Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Môžem sa opýtať, ako to majú vaše deti v normálnom režime (ne-covidovém) na štvorročnom gymnáziu? Sú učitelia prísni, je to veľký rozdiel od základnej školy a musia sa deti veľa učiť, aby si udržali výborný prospěh? Ja som teraz v ôsmej triede, na gymnázium by som sa mala dostať v pohode a do tej doby bude snáď už normálne výučba. Moc ďakujem. To viete, som ten typ človeka takhle dopredu nervózneho.
PS žijem v ČR, ale som zo Slovenska a občas nemám náladu na čj, ale samozrejme ju viem!
Tak ma ospravedlňte dnes
Ahoj, já myslím, že je to učitel od učitele (resp. profesor od profesora). Já na základce měla samé jedničky (chodila jsem na jazykovou ZŠ, kam se dělaly přijímačky ze 2. třídy) a výuka tam byla dost náročná, takže na gymplu mi to až takový šok nepřišel. Na gymplu mi samé jedničky zůstaly, protože mě bavilo se učit většinu předmětů (no kromě dějepisu a základů společenských věd).
No a třeba na angličtinu jsme měli takovou marnou profesorku, že jsem celé 4 roky čerpala jen z té jazykové ZŠ. Ale třeba zas na zeměpis jsme měli úplného šílence, učili jsme se v prváku strašně těžké věci, různé šílené výpočty, které nikdo nechápal a z testů měla celá třída na začátku pětky. Stěžovali jsme si na něj třídní profesorky a on tedy pak trošku polevil, ale ne o moc. Jinak gymnázium byly mé 4 nejhezčí roky v životě, ráda na ně vzpomínám. Tak ti držím palce, ať si správně vybereš a líbí se ti tam taky.
@Pears206 píše:
Toto si nemyslím. Existují vypracované postupy pro žáky s odlišným mateřským jazykem, zvlášť tam, kde čeština není rodný jazyk a je vyučován i na ZŠ jako jazyk cizí. A ohledně slovenštiny, student má právo psát stěžejní práce ve svém rodném jazyce, to i na VŠ. Nemyslím si, že na gymplu je to jiné. Žáci, kteří mají rodný jiný jazyk, mohou psát v angličtině.
Jak zacházet s takovým žákem a jaký kde může používat jazyk, se řeší individuálně v PPP. Ale určitě neplatí, že jí to na gymplu nikdo tolerovat nebude. Naopak, i u maturity bude mít právo mluvit slovensky.Je dost rozdíl vyjet v dospělém věku do Anglie studovat i k vůli zlepšení jazyka nebo žít v ČR id dětství, případně se přistěhovat a mít vlivem okolností jiný mateřský jazyk-tuto situaci si dítě nevybralo a musí se řešit.
U dítěte chodí na gympl 16 národností, má českou akreditaci na přijímačky a maturity pro studenty s českou národností plus svoje další přijímací kritéria, ale výukové osnovy dle vlastníka školy a typu studia.
Ted skrz Covid situace je většina studentů už pres rok ve svých domovských státech.
@Lollitka to se zeměpisem mi připomnělo scénu z prvních filmových básníků a scénou z gymplu, kdy v chemii na jedničku umí bůh, na dvojku vyučující profesor, na trojku ředitel, na čtyřku premianti a na pětku zbytek třídy. ![]()
@Hanka1 píše:
U dítěte chodí na gympl 16 národností, má českou akreditaci na přijímačky a maturity pro studenty s českou národností plus svoje další přijímací kritéria, ale výukové osnovy dle vlastníka školy a typu studia.Ted skrz Covid situace je většina studentů už pres rok ve svých domovských státech.
Tak to je trochu jiná situace ![]()