Považujete se za chudé?

5527
31.3.11 15:58

Považujete se za chudé?

Dlouho jsem nezaložila žádnou diskuzi. Neměla jsem potřebu. Ale dnes po přečtení článku na novinkách.cz, se ve mně cosi hnulo.
„Téměř polovina Čechů se považuje za chudé.“ Že se být chudými cítí lidi s nízkým vzděláním, ještě chápu. Ovšem víc mě zarazila informace o tom, že se tak cítí hlavně lidi z méně početných rodin :roll:
Tak jsem o tom tak přemýšlela… kdy se asi člověk cítí být chudý?
Mám kde bydlet (sice menší byteček, ale střechu nad hlavou mám), mám co jíst a pít, mám na to, abych mohla s dětmi 1× týdně do nějakého kroužku (ale kdybych nešla, svět se nezboří…), občas si vyrazíme někam ven (nutně to nemusí být k moři, když na to zrovna nemám), mám PC a internet, mám pračku a ledničku, plyn a elektriku… vlastně se cítím být bohatá, když to tak sečtu… Hlavně mám dvě krásné a zdravé děti…
Na nikom nejsem závislá, nečekám, co mi stát přisype, nestojím frontu na sociální dávky (to bych šla raději pracovat ;) )…
A tak si říkám, jak to mají ostatní maminy tady na E-miminu. Taky si připadáte být chudé? Když kolikrát čtu, za jaké - s prominutím - hovadiny se tady rozhazují peníze ( i když s omluvou, že to je přece pro děti :nevim: ), jak spousta lidí nadává, že si pořídili dítě a najednou jsou v šoku, že se stát nechce starat 8-o …pak vážně začínám být smutná. Proč jsme my Češi věčně nespokojení? Proč pořád musíme nadávat?
A tak nadhazuju nové téma - a prosila bych, abychom se tady nepohádaly :kytka:
Co by se muselo stát, abyste si připadaly CHUDÉ. Či snad tady někdo takový mezi námi je?? Ano - znám pár případů (vyhořel dům, manžel gambler všechno prohrál apod.....), ale že by tyto výjimky tvořily polovinu české populace? Tomu se mi opravdu nechce věřit 8-o Kolik z nás tady se NECÍTÍ být chudými? Prosím, uklidněte mne… přece nás musí být víc :cry: :cry:

http://www.novinky.cz/…a-chude.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13415
31.3.11 16:05

Já se chudá necítím, mám to co ty - byt, manžela, dítě, jakýsi náš standard pro žití, máme co jíst, pít a i zbydou peníze pro „radost“. :wink:

A přijdu si i bohatá - máme se totiž doma všichni rádi :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
31.3.11 16:05

tak já ti nevim :think: . No, střechu nad hlavou mám, jídlo a pití mám taky vždy po ruce, mám nádhernou a šťastnou rodinu, takže jsem vlastně dost bohatá :srdce: . Ale samozřejmě peněz moc nemáme. asi takhle, nepatřím k těm lidem co si koupí co chtějí. A ani mi to nijak nevadí. :nevim: Takže na závěr za CHUDÁKA se nepovažuju :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
31.3.11 16:06

Chudá jsem se možná trochu cejtila, když jsme s mámou a jejím přítelem bydleli v 1+1 v paneláku… samozřejmně s mými třemi sourozenci. Plus občas nebylo ani pořádně na jídlo, a máma spala asi rok na matraci na zemi…

Od tý doby jsem prošla různejma podnájmama, někde jsem si prala oblečení v umyvadle, někde jsem jedla suchej chleba pod dvěma peřinama, navlečená skoro ve všem oblečení, protože se netopilo… ale chudá jsem si nepřišla, protože vždycky jsem měla kolem sebe dost lidí, na který se dá spolehnout. :D

Kurník, v podstatě teď, když máme s přítelem pro sebe celý patro RD, si připadám jako snob, skoro… a když vidím, jak si tchánovci a příbuzní občas stěžují, že jsou na tom zle, tak si myslím svoje. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1314
31.3.11 16:08

Moc, ale opravdu moc krásně napsané :kytka: :kytka:

Já bych se cítila být chudá, kdybych neměla rodinu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10683
31.3.11 16:10

Necítím se být chudá, máme kde bydlet(sice to je podnájem, ale platíme za něj víc než kdybychom měli hypotéku, snad se tady hneme brzo z místa) asi bych si cítila chudá nemít na bydlení a základní potřeby, ale na to mám a mám i navíc, takže si myslím, že nemám důvod se cítit chudá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
31.3.11 16:11

