Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mě to nepřijde. Potkávám galantní muže často. Podrží mi dveře, dají přednost, baví se na úrovni, atd.
Jako na burany taky narážím, ale neřekla bych, že se gentlemanství vytrácí.
@modravlocka píše:
Také vám přijde, že se gentlemani vytrácí a chlapi se hromadně začínají stávat burany? Po pár týdnech jsem se vrátila z Turecka (ano, z toho muslimského státu, kde se podle mnohých muži chovají k ženám jako hov.da), a zažila doslova kulturní šok. Nějaká galantnost už se tu nenosí. Pravidelně mě při nástupu do autobusu předbíhají muži a snaží se vecpat na poslední prázdná místa. To, že nad nimi povlávají příslušnice něžnějšího pohlaví (kolikrát i těhotné nebo ve věku 70+), je vůbec netankuje. Nikdo už se nad tím dnes ani nepozastaví. A tak by se dalo pokračovat dál. Nevím, jestli si toho jen poslední dobou začínám více všímat a nebo jestli naše společnost opravdu pomalu ale jistě upadá.
Muž gentleman je. Pouští mě do dveří, nosí tašku a tak…Ale i „venku“ je potkávám. Spíše jsou to muži starší, ale i kluci vědí, co to je. Nějak na tom nelpím, ale potěší mě takové gesto. V Turecku jsem nebyla, jen v Maroku. A žádné hulvátské chování jsem nezažila. Maximálně se mnou chlap nekomunikoval a smlouval s tím mým a já milostivě překládala. Je to spíš člověk od člověka než zemí nebo naboženstvím.
@modravlocka píše:
Také vám přijde, že se gentlemani vytrácí a chlapi se hromadně začínají stávat burany? Po pár týdnech jsem se vrátila z Turecka (ano, z toho muslimského státu, kde se podle mnohých muži chovají k ženám jako hov.da), a zažila doslova kulturní šok. Nějaká galantnost už se tu nenosí. Pravidelně mě při nástupu do autobusu předbíhají muži a snaží se vecpat na poslední prázdná místa. To, že nad nimi povlávají příslušnice něžnějšího pohlaví (kolikrát i těhotné nebo ve věku 70+), je vůbec netankuje. Nikdo už se nad tím dnes ani nepozastaví. A tak by se dalo pokračovat dál. Nevím, jestli si toho jen poslední dobou začínám více všímat a nebo jestli naše společnost opravdu pomalu ale jistě upadá.
Jo , upadá, je to smutný. Asi si toho začínáš více všímat až teď, protože tento stav už pár let trvá ![]()
Jojo to je právě ono, ženský pořád chtějí mít stejný podmínky jako chlapi, rovnopravnost, feminismus a kdesi cosi a pak se diví, že se podle toho chlapi zařídí
jinak ano mám pocit že se z chlapů stávaj často burani, čumí do mobilu a nezajímají se co se děje kolem (neříkám že jenom chlapi, ono celkově třeba pubertaci v MHD jsou většinou na pěst, důchodci vás zas uslapou ve dveřích a ve frontě v krámu, protože mají pocit že musí být všude první atd…). Ale rozčilovat se nad tím nebudu, když mě ty lidi štvou tak se jim vyhejbam
do MHD lezu jenom když nemám jinou možnost, nakupovat chodím většinou se svým chlapem, který mi podrží dveře a odnese těžké tašky. A svoje syny vychovávám aspoň v tom stylu, že je teda základní lidska slušnost pustit sednout starého člověka nebo těhotnou ženskou.
@lljubanka píše:
Jo , upadá, je to smutný. Asi si toho začínáš více všímat až teď, protože tento stav už pár let trvá
Tak v osmdesátkách se možná lidi pouštěli sednout a děti zuřivě zdravily starší, ale zas tu byly jiné nešvary, že? ![]()
Podle ČSÚ na každého předbíhajícího chlapa připadá jedna ženská s taškou na sedadle. ![]()
@AlphaOmega píše:
Tak já myslel, že rovnoprávnost ne?
Tak nějak. Když ty ženy chtějí rovná práva ve společnosti, v práci a vůbec, tak ať si ta babička nade mnou v autobusu povlaje.
@AlphaOmega píše:
Tak já myslel, že rovnoprávnost ne?
Jo jo, přesně tato odpověď (byť myšlena ve vtipu a nadsázce) v sobě už jisté prvky buranství nese. Promiň. ![]()
@AlphaOmega píše:
Podle ČSÚ na každého předbíhajícího chlapa připadá jedna ženská s taškou na sedadle.
Ty já zasadně odsouvám pudelí.
Řeknu „pardon“ a vecpu se na to místo, přitahuje mě jak lampa můru. ![]()
@AlphaOmega píše:
Podle ČSÚ na každého předbíhajícího chlapa připadá jedna ženská s taškou na sedadle.
MHD jezdím často, a tašky na sedadlech nevidím, když už tam tam sedí rozvalený puberťák a má vedle sebe na sedačce batoh.
@Russet píše:
Tak v osmdesátkách se možná lidi pouštěli sednout a děti zuřivě zdravily starší, ale zas tu byly jiné nešvary, že?
Já i dneska pustím sednout rovnoprávně babičku nebo starého pána.
Já teda vidím zásadní rozdíl mezi nepuštěním zdravé ženské a těhule/seniorky.
Když mám zdravé nohy, můžu stát zrovna jako chlap, nejsem z cukru ![]()
Těžko můžete chtít od chlapa, aby vás respektoval po profesionální stránce a zároveˇň si hrát na omdlívací slečinku z viktoriánské éry…
@Anna766 píše:
MHD jezdím často, a tašky na sedadlech nevidím, když už tam tam sedí rozvalený puberťák a má vedle sebe na sedačce batoh.
Ono to bude dost tím, že každý vidí co vidět chce ![]()
@modravlocka píše:
Holt stinná stránka „rovnoprávnosti“.
To, co se původně bralo jako samozřejmost, je teď v podstatě nadstandard.
A mladé kluky to zase tak moc nemá kdo naučit - starší to mají ještě v krvi z mládí jako samozřejmost, ale jak chceš logicky vysvětlit mládeži, že jedna polovina má té druhé dávat přednost a chovat se s ní k úctou, když kolem pořád slyší o rovnosti.