Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
holky naskenovala jsem si do PC své staré fotky a vypálila na CD a ted nevím jestli můžu vyhodit negativy,jestli když budu chtít přidělat nejakou fotku jestli to půjde udělat z cedéčka,manžel tvrdí že ne,mě se ty negativy všude povalujou nejraději bych je vyhodila,ale mám strach,tak poraďte,prosím
Jde to - nechávala jsem si přidělat fotky z nascenovaných fotek. Ale nemám tak kvalitní scaner a fotky nebyly tak dobré jako přidělané z negativu. Ale jsou i kvalitní scanery na negativ ![]()
Taky jsme přeskenovali staré fotky - a to opravdu hodně staré, třeba svatba mojí babičky apod. (negativy už jsme ani neměli) a nechávali je udělat jako digitální, takže jak píšeš - z CD. Vyšly perfektně. Negativy bych neschovávala.
tak to dám přečíst manželovi,on mi nevěří že to z CD jde
a negativy konečně vyhodím ![]()
mikitaa píše:
zalezi jak kvalitne je mas naskenovany
tak jest
musis mit rozliseni alespon 300 DPI nebo vic
Poslední generace negativních filmů je hodně jemnozrnná, z těch se dělají dobré fotky - pokud jsou dobře nafocené - i na větší formáty. Ale to stejné je možné dosáhnout i fotek z cédéčka, pokud jsou dobře naskenované. Má to jednu drobnou nevýhodu - takto pořízené elektronické soubory jsou dost velké (myšleno v megabajtech) a zaberou na cédéčku dost místa. To už je lepší vypalovat fotky na datové DVD, které má kapacitu tak osmkrát větší než původní CD.
Jinak tento druh médií má tu nevýhodu, že průhledný materiál, co pokrývá datovou vrstvu, po čase „oslepne“ - takže pokud chceš fotky uchovávat delší dobu na CD/DVD, tak by bylo fajn je zhruba co tři roky vypálit znova (prostá kopie původního datového nosiče).