Necitim se.Nestezuju si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
31.3.11 16:11

já zažila být chudá, když jsem bydlela s mámou, nájem 4500, byt 2a1 40m2 v Teplicich, já na vysoký, máma v důchodu. Fakt peníze nezbývaly, ke konci měsíce jsme fakt experimentovaly, co se dá s sníst a co se dá z ničeho uvařit. Pak když bydlela máma sama, tak jí bohužel peníze zase chyběly, jelikož byla vážně nemocná a v lékarně nechávala 2500 měsíčně, když chtěla vyprat a najíst se, tak nebylo. Takže jsem jí dávala peníze z výplaty a s manželem jsme žili z kontokorentu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
31.3.11 16:13

já si taky chudá nepřipadám,mám všechno co jsem kdy chtěla.Mám kde bydlet,na jídlo taky máme.Pořídíme si co potřebujeme.A já se taky bez mnoha věcí obejdu,nemusím mít všechno co je in.Mám spokojenou rodinu a to mi stačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6895
31.3.11 16:16

Ahoj. Já se určitě necítím být chudá. Mám stejně jako ty kde bydlet, i když platíme hypo, máme zdravé děti, manžel má práci, já občas taky nejakou brigádu seženu-doma ně to nebaví a ať si to taky užije tatínek :mrgreen: máme to asi podobně jako ty a taky se necítím být chudá.jsem hlavně šťastná a to je pro mně nejdůležitější :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
31.3.11 16:18

Hlavně nebýt chudá duchem :wink:

Bohatá se necítím, ale chudá taky ne, jsou na tom lidi ještě hůř. Teď nám není do zpěvu, ale doufám, že najdu nějakou (jakoukoliv) práci a trošku si polepšíme.
Ono být samoživitelkou s třemi dětmi, s otci, co neplatí alimenty, není žádné terno.

Bydlet máme kde, co jíst taky, na oblečení existují sekáče a vycházka do lesa a na hřiště mě nic nestojí.

Příspěvek upraven 31.03.11 v 16:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
31.3.11 16:20

Ahoj. Článek jsem četla před chvílí a musím říct, že mě napadaly dost podobné otázky jako tady píšeš. Být chudá se necítím, největším bohatstvím jsou pro mě děti a manžel.

Vidím to tak, že je asi hodně lidí, co rozlišují jen být bohatý nebo být chudý. Nic mezitím. A i kdybych měla hodnotit bohatství jen co se týče peněz a majetku, tak ani tak si chudá nepřipadám. Bývala jsem na tom líp, ale i mnohem hůř (třeba když jsme byli všichni tři sourozenci na vysoké škole, naši nám dávali kapesné, jaké jen si mohli dovolit, a třeba mně to stačilo sotva na kolej - ale i tak jsem si nepřipadala chudá :wink: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
31.3.11 16:21

Tak tě jdu uklidnit :mrgreen: Já si teda chudá rozhodně nepřipadám :potlesk: Vlastním v Praze byt u metra v hodnotě 2 mil.a mám dobře placenou práci,díky níž si můžu koupit něco pěknýho,dojít i na dobrou večeři apod.a ještě si navíc i něco našetřím.To je teda ta materiální stránka,ale zase si přijdu chudá po té stránce citové,protože zatím nemám děti a nevím,zda se povede ivf :nevim: :oops:
Jinak češi si pořád někde na něco stěžujou :nevim: Ségra se vdala do švýcarska a tam je úplně jiný systém-nejen že neexistuje žádný porodný,ale dokonce ani mateřská nebo přídavky.Naopak tam koro všude za všechno platěj,dokonce i za operaci v nemocnici apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.11 16:23

chudá? chudá jsem se cítila celý dětství,protože kolikrát máma neměla ani na jídlo.Byla na nás sama.
Když jsem konečně nabrala síly a vyhodila manžela,jinak by mně utýral. A neměla pak několik let dceři ani na boty.A pomáhala mi máma aspoń tím,že nám nosila jídlo z kuchyně,kde pracovala,abych byla schopna neinvestovat do jídla a koupit jí je. Jinak pomoct nemohla,sama neměla.
Už je to pryč.Nejsme bohatí,ale nejsme ani chudí.
JSME HLAVNĚ SPOKOJENÍ !!!! :palec:

• Citovat
  • Upravit
18651
31.3.11 16:26

Je chudoba a chudoba…
Když jsem byla po škole a v ruce měla 2kč na suchej rohlík k obědu tak mi nebylo zrovna hej, ale to byla moje hloupost a hrdost.
Citově chudá jsem se cítila do doby než jsem poznala manžela. Od té doby je to lepší a lepší. Takže monentálně nejsem v žádném ohledu chudá a mooooc za to děkuju :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová