Francie/Pariz s mrnetem:)

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
208
13.2.06 19:12

Ahoj holky,

posledni dobou brouzdam po netu a snazim se najit alespon ‚nejake‘ informace o zivote ve Francii, kde se mame koncem kvetna stehovat - vlastne primo do Parize. A tak jsem se dostala na stranky ‚emimina‘, kde jsem nasla nekolik clanku, ktere jsou ovsem ponekud starsiho data. .. ja momentane jiz tretim rokem ziji v Londyne a spolecne s mym madarskym muzem mame ctyrmesicni dcerku Johanku - narodila se loni v rijnu. Diky Kornelovy prace - nas ceka ovsem presunuti - a to do jiz zminovane - Francie 8O . Abych pravdu rekla - nemuzu se dockat a zaroven se docela obavam, jak to vsechno zvladneme. Problem bude jiste ‚rec‘, teprve nedavno jsem zacala brat hodiny francouzstiny, a nebudu si nic namlouvat - nez budu moci komunikovat, tak to jiste nejakou dobu potrva. Rada bych se tedy zeptala - ‚jak na to‘:) .. Jak na ‚jazyk‘ - to si nejspis odpovim sama, ale pokud mate nejake vychytane ‚zrychlujici metody‘ - hura do nich:). Zajimalo by me - ‚jak na zivot‘.. znam Pariz pouze jako turista a totez bych mohla rici o Francouzich.. resime bydleni, papirovani, registrace (a to i u lekare).. proste vsechno mozne i nemozne..
Budu rada za jakoukoliv zpravu:)
A samozrejme i za popripadne ‚setkani‘:)
Mejte se vsichni moc krasne!!! Maminkam i tehulkam i holkam jen tak - zdar :D

Iva

iva_simcak@hotmail.com [barva=darkblue][/barva]

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1765
13.2.06 19:24

Ahoj :D

Ziju v Lyonu (4hodky od Parize)
Tak ten jazyk je fakt desny :? nebo ne primo jazyk,ale ten jejich prizvuk.Jazyk se ucim teprve pres rok(chodim do skoly,na 4 hodky denne,ted uz teda ne,kdyz jsem tehotna)rozumim dobre,ale mluvit mi nejde.
Zivot ve Francii je pekny,ale socialni stranka nic moc.Plati se od obvodniho lekare az po zubare,podpora pro matky na materske nulova(aspon pro me,manzel dost vydelava)
Papirovani na socialce a jinde bylo slozite,jelikoz se vdavat nechci(coz bych mela jednodussi,manzel francouz)ale kvuli socialce se vdavat nebudu :?
Jinak lidi tady jsou jiny :D ta mentalita,spousta lidi ma nos nahore a kolikrat premyslim proc :D
Jinak nevim,jestli te neco zajima,klidne napis,uz me nic nenapada,i kdyz je spousta veci,co jsem nenapsala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
13.2.06 20:07

Čauvec,
byla jsem au-pair v Paříži a té trochy zkušeností, co mám je:

stojí za to chodit na jazykové kurzy. Učebnice jsou pěkné, ale mluvit tě nedonutí a kolikrát přijdeš na to, že ta gramatika není vůbec tak těžká, jak vypadá. Chodila jsem do „Yvellinne langue“(doufám, že si to správně pamatuju 8O :lol: ), ale těch kurzů je tam spousta.
Mě přišli francouzi - na to, co se o nich říká - celkově o dost příjemnější. Kdykoliv jsem na ně lámavě koktala, trpělivě mě poslouchali a snažili se poradit. S těmi lékaři je to opravdu nic moc - platí se za vše, ale pokud jsi pojištěná, peníze ti pojišťovna obratem vyplatí :? - lidé chodí častěji pro radu do lékáren :wink: . Andministrativa strašná - čekání dlouhé a chování úředníků.........to je asi všude stjené.
No, byla jsem tam jen chvilku, tak tě chci spíš uklidnit, že se nemáš čeho bát :) . Cizinců je tam spousta a osobně jsem se nesetkala s nepříjemným přístupem.
A na co se připrav - jestli řídíš :D , Francouzům nevadí červená na semaforech, ani plné čáry 8O :D - jezdí si tak, že kam se vejdeš, tam se dostaneš. A s parkováním :lol: - nechává se neutrál a povolená ruční brzda (na rovince samozřejmě), protože vzhledem k nedostatku místa se tu auta ¨„jemně pošťuchují“, aby se vešla jiná - popř. aby se mohlo vyjet či zaparkovat 8) - to pro mě byl šok!! Až po čase jsem zjistila, že to tak dělají všichni.
Zatím, Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
208
13.2.06 21:14

Ahoj holky,
dekuji za zpravy. Jelikoz mam malou 24 hodin v opecovavani, tak se muzu s kurzem rozloucit, snad nejake soukrome hodiny vyresi me tapani ve francouzstine - uvidime. Jinak jsem se chtela zeptat - u tech lekaru - mame byt pojisteni ve Francii a nebo v Cechach 8O . V Anglii je to vyreseno jejich pojistenim, paklize clovek chce prezit a mit normalniho lekare - ne ty, co delaji na lidech pokusy, ci nekomunikuji anglicky - ale samozrejme jsou tam i svetle vyjimy :D .. v hlave se mi honi spoustu otazniku, ale Johanka se rozhodla dat mi ‚hard time‘ pri usinani - takze neustale odbiham od pocitace.. jinak, paklize znate Pariz - ktera cast je nejlepsi pro triclennou rodinku?

dik
Iva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
13.2.06 21:51

IFCA

Je lepsi kdybys byla pojistena ve FR,nevim jak to bude u vas,ale ja mam pritele francouze a dalo mi to praci dostat socialni pojisteni,jelikoz jsem z EU pry to ma byt jednodussi ale po vstupu do EUjeto slozitejsi)
Vsechno se plati,jestli si na socialce,tak ti vraceji nejake penize vzdy(rikaji,ze dostanes vse nazpatek,ale kdyz jsem se potom pokazdy koukala kolik dali zpatky,tak to bylo maximalne60%)Lekarska pece je tu dobra(aspon ja mam dobre zkusenosti)a mozna i lepsi nez u nas v CR(asi proto,ze se to plati.
Jinak ja jsem si jeste koupila CD do PC (francouzstinu)je to i z mikrofonem,ze tam musis mluvit atd…docela je to dobry,hlavne ted co jsem tehotna a nechodim do skoly.
Tvuj pritel tu ma praci?To by mel mit pojisteni snad automaticky,ne?A ty jako rodina mozna taky.
Jinak Pariz znam jako turista :D bydlet bych tam nechtela(nic proti)ja jenom,ze je to plne lidi a z jedne casti mesta do druhe to zabere cely den.Je to muj osobni nazor :D neber to spatne,bydlim sice ve druhem nejvetsim meste ve Fr. ale je to rozdil od Parize,jako turista tam jezdim rada,ale to je vse.
Jinak ti preju,at se ti tu libi aspon tak jako me :D a at se tu zabydlite rychle :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
208
13.2.06 23:39

Dekuji Cinq.
s tim pojistenim ti davam za pravdu. Nevis, jak se jmenuje ve Francii ona instituce, kde o nej muzu pozadat? Presto rada slysim, ze zdravotnictvi ‚nejak‘ funguje :D , v Anglii je to docela ‚horor‘, alespon po mych zkusenostech :? ..
Jeste bych te poprosila - francouzstinu na CD sis poridila ve Francii a nebo u nas? - a jak se ‚to‘ jmenuje?
Muj pritel zaklada v Parizi pobocku ‚jejich‘ spolecnosti, on by mel urcite pojisteni mit - no, taktez si jej nejak ‚vytvorit‘ :) a my jako rodina - nevim - mozna Johanka, nebot ma jeho prijmeni (snatek mame v umyslu resit na podzim :D )..
Docela rozumim tvemu nazoru na Pariz - zazivam neco podobneho v Londyne a je pravda, ze jsem z nej docela unavena - kazdopadne to bude i tim, ze jsem si zde zkratka nezvykla - anglie neni zeme meho srdce.. tesim se na Francii - uz i ta architektura mi je blizsi a o jidlu nemluve :D ..
dekuji za prani :D , doufejme, ze prekonam jazykovou barieru ‚asap‘ a vse pak bude jeste ‚barvitejsi‘.. jak se francouzi divaji na cizince, co se jejich jazyku snazi prijit na kloub? Lepe receno, jak se divaji na pristehovalce? asi mam milion sto tisic otazek, ze :D ..

iva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
14.2.06 09:10

Ahoj IVO :D

Tak s pojistenim nevim jak to je presne,ale ja jsem si zadala u ,,Securite-Sociale,, Ale delali mi problem,kvuli tomu,ze jsem z EU (ale to je na dlouho)nakonec jsem zkusima jinou pobocku a ta me prijala hned(jde o to jak jsou lidi ochotni)
Fancouzske CD jsem si koupila ve Francii,jmenuje se to TALK TO ME :D ale taky jsem si koupila francouzstinu pro samouky z CR.Pomohlo to taky :D
Jinak na pristehovalce se koukaji normalne :D jelikoz tady jich je dost,aspon ja mam dobre zkusenosti a co je pekne,skoro kazdy zna Prahu(jako nejkrasnejsi mesto Evropy)tak se vyptavaji.
Takze se tesis?Ja se taky moc tesila do Francie :D a jsem rada,ze jsem tady,i kdyz nekdy me to tu stve :? je tu spousta arabu(nejsem rasista)ale jelikoz jsem vysoka a hodne hubena(coz francouzky jsou mensi a ne moc hubeny)tak v lete to je hrozny,nemuzu ani jit sama na koupak atd…
A klidne se ptej :D kdyz budu moct,rada odpovim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
208
14.2.06 21:19

Ahoj Cinq :D ,
dnes pisu z CR, nebot jsme s malou priletely na ockovani..
Na letisti jsem objevila Francouzstinu ‚talk to me‘, a tak jsem si ji poridila :D .. zrovna se ji chystam vyzkouset :D.. pokud mi to Johanka dovoli - nechce se ji spat, jako po kazdem delsim cestovani :?
No a je to tady, letim za ni..
Diky za doporuceni :D

iva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
15.2.06 09:47

IFCA

Tak ty jsi v CR?Ja tam letim v nedeli :D asi tak na tyden :D
Hlavne si kup jeste tu franinu pro samouky,protoze zaklady budes potrebovat pro to CD (s tou knizkou zvladnes zaklady velmi rychle :D hodinka denne a je to fajn :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
208
15.2.06 22:35

Ahoj Cinq,
uz jsme u nasich - v Opave :D, zitra nas ceka ockovani :? .. odletame ve stredu zpatky do Londyna. Francouzstinu pro samouky jsem jiz taktez zakoupila :wink: , tak hura do uceni :lol: .. ..uzijte si vyletku do rodiste :D ..zrovna sleduji olympiadu, nebot v Londyne to nejak ‚neprozivaji‘ :( :D ..
Od kud jsi z CR?

i

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová