Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nechci se hádat, ale když budeš mít IQ 90, tak nevystuduješ ani školu bez matiky a nepomůže ti ani doučování 3× týdně. A když už se něco nadřeš a prolezeš nějakou školu s odřenejma ušima, tak potom ti podle mě budou stejně chybět takové ty schopnosti, abys mohla něco vymýšlet nebo řídit.
A další věc. Jak jsem pročítala tuto diskuzi, tak sem často přispívaly holky, které už tak mají strašně napnutý rozpočet. Myslíš , že by měly na to , aby platily dětem několikrát týdně doučování. Mě třeba vyjdou kroužky a jazyky dětí na 5000 měsíčně a to si myslím je pro řadu rodin problém.
Štěpána píše:
Nechci se hádat, ale když budeš mít IQ 90, tak nevystuduješ ani školu bez matiky a nepomůže ti ani doučování 3× týdně. A když už se něco nadřeš a prolezeš nějakou školu s odřenejma ušima, tak potom ti podle mě budou stejně chybět takové ty schopnosti, abys mohla něco vymýšlet nebo řídit.
A další věc. Jak jsem pročítala tuto diskuzi, tak sem často přispívaly holky, které už tak mají strašně napnutý rozpočet. Myslíš , že by měly na to , aby platily dětem několikrát týdně doučování. Mě třeba vyjdou kroužky a jazyky dětí na 5000 měsíčně a to si myslím je pro řadu rodin problém.
Chytáš mě za slovíčka a trošku mě to začíná štvát.
Nerozumíš mi a nebo mi nechceš rozumět…
Pochopitelně, že ten, kdo má IQ 90, tak s tím fakt vůbec, ale vůbec nic neudělá. Ale kolik jich takových je? (A rozhodně tu nebudou s námi diskutovat na netu, že?) Snad tady platí Gaussovo rozdělení, takže těch, u kterých s tím nejde nic dělat bude fakt minimum. U ostatních to bude otázka přístupu (např. toho úsilí) a ti nejvíc kňučí v těch hospodách (nad pivem a cigaretama za které dají 2.000 měsíčně), jsou chytří jak rádio (já bych jim ukázal, jak se to má dělat) a to je asi těch 40 % z toho výzkumu… ![]()
O tom, co stojí kroužky dětí, jak má kdo našponovaný rozpočet nechci polemizovat. Podle mě by otázka měla znít jinka: „Co jsem udělal proto, abych v takové situaci nebyl?“ resp. „Neměl jsem takhle náhodou ve svém životě udělat něco jinak, abych se do takové situace nedostal?“ Zkrátka hledat chybu (nápravu) sám v sobě před tím, než začnu nadávat jak to tu stojí za prd, co zase ti hrozní politici udělali (čímž netvrdím, že mě politika nenadzvedává ze židle), jak je systém na mě ošklivý a že já vlastně nic, já muzikant, já za nic nemůžu… ![]()
(Prosím vás děvčata, mluvi obecně, neadresně, nemám na mysli nikoho konkrétního.
)
Podívej, to jsme na tom stejně. A myslím, že byychom měli uzavřít příměří
. Mně taky připadá , že mě neposloucháš, ale asi je to jen v tom , že sice máme na věci podobný názor, ale každá tu zdůrazňujeme to, co jí připadá důležitější. Já s tebou rozhodně souhlasím, že ta hromada povalečů v hospodách si za to může sama. I každý , kdo vykouří svoji krabičku denně ,by ušetřil měsíčně 2-3 tisíce.
Ale ty zase pochop, že já tady mluvím o těch holkách co si tu píšou a mám v takové situaci i dost kamarádek. Takže bych to uzavřela, že pravda je někde v prostředku a rozhodně se nedá ovlivnit vše.
Ano, to máš pravdu, že nejsme až tak v rozporu, jen každá zdůrazňujeme něco jiného.
Já jsem se celou dobu snažila říct jen to, že kromě povalečů si myslím, že jsou „strůjcem svého štěstí“ právě i ty maminky (kamarádky), co jsou normálně inteligentní, ale mají našponovaný rozpočet. Otázka zni: „Proč ho mají našponovaný a zda tomu nešlo nějak předejít?“ Opravdu je chyba jen v systému nebo nepřízni osudu? Neměl by si člověk nejdříve položit otázku: „Neměl jsem ve svém životě udělat přece jen něco jinak?“ (Než si stěžovat, jak je to tu všechno špatně a hledat viníka jinde?)
![]()
Štěpána píše: …Takže bych to uzavřela, že pravda je někde v prostředku a rozhodně se nedá ovlivnit vše.
S tím myslím můžu souhlasit. ![]()
Trochu mimo téma ale já myslela že iq 90 není zase tak málo?Není to střed?
.Troufám si říci že tu diskutujou i s menším iq ![]()
Jinak máte pravdu obě ![]()
Tak to jsem ráda,ža jsme se nakonec dohodly
.Samozřejmě, že řada lidí podle mě rezignuje na svoji situaci zbytečně brzo, ale zase strašně záleží i na tom , kde žiješ. Já jsem z Prahy. Možná , že se mnou řada lidí nebude zase souhlasit, ale tady se slušně placená práce většinou sežene. Když je ale někdo z vesnice (mám tam část příbuzenstva, tak je to velký problém .A přestěhovat se je často nemožné. Protože ty domky tam jsou někdy téměř neprodejné.Takže - zase je to případ od případu.
Kamča.dalmatinka píše:
Trochu mimo téma ale já myslela že iq 90 není zase tak málo?Není to střed?.Troufám si říci že tu diskutujou i s menším iq
Jinak máte pravdu obě
Já si to myslela taky
(viz např.: http://cs.wikipedia.org/wiki/IQ) a proto jsem schválně nepsala např. o IQ 70, kde už je to „diagnoza“ (viz např.:http://cs.wikipedia.org/…AD_retardace).
Tak jestli je 50 % populace „odsouzeno“ stěží zvládnout učňák (a nepomůže jim ani doučování), tak asi přehodnotím své názory, protože pak jsou mé teze fakt nepoužitelné…
Já do teď žila v tom, že skutečně neinteligentních lidí je málo (jako „blbců“ je hodně, ale to je něco jiného), že se lidi chovají hloupě, protože nemají informace, protože se neučili, než že by to „nešlo“…
Prostě, že jsou lajdáci, ne že na to nemají. :green:
Štěpána píše:
Tak to jsem ráda,ža jsme se nakonec dohodly.Samozřejmě, že řada lidí podle mě rezignuje na svoji situaci zbytečně brzo, ale zase strašně záleží i na tom , kde žiješ. Já jsem z Prahy. Možná , že se mnou řada lidí nebude zase souhlasit, ale tady se slušně placená práce většinou sežene. Když je ale někdo z vesnice (mám tam část příbuzenstva, tak je to velký problém .A přestěhovat se je často nemožné. Protože ty domky tam jsou někdy téměř neprodejné.Takže - zase je to případ od případu.
To je pravda. Ale proč mám domek na vesnici? Protože se to tak dělá, že se postaví dům v sousední vesnici, než ho mají rodiče? Jako ano, dostupnost úvěrů i bytů je špatná, o tom žádná, je potřeba udělat deregulaci, snad se pak něco změní… Ale na druhou stranu Češi obecně nejsou ochotní se za prací stěhovat (byť třeba do podnájmu, copak musím rovnou bydlet ve svém a ještě RD?).
A jsme zpátky u těch stereotypů přemýšlení a chování v životě. ![]()
Wiolla píše:Kamča.dalmatinka píše:
Trochu mimo téma ale já myslela že iq 90 není zase tak málo?Není to střed?.Troufám si říci že tu diskutujou i s menším iq
Jinak máte pravdu obě
Já si to myslela taky
Tak jestli je 50 % populace „odsouzeno“ stěží zvládnout učňák (a nepomůže jim ani doučování), tak asi přehodnotím své názory, protože pak jsou mé teze fakt nepoužitelné…(viz např.: http://cs.wikipedia.org/wiki/IQ) a proto jsem schválně nepsala např. o IQ 70, kde už je to „diagnoza“ (viz např.:http://cs.wikipedia.org/…AD_retardace).
Já do teď žila v tom, že skutečně neinteligentních lidí je málo (jako „blbců“ je hodně, ale to je něco jiného), že se lidi chovají hloupě, protože nemají informace, protože se neučili, než že by to „nešlo“…
Prostě, že jsou lajdáci, ne že na to nemají. :green:
Nevím, kdo koho chytá za slovo. Koukám že tato diskuze asi opravdu nemá cenu. Jestli si tady chceš takto tahat triko , tak si v tom pokračuj sama. Myslím se , že přesto, že se má člověk ekonomicky dobře,neměl by zapomínat vnímat realitu kolem sebe.
Já si myslím,že se tady hádají dva tábory jedny,kteří si tou částí své chudoby prošly nebo jí alespoň vidí na známých a rodině a druhý kteří se mají dobře (podotýkám,že vám nezávidím,aby jsme se nezačli hádat
)A každý tábor si bude hájit to své,každý má na věc totiž zdaleko odlišný názor a úhel pohledu ne nadarmo se říká :„sytý hladovému nevěří“.Já si myslím,že v něčem májí pravdu oba tábory,povaleči si za to můžou sami,vláda taky není bezchybná a někdy je potřeba víc než štěstí,snaha a podobné věci.Rozdíl mezi chudými a bohatými byl,je a bude,kdo je chudý a jestli je opravdu chudý nebo ne a jestli si za to může sám je myslím na posouzení více věcí,není to až tak jednoduché.
Jedno si ale ještě neodpustím,spousta lidí udělá chybu,ať z neznalosti,v mládí nebo z jakéhokoliv jiného důvodu,to není zavrženíhodné,podstatné je aby se z té chyby ti lidé poučili.Do srabu se může dostat každý z nás a je otázkou nakolik nás potom nastalá situace zlomí a jak se s ní dokážeme vypořádat.Každý jsme jiný.
Paradise píše: ..Jedno si ale ještě neodpustím,spousta lidí udělá chybu,ať z neznalosti,v mládí nebo z jakéhokoliv jiného důvodu,to není zavrženíhodné,podstatné je aby se z té chyby ti lidé poučili.Do srabu se může dostat každý z nás a je otázkou nakolik nás potom nastalá situace zlomí a jak se s ní dokážeme vypořádat.Každý jsme jiný.
Přesně tak, pod to se podepisuji… ![]()
Proč na vesnici?Protože jsou třeba i lidé kteří mají někde kořeny,jsou někde doma.Spousta lidí si dům na vesnici nebo malém městě postaví proto že chtějí slušně žít ve svém a ne někde do smrti platit stále se zvyšující nájem,protože takto to vyjde levněji.CHtějí mít zahradu a mít kam vypustit své malé děti.TŘEBA.DŮVODŮ JE SPOUSTA.
Nebo si snad myslíš že se může každý přestěhovat do Prahy?Nebo nějakého krajského města?Stěhují se snad běžně pražáci na vesnici?Ne,zůstavají tam kde se narodili a jsou zvyklí.Oni by totiž na vesnici kde se lidi musejí postarat o ten domek o zahradu o dřevo na zimu o zvířectvo a tak dále chcípli.Joooo takhle zajet si pro vajíčka od domácí slepice,pro maso z domácího králíka pro bio zeleninu tojo.To jim nesmrdí že?Ale tím kdo tu žije pohrdat?
Ano lidi žijící na malých městech a vesnicích jsou z velké části chudí protože zde neseženou dobře placenou práci a to i když mají kupodivu iq vyšší než zmiňovaných 90.Nemůže se přece polovina populace sebrat a valit na Prahu ne?
A to jak tu někdo píše že chybu udělá každý to je fakt.On se z ní myslím každý i poučí,ale následují chyby a omyly další a další.Prostě někdo je smolař a někdo se zas narodí se zlatou lžičkou v puse a má vše jednodušší.Jak se bude žít dětem rozvedené matky samoživitelky která dostává jen minimální alimenty?Za které nemůže protože exmanžel dělá oficiálně za minimálku a na ruku se mu doplácí dalších 5-6000?A jak ta matka bude shánět práci v době kdy jsou děti malé,když všude se směnuje?Nebo máte nápad kam dát dítě když jdete na odpolední nebo noční?Jak staré dítě by jste nechaly samotné doma?
A co ty děti až vyrostou a budou mít iq vyšší než 90 a budou chtít na VŠ?Už ted stojí rodinu student odhaduju tak 5000kč minimálně.A až se zavede školné?Budou zřejmě studovat i ti co na to nemají to iq ale za to mají peníze.
Ano,chudých lidí je tu spousta a stále jich přibývá přibývat bude.A není to vina jen těch lidí.
Nechápu, proč anonymně? Já bych se za to, že pocházím z vesnice, nestyděla
Taky z ní pocházím a ráda bych se tam vrátila, žila v domečku, jezdila na dřevo, pouštěla své děti lítat po zahradě… Bohužel, nemáme na barák a ani tam neseženem práci, tak musíme žít ve velkoměstě v bytě, který stojí míň než barák, děti nemají ten rozlet, manžel místo dřeva leží v sobotu u TV…Na druhou stranu - sice tady práci seženu snáz, ale zas děti nedostanu do školky… Všechno má své pro i proti. Nicméně, pořád si stojím za svým, že každý svého štěstí strůjcem, a když si budeme jen stěžovat, ničeho tím nedosáhneme. Ano - být milionářem se nepodaří každému ( a kdyby ano, už bych jím byla
), ale zajistit si jakous takous úroveň (tzn. mít co jíst a mít střechu nad hlavou) s jistým vynaloženým úsilím lze. Teď už je jen na nás, jaké to úsilí bude. Bohužel jsou mezi námi pořád tací, kteří si myslí, že všichni okolo mají všechno zadarmo, ale jen my se musíme dřít a výsledek nikde ![]()
On ten výsledek je, ale někomu holt stačí ke štěstí míň, někdo potřebuje víc… někdo se necítí být chudý, ani když žije od výplaty k výplatě, někdo si zas připadá chudý tím, že např. nemůže jet každý rok k moři nebo nemá 4 auta. Nikoho neodsuzuji. Každý máme nastaven svůj životní standard jinak.
Prosila jsem, abychom se tady nepohádaly. Jen jsem se v úvodu ptala, jestli je tady někdo, kdo se cítí být chudým. Jsem ráda, že je nás minimum. A pokud jsem se někoho dotkla tím, že si myslím, že bez práce nejsou koláče, a že jsme závistivý národ, pak se omlouvám. Mmonica na straně 6 mě tady hned označila za netolerantní. Jen jsem vyjádřila svůj názor. Pokud se chce cítit někdo chudým i tehdy, když má co jíst a kde bydlet, pak je to jeho problém - problém v jeho vlastním nitru - užírat se - to je taky jeden z našich národních sportů. Že já to cítím jinak, ještě neznamená, že jsem netolerantní. Jen mi vadí, že ti „chudáci“ mají pořád tendence si stěžovat a vinu za své „neštěstí“ pořád na někoho házet. Takže se zde omlouvám všem, kterých se mé názory bytostně dotýkají. Nikoho neodsuzuji, jen vyjadřuji, jak to cítím já. Že v tom hned někdo vidí netoleranci, je zas jen a jen jeho problém a opět je mi ho líto. Takoví lidé nikdy nebudou s ničím spokojeni. Ani sami se sebou
![]()
(Mmonico, pochopila-li jsem to špatně, pak budu ráda, když mi objasníš, jak jsi to myslela s tím, že jsem netolerantní. Příště, prosím, uveď konkrétní příklad, ať se mohu hájit. Díky
)
Lulje, naprosto s tebou souhlasím a nemám co bych dodala.
Napsala jsi to úplně přesně… ![]()
Ahoj
Ani jsem moc nechtěla přispívat, ale tož tak..
Jen mám nutkání napsat, že si nemyslím, že by bohatství / chudoba nějak extra souvisela s iq..Znám spousty inteligentních lidí, kteří žijou prostým životem, mají tituly, ale nemají třeba ani auto
Naopak znám spoustu lidí, kterým příroda moc iq nenadělila, mají třeba výuční list, znám i takové, kteří mají pouze základní vzdělání, ale jsou ve vysokých postech, protože a) kamarád má firmu, b) rodiče jsou podnikatelé atd. atd.. tito lidé mají i jiné příjmy, či peníze jen tak třeba od rodičů
Nezávidím ani jedné skupině a osobně bych nechtěla k ani jedné patřit. Chudá si nepřipadám, na co peníze potřebuji, na to mám, a že si nemůžu kdykoliv se mi zachce splnit nějaký extrémní chtíč jako např. půl roční dovolenou na bahamách, to mě netrápí
Nijak extra inteligentí si nepřipadám ( nevím jaké mám iq - kde se dá zjistit ? Někde jinde než v přiblblých testech na netu? ) přesto studuji VŠ, občas teda s obtížema ale snad to doklepu
(PS : chápu, že o IQ se mluvilo hlavně v souvislosti s příležitostma ? nečetla jsem celou diskuzi
)