Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky
potřebovala bych váš názor na fotokompozit ve stoličkách. Co jsem se dočetla tak není příliš vhodný.
Jaké máte s ním zkušenosti a po jak dlouhé době jste museli jít znovu na plnění. Děkuji za váš názor. ![]()
já asi zatím 6 měsícu a źatím drží mám tak vyplněné dvě stoličky takže jedna velká plomba
No, není, protože to s ním čeští doktoři - ty starší ročníky neumí. Amalgam se jen tak nafutroval a bylo, kdežto fotokompozit, jakmile je tam jen trochu vlhkosti, tak moc nevydrží. On vydrží - ale musí to doktor udělat kvalitně - já osobně ho mám již pár let v osmičce, ovšem od profi stomatoložky, zkuste Čecha požádat o fotokompozit do osmičky ![]()
Jinak ve čtrnácti letech (je mi 34) se mi zkazily kompletně všechny šestky a větsina sedmiček - ve všech z nich mám fotokompozity a no problem, ale jak říkám, když bude nekvalitní stomatolog, řekne ti, že bílé plomby moc nevydrží, proto je do stoliček nedává a když už, tak jedině do boku, ale ne na tu kousací část (jako mám já)… Takže tak.
Já mám dvě stoličky s fotokompozitem,hodně velká plomba a ty už drží nejmíň deset let.Další stolička s touto výplní se mi zkazila a tam už jsem si nechala dát amalgám.Doktorka mi říkala,že je to do stoliček lepší,navíc to bylo zadarmo a není to vidět.Brácha má asi pět stoliček s fotokompozitem předělávané,protože se mu to pod nimi po pár letech začalo kazit.
Jak říkám - není to o materiálu, ale o lékaři
Na tomhle a na korunkách si lehce otestujete, jak kvalitního máte stomatologa. Bohužel, u korunek je to většinou už nevratný proces ![]()
Amber_1977 píše:No, není, protože to s ním čeští doktoři - ty starší ročníky neumí. Amalgam se jen tak nafutroval a bylo, kdežto fotokompozit, jakmile je tam jen trochu vlhkosti, tak moc nevydrží. On vydrží - ale musí to doktor udělat kvalitně - já osobně ho mám již pár let v osmičce, ovšem od profi stomatoložky, zkuste Čecha požádat o fotokompozit do osmičky
Jinak ve čtrnácti letech (je mi 34) se mi zkazily kompletně všechny šestky a větsina sedmiček - ve všech z nich mám fotokompozity a no problem, ale jak říkám, když bude nekvalitní stomatolog, řekne ti, že bílé plomby moc nevydrží, proto je do stoliček nedává a když už, tak jedině do boku, ale ne na tu kousací část (jako mám já)… Takže tak.
ty tak já mám taky mladého stomatologa tady na Ostravsku je to jednička ve svem oboru
takže už i naši zubaři jsou dobří jen to o sobě vědí a nechávají si to nekřestansky zaplatit no jo no ale zuby máme jen jedny ![]()
přesně přesně je to o zubaři dobře ošetřený zub se pod plombou at je jakákoliv nebude kazit kazí se jen kdy je špatně ošetřen a zustane tam něco to se pak pěkně rozjede dál a o ub příjdete já taky měla špatného zubaře zjistila jsem bohužel pozdě pro mě nenávratně 3 zuby už nemám takže mám plnou pusu korunek na implantáty nemám penízky jeden u mého doktora vyjde na 25 tisíc cca. Fotokompozit mám taky na kousací části a nemaproblema ![]()
Nemolko, díky jistým zahraničním stomatologům, kteří v jisté nejmenované ordinaci začali houfně pacientům předělávat korunky jsem zjistila jednu zajímavou věc.. Oni nasazují korunky tak, že kdyby sis ten zub představila z profilu, resp. jeho jednu jakoukoli stranu, tak to bude rovná plocha od shora až dolů - nahoře bude korunka, dole bude pokračovat sklovinou zubu - někde na úrovni dásně.. Kdežto většina Čechů korunku nasadí tak, že nahoře bude korunka, pak výkus dovnitř a pak dolů zbytek zubu - tzn. korunky nasazují stylem „krytka přes zub“ a díky tomu, že to není zbrouošené do roviny se zuby pod korunkami kazí a zároveň se dělá pod dásněmi paradontóza, protože tam logicky kartáčkem nedosáhneš.. Takže kdyby nedejbože, jsi po určité době tyhle problémy zaznamenala - tak omažitě změn stomatologa..
Ale máš pravdu - ti mladí už pracují úplně jinak.. Sice to ještě nemají v ruce, takže jim práce většinou trvá mnohem dýl, ale používají moderní metody a ve výsledku odvání lepší práci než ti zkušení, bohužel ![]()
no to netuším jak to mám to je pravda já mám totiž trojitou korunku každopádně doufám že je kvalitnější a i lepe udělana než u zubaře státního protože u státního se neplatí nic nebo jen směšná položka kdežto muj doktor učtuje za jednu 4500 kč za tu mojí 3jitou sem dala 13 tisíc.
Hmm.. To záleží, jaký použije materiál, jaké má náklady na laboratoř, která mu tu korunku zhotoví a jakou si k tomu přihodí marži
Holt kapitalismus se nevyhýbá ani zdravotnictví ![]()
Holky děkuji za váš názor, mě dělala právě před třema týdny foto. a když na ten zub kousnu někdy něco slanýho /brambůrky/ tak mi vněm píchne, tak tam jdu v pondělí co s tím, jestli to je normální? A ještě jíte vše nebo se v něčem omezujete?
Je-li to kvalitní, tak se v ničem omezovat nemusíš, je to kvalitnější náhrada amalgamu a upřímně - ve Finsku je amalgam už několik let zakázaný, tak že by tamější stomatologové stoličky trhali? Asi ne ![]()
Holky dík
Amber, tak to je super, já myslela, že si nebudu už moc nikdy dát své oblíbené ořechy. ![]()