Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj.
S přítelem jsem 5 let, z toho rok se snažíme o mimco.. neúspěšně.. a tak po diskuzi s MUDr. Došlo k informaci, že asi nedochází k ovulaci, tak jak by mělo. Tak čekám na 5. Den cyklu, abych začala brát Glostilbegyt.. a po týdnu mam navštěvu, znovu u MUDr. Ultrazvuk a aplikaci injekce (OVITRELLE).. chci se zeptat, na otázky. Kdy je nejlepší mít pohlavní styk? A jestli to zabere hned první cyklus, vim že každá to má jiný. Je mi 22- tak doufám, že u mě to nebude tak blbý..
![]()
Styk doporučí lékařka podle toho ultrazvuku, obecně v den ovitrelle a/nebo den po. A ano, folikuly by měly začít růst hned v prvním cyklu.
Cykly máš pravidelné, nepravidelné, nebo menstruuješ 3× do roka?
Jak ti doktor stanovil tu anovulaci? Z mé zkušenosti je totiž první impulz gynekologů řešit ženu, i když třeba ovuluje, ale ne v tabulkový 12DC a hned dávají clostilbegyt.
Partner je vyšetřený? Spermiogram je v pořádku?
Většině lidí clostilbegyt funguje hned od prvního cyklu, tzn. že vyvolá ovulaci. To jestli se vajíčko potká s tou správnou spermií a pak se vše úspěšně uhnízdí je už ale ve hvězdách.
U mě 5 měsíců nic a pak poprvé clostyl. a povedlo se hned, máme už 2,5letou holčičku 🍀 Když jsem přišla na utz, už byl vidět prasklý folikul to byla myslím 13DC, takže to vyšlo krasne 🍀 Držím palce
@ugluk píše: Více
Folikuly mám dost malé.. takže sama rekla. Ze je to běh na dlouhou trať. Uvidim po lécích, ultrazvuku a injekci
@Gracetheworld píše: Více
Cykly mám pravidelné. M/S - chodí každý měsíc. Pravidelně kolem 15 dne v měsíci. Někdy se slabším zpožděním cca 2-3 dny. Ale když už to mám, tak to stojí za to! Bolesti, nehnu se a omezuje mě to.. v každodenních potřebách, jako je domácnost nebo práce.
Bolesti, tak nesnesitelné, že celý 4 dny během M/S - jen ležím, nahřívám polštářkem..
parter vyšetřený není, MUDr začala u mě.. jelikož, mám malou cystu na vaječníku. A z důvodu nedostatek folykulů, chce zkusit vyřešit problém u mě.. a po ULTRAZVUKU, uvidíme zda mám ovulaci. Protože jí mám, ale hodně slabou. Teď čekám na M/s. S tím, že je opožděna o 3 dny. Bolest prsou, únava, tlak v podbřišku. Zitra by už holka mohla dorazit. Po 4 dnech m/s. Musim začít brát clostilbegyt. A 13 den jdu na ultrazvuk..
@Anonymní píše: Více
Doufám, že nebudu čekat dlouho. Mám snahu, na to nemyslet.. a nechat tomu volný průběh. Uvidíme po prvním měsíci, zda clostilbegyt, začne účinkovat. Podle toho se budou řešit, dál určitý věci. ![]()
Promiň, ale předepisovat clostilbegyt ženské, která nemá vyšetřeného partnera, není dobrý přístup. Vzhledem k tomu, že 50 procent problémů je na straně může a jejich vyšetření je otázkou pár minut a pár korun, a vzhledem k tomu, že clostilbegyt nejsou lentilky, jeho braní má dost rizik a počet brání za život je hodně omezený, pokud teď neotěhotní s, trvala bych na vyšetření partnera nebo rovnou odešla do specializovaného centra, kde tomu rozumí.
Jinak s cyklem cca měsíc klidně můžeš ovulovat až 18. den cyklu i později, takže snad to doktorka velikost folikulů kontrolovala i později než klasický 12.-14. den cyklu.
@Anonym22692 píše: Více
Upřímně se mi moc nepozdává přístup tvé doktorky, jinak jsi tam spokojená?
Pokud máš cykly 30-35 dní, tak můžeš ovulovat klidně 20. den cyklu, takže pokud doktorka kouká na folikuly 12 DC, tak je jasný že jsou malý, protože je ještě brzo. Pokud máš jinak cykly relativně pravidelné, tak to úplně nevypadá na anovulaci.
Clostibegyt je dost dryák a nedoporučuje se užívat více něž 6× za život, tak bych se do toho úplně nehnala, pokud bych si nebyla jistá že je problém na mé straně.
Co popisuješ ty bolesti, tak to by mi sedělo spíše na endometriózu, než na anovulaci ![]()
A jak psala @ugluk, slabá ovulace je takový oxymóron. Ovulace buď je a nebo není, nic mezi.
V každém případě by bylo fakt dobré vyšetřit partnera. Pokud ti doktorka nedá žádanku na spermiogram, tak to vyšetření stojí kolem tisícovky a dělají to v každém CAR.
mimochodem mluvím i z vlastní zkušenosti. Taky jsem měla doktorku která mě chtěl hned začít léčit clostylem, ale shodou okolností jsme se stěhovali a já si našla jiného lékaře, který je rozumnější, nemyslí si že je se mnou něco špatně když neovuluju 14 DC a než aby mi dal hned chemický koktejl, tak napsal žádanku na spermio… no a po spermiogramu bylo hned jasno proč se nám nedaří počít a šli jsme pak rovnou do CAR a řešit IVF. Problém na straně muže, a dost velký. Ne neplodnost může mužský faktor zhruba v 50% případů, takže je nutné to vyšetřit. Navíc je to neinvazivní, levné a jednoduché vyšetření, tak není důvod to nepodstoupit než se začnou řešit invazivní metody u ženy.
Na svou doktorku, si nestěžuji. Kdykoliv, nějaký problém jsem měla, pokaždé úspěšně vyřešen. Ale nebudu se ji zastávat. Je možné, že třeba 🤔 léčbu podcenila, právě v takovém případě co píšete. Když mi dělala UTRZ. Tak mi řekla. Že nemám žádnou ovulaci. Tak si asi byla jista? Ze problém je u mě.. nebo nevím.. dnes budu brát 4 tabletku. Zitra naposled a zavolám si na GIN. Dle domluvy na UTRZ. 13. Dne cyklu. Potom se uvidí co dál.. ![]()
Vem si, že někdo ovuluje třeba 18. den cyklu. Ale tabulková žena ovuluje už 14. den. Takže doktorka všechny plošně zve 12. den na ultrazvuk. Tabulková žena má vzorný folikul krátce před ovulaci. Ovšem ta, co má do ovulace ještě týden, tam má pár umrněných folikulů. Některá doktorka to shrne - neovulujete. Jiná se zeptá - a jak máte dlouhé cykly? Přijďte za 4 dny, koukneme, jak to poporostlo, vzhledem k délce cyklu možná ovulujete později.
@Anonym22692 píše: Více
Bohužel spousta doktorů má přístup který krásně popsala @ugluk, ona ten 12-14 DC fakt nemusela vidět žádný dominantní folikul, pokud přirozeně ovuluješ třeba 18 DC.
Pokud máš cyklus relativně pravidelný, tak mi přijde málo pravděpodobné, že bys trpěla na anovulaci. Když není ovulace, tak totiž tělo netvoří progesteron, jehož pokles pak spouští menstruaci. Ženy které neovulují buď nemenstruují, nebo velmi nepravidelně.
A rozhodně se pobav s chlapem aby si došel na vyšetření i on. Vím že to říkám často, ale jsem ovlivněná svojí negativní zkušeností, kdy předchozí doktorka pořád řešila mně, ze stejného důvodu jako ta tvoje teď řeší tebe a po vyšetření chlapa jsme zjistili že jsme se skoro 2 roky snažili úplně marně, protože u nás by se přirozené početí rovnalo zázraku jak má špatný spermiogram. Cykly mám relativně pravidelné 32-35 dní, takže ovulaci žádný doktor nemá šanci 12 DC vidět, když ovuluju až 20 DC
. To že tam není dominantní folikul 12 DC jako podle tabulek, tedy neznamená, že k ovulaci nedochází.
V každém případě by bylo fajn vědět jak na tom je on, než budeš brát další hormony. Tenhle cyklus je to už asi jedno, ale pokud se nezadaří, tak fakt zkus doktorku poprosit o žádanku na to spermio (pak to budete mít zdarma) než budeš opakovat stimulaci clostilbegytem.
Dej vědět jak jsi dopadla. budu držet palce aby se zadařilo hned tento cyklus s clostíkem.
Ahojky, hlásím se..
Brala jsem Clostilbegyt 5 dni v kuse.. pohlavní styk byl ob den..
po dobrání, jsem čekala na 13. Den cyklu. Abych si mohla píchnout Ovitrelle. ( U lékaře )
A po té hned na ultrazvuk, podle ultrazvuku dělal Clostilbegyt svou práci a vše je v pořádku. ✅ Po dobu injekce, pohlavní styk byl totéž, jelikož to byla vysoká ovulace. Teď jsem 6 dní, teprve od píchnutí ovittrelem. A menstruaci mám dostat - 8.9.-11.8. Test si nejdřív mohu udělat, 1.9.-3.9. Tak až se otestuji, dám info. ℹ️
Dle domluvy, lékařky zavolat pokud se m/s nedostaví. A bude pozitivní test. Holky, držte mi palce.
Snad to vyjde..!
Ahoj.
Cykly pravidelné každý měsíc, někdy se zpožděním 3 -4 dny..
Ne přítel vyšetření za sebou ještě nemá. Dle paní doktorky, chtěla první vyšetřit mě. A zkusit léčbu. ![]()