Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, kam na Genetiku v Ostravě a okoli? Máte osobní zkušenost některá?
@Valverunka Ahoj, já bohužel zkušenost mám. Byli jsme ve fakultce. Doktorky příjemné, byli jsme tam spokojení.
Ahoj já byla na poliklinice v Hrabůvce a super doktoři a výborný přístup.
Já právě mám hrozné zkušenosti s FNO.. Necelé tři měsíce zpět mi zemřel v děloze chlapeček v 37 tt.. Vcera mi přišel pitevni protokol, že měl vvv.. Nechápu, jakto, že mi celé tehu tvrdili, že je zdravý a v pořádku. A ti jsem chodila na rizikovku do FNO. Musely jste mít na fakultku doporučení?
Já právě mám hrozné zkušenosti s FNO.. Necelé tři měsíce zpět mi zemřel v děloze chlapeček v 37 tt.. Vcera mi přišel pitevni protokol, že měl vvv.. Nechápu, jakto, že mi celé tehu tvrdili, že je zdravý a v pořádku. A ti jsem chodila na rizikovku do FNO. Musely jste mít na fakultku doporučení?
@Valverunka To mě mrzí. Žádanku jsem myslím neměla. Měla jsem ve zprávě z minula, že v dalším těhotenství se jim mám nahlásit a objednávala jsem se telefonicky.
@Valverunka to mě moc mrzí. Vvv ti genetik udělá pokud se něco nevyvýjí dobře. Byla jsi v tom těhu na odběrech plodové vody?
Já jsem totiž byla už na prvotrimestrálním screeningu a jelikož se jim plod nezdál, odebrali mi vzorek z plodových obalů a udělali genetické testy. Nedělají je vždy. Ale já byla v té Hrabůvce ne ve FNO. ![]()
@Monalisasmile nebyla, protoze bylo vse v poradku dle lekaru.. Celych 37tt jsem zila a tim, ze nosím zdrave dite.. A pitva ukazala ty vrozene vady. Udelaji nam testy na pripadne dalsi tehu v Hrabuvce? Zabyvaji se genetikou jeste pred pocetim?
Tudíž tam nebyla žádná anomálie a nebyl důvod tě trápit
. Je to smutné, ale mohla to být nějaká skrytá Vv, která nebyla na první pohled patrná.
Každopádně nevím zda vyšetřují před početím, ale určitě je možnost se zeptat. Jinak při dalším těhu si myslím, že už by je dělali automaticky s takovou dg. Je opravdu dobré jít na ten prvotrimestrální screening, který sice stojí 1000Kč, ale pojišťovna to zpětně proplatí. A v rámci toho vyšetření ti udělají i odběr plodových obalů a provedou celou genetiku.
Ale jak říkal mě genetik, většinu častých Vvv dokáží již takhle odhalit, ale nemohou 100% zaručit, že se nějaká neobjeví jak se miminko narodí. ![]()
@Valverunka My jsme byli na genetice na krevní testy asi po půl roce. Bylo to kvůli případnému dalšímu těhotenství. Vzali nám oběma krev a museli jsme vyplnit takové lejstro o členech rodiny jestli se u nich vyskytly nějaké vvv, jaké mají nemoci a plno dalších věcí. Výsledky byly asi za měsíc. V dalším těhotenství jsem chodila co 3 týdny na ultratvuk, po tom 20 týdnu už jsme nemuseli ani na tu genetiku. Já myslím, že na každé genetice ti udělají genetiku před těhotenstvím.
@barabrambora @Valverunka tak to je fajn, já si to trochu i myslela, ale nevěděla jsem
. Tak fajn, můžeš jít i před
. My ty lék stará taky s manželem vyplňovali a rozebrali s námi celou genetiku, ale bylo to během těhu
.
Budu tedy držet palečky ať podruhé je již vše v pořádku. ![]()
@Monalisasmile Už jsem se objednala do té Hrabůvky, asi jsi byla ve FETMEDU, že? Nic jiného jsem nenašla. Moc děkuji, zatím další těhotenství až tak neřešíme, až podle těch výsledků genetiky. A bylo by to moje třetí, naštěstí už jednoho kloučka doma mám
Děkuji
@Valverunka ano myslím, že to byl Fetmed
Tak to je fajn, drž se ![]()