Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy,
už si opravdu nevím rady a jsem z toho zoufalá
,tak trochu doufám že se tu najde maminka se stejnym problemem co mi podadí jak na věc.Naše 2,5 letá princezna odposlouchala slovo P…L. a používá ho skoro v každé třetí větě ![]()
„ahoj maminko,přišla Jessinka(to je pes)- to je v P…I!“
a já už opravdu nevím jak ji vysvětlit že se TO neřiká.Naplácat ji na zadek mi přijde nesmysliné,jelikož ona nechápe význam toho slova. Snad se tu najde maminka co mi poradí jak na věc.Předem moc děkuji
U nas k dosahovani cilu obecne funguji odmeny (spis nez tresty). Takze by vysvetlila, ze se to nerika, proc se to nerika, ze to rikaji jen troubelini (a to ona preci neni). Kdyz to vypusti z pusinky, pohorsila bych se, ale netrestala. Jen bych se zeptala: to jsi takova popleta? Ne, ty jsi preci moje sikulka. Dusledne. Pokud to nezabere, tak bych zkusila: kdyz to rikat nebude cele dopoledne, dostane bonbon (lizo, dortik, nalepku - neco, o co urcite stoji). Kdyz rikat bude, nedame nic. A za uspechy chvalit, chvalit, chvalit.
Jo a klicem je dat si pozor na vlastni papuli - nevypustit podobna slova za zadnou cenu! ![]()
Haha, to mi připomíná, jak jsem se od staršího bratránka naučila říkat „ty vole“ a používala to skoro furt
Mamka mi tehdy řekla, že se to neříká a jestli to řeknu ještě jednou, přistane mi taková, že jsem to nezažila
Což není zrovna cesta, kterou bych se chtěla vydat, nicméně už jsem to pak neříkala
Takže na mě to zabralo…
Postupem času zřejmě mamka přehodnotila výchovné postupy, neb mladší bratr byl často odesílán do koupelny na čištění zubů
s komentářem o fuj ošklivých slovech. Ale to už byl starší.
Ve výsledku nějak extrémně sprostí nejsme ani jeden ![]()
V každém případě souhlasím, že by se určitě nemělo stát, že to uslyší doma - ani když si budete myslet, že to slyšet nemůže.
Abysme na to pomalu najeli taky, co?
![]()
Toto slovíčko si naše 3,5 letá Anička donesla ze školky OD PANÍ UČITELKY
. Že prý dostane na pr.el. Naštěstí to zopakovala jen dvakrát.
Něco sprostého říkala kolem 2,5 let. Osvědčilo se mi najít jiné a zábavnější slovo. Např. nahradit pr.el ještě zvučnějším, ale slušnějším slovem. Takže opravit: chtěla říct v trumpetě nebo něco takového.
Rozhodně bych se tím moc netrápila, dítě bych pokaždé vlídně napomenula a okolí se omluvila ![]()
Když na to nebudeš vůbec reagovat, za čas ji to přejde. Čím víc to slovíčko lidi rozčiluje, tím víc se jí líbí (aneb má z toho p…l
).
Jediný problém je vydržet a nereagovat, to opravdu není lehké…
.
Taky myslím, že je lepší na to nereagovat. Jeden chlapeček u nás v MC se zase naučil říkat p.ča. Pak třeba stál u okna a říkal: Prší, to je v p.či
Bylo to celkem srandovní, ovšem pro tu maminku už méně, snažila se ho okřikovat, ale pak asi taky rezignovala ![]()
Souhlasím s Pimpou a AnastaziíB, rozhodně nereagovat. Čím víc se reaguje, tím víc to děti baví, protože jsou rády středem pozornosti a říkání sprostého slovíčka jim pozornost zaručuje. Ono to opravdu přejde samo.
v to doufám že ji časem přejde,zkusili jsme naje najet na jiný slovo na „komín“ jak napsala TerezkaBrno,mno uvidíme ale vypadá to docela nadějně.I bonbon jsem zkusila ale ten zase začala vyžadovat uplně při všem-tak od toho budem asi muset odstoupit,už takhle je to velká holčička ![]()
Ono to sice legrační bylo,že sem se kolikrát docela zasmála (to její spojení slov je někdy až udivující) ale už to přestává bejt sranda, obvzlášť na veřejnosti, neni příjemné když po vás lidi koukaj, co to vyšlo z pusinky tý malý holčičky. Tatínka jsem pokárala (a to i zbytek rodiny) a musí se prostě ovládat,tak snad mu to pujde s tim KOMÍNEM ![]()
Hele, víš co měla moje Petulka v knize hříchů od Mikuláše jako poslední bod?
Nepoužívat slovo prdel. Dětem asi hezky zní, co? Jak bysme se možná radovaly, kdyby v 15 používaly jen tu prdel… ![]()
líp znějí slova s r ..třeba trumpeta je super
idítěti se asi víc líbí jadrná slova s R ![]()
vem to na sobě … do háje …do pr…e
tedy příkladů je víc ale teda mě se vždy uleví když řeknu něco s RRR
to je ještě slušné slovo, proti tomu, co jsem si vyslechla z dětských písniček. V písničce rovnátka od J.Uhlíře a Z.Svěráka je slovo kre.én. Když jsem to slyšela, tak jsem málem upadla, že to je opravdu pro děti ![]()
Angu, díky za tip. ![]()
Dnes (jak kdyby četla příspěvky na eMimino
) naučila dcerka (5 let) svého brášku (2roky a kousek) říkat „Je to v P…I“, ač jsme to od ní nikdy neslyšeli. Zatím ho učila jenom „HOVÍNKO“, „H…O“ se jí samotné zdá ošklivé. Takže jsem je oba odeslala do koupelny se slovy, že takhle ošklivá slova může říkat jenom špinavá pusinka. Oba byly tak vykulení, že tam naběhly, vyčistily (syn si nechal zuby dobrovolně vyčistit, ač čištění téměř vždy prořve) a hned bylo po P........Í
Teď jen budu doufat, že jim to vydrží. (A když ne, tak budou mít alespoň čisté zuby.
)
Nevim nevim s těma slovama na R, náš taťka totiž ráčkuje
a taky si rád s tou PR–LÍ sem tam uleví,pak mu teprve dojde že pod nim něco stojí a pak si uleví KU..A měl sem držet hubu ![]()
Ale jstli malá bude v 15 používat jen tu PR..L, jak řiká Makina,budu jedině vděčná.
Kakika píše:
to je ještě slušné slovo, proti tomu, co jsem si vyslechla z dětských písniček. V písničce rovnátka od J.Uhlíře a Z.Svěráka je slovo kre.én. Když jsem to slyšela, tak jsem málem upadla, že to je opravdu pro děti
Díky za radu, vím co holkám nebudu kupovat ![]()
No a to se kamaradky holcicka (asi 3 roky???) naucila od sveho 6ti leteho bratranka nadavku „ty curanku“ (jako od curani
kdyz pisu bez tech hacku a carek) a jak neumela jeste poradne mluvit, tak porad venku, v MC a tak, kricela „ty cua-ku“
A to potom bylo kamosce horko… ![]()
Ale snazila se nereagovat a ono to malou nejak preslo
![]()