Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, prosím o radu s HA. Minuly týden jsem byla u gynekologa, protože jsem měla spožděný menses a tak mi píchl injekci na vyvolaní MS, která by se měla dostavit do 14 ti dnů. Zároveň mi napsal antikoncepci, kterou jsem chtěla (nikdy dříve jsem ji nepoužívala). Lékař mi vysvětlil, že s prvním dnem MS ji mam začít brát. Ještě ten večer jsem začala špinit a tak jsem myslela, že injekce zabrala extra rychle a HA jsem si vzala. Druhý den, už jsem ale nešpinila ani nekrvácela, MS jsem neměla a tak jsem HA přestala užívat. Za 5 dní jsem dostala MS a začla správně užívat HA, ale zjistila jsem, že jeden prášek mi chybí. Myslíte, že je možné, že bych si prášek mohla vzít z jiného platíčka (ten stejný prášek(den), co už nemám) a příští měsíc bych si jeden prášek nevzala? Je možné, že když budu brát celý týden před vynecháním jednoho prášku HA a po vynechání opět týden budu brát je riziko otěhotnění?
Moc Vám děkuji za rady a doufám, že text je pochopitelný ![]()
@Cholito6 Tak teď prostě skončíš o den dříve a začneš po 7 dnech s dalším platíčkem, proč se to snažíš překombinovat.
Normálně si vem prášek z jiného platíčka:) případně si dej 2 platíčka bez sedmidenní pauzy - ničemu to nevadí.. a vyřeší se ti tím problém chybějícího prášku a zároveň neotěhotníš:)
Hlavně si prosím tě neber o prášek míň, jak radí @j.a.n.i1, protože to by ti právě hrozilo otěhotnění:)
@j.a.n.i1 můžu se ještě teda zeptat.? Jakože normálně dál budu brát jak mám a den před před práškem který už nemám začnu brát z nového platíčka? (Prasek mi chybi ve stredu a tím pádem kdybych začla brát až po 7dnech měla bych MS dřív, což nechci). Moc se v tom nevyznám je mi 15 let. Diky za radu
@Lejaa mám tedy pokračovat ve stejném platíčku, kde mi prášek chybí a až budu u dne kdy mi chybí tak mam dělat co, když je to uprostřed týdne a dál prášky zas mám? Vzít si ho z jiného platíčka? Tím pádem mi každý měsíc jeden prášek bude chybět a budu si ho brát z jiného platíčka.? Omlouvám se za otázky a mooc děkuji za rady..:)
@Lejaa píše:
Hlavně si prosím tě neber o prášek míň, jak radí @j.a.n.i1, protože to by ti právě hrozilo otěhotnění:)
No, jelikož je tenhle postup uveden v příbalovém letáku většiny kombinovaných HA, tak nebude rizikový…
1 tableta vynechaná ve 3. týdnu
Můžete si zvolit jednu z následujících možností, aniž byste musela používat další antikoncepční
opatření.
1. Užijte tabletu, jakmile si opomenutí uvědomíte (i kdyby to znamenalo užít dvě tablety
současně) a následující tabletu pak užívejte v obvyklou dobu. Z dalšího balení začněte užívat hned po užití poslední tablety z balení stávajícího, takže nebude žádná přestávka mezi dvěma baleními. Krvácení z vysazení se může dostavit až po využívání druhého balení, ale může se objevit špinění a intermenstruační krvácení v době užívání tablet.
nebo
2. Ukončete užívání tablet ze současného balení a zahajte 7 dní bez užívání tablet. Započítat musíte i den, kdy jste tabletu zapomněla užít. Pak budete pokračovat v užívání tablet z dalšího balení.
@Lejaa píše:
Normálně si vem prášek z jiného platíčka:) případně si dej 2 platíčka bez sedmidenní pauzy - ničemu to nevadí.. a vyřeší se ti tím problém chybějícího prášku a zároveň neotěhotníš:)
A co bude dělat ten další měsíc, až jí bude zase chybět jeden prášek v platíčku? Zase si ho vezme z toho dalšího a takhle to bude dělat do nekonečna? ![]