imunologie a alergologie a už teď se děsím. Tak zatím pa a hodně sil! A neboj on se rozkecá je fakt malej;-)!
Ahoj,
my byli na foniatrii kvůli vyšetření sluchu, když byl Filipovi rok. Vyšetřovali ho v Praze, v Motole, nejdřív mu dali na uši nějaký přístroj napojený na počítač, muselo být naprosté ticho, ale zvládl to, sestra ho zabavila, měli tam pověšené balonky a hračky a tak malej čučel jak s nimi houpala.
Potom jsme šli k doktorovi do ordinace a ten na něj různě mlaskal a šeptal, chodil nám za zády a vždy z jedné nebo z druhé strany zazvonil, zamlaskal, zašeptal a pozoroval jeho reakci, jestli se za tím zvukem otočí. To bylo vše.
Vyšetření nám dělali z důvodu nedonošenosti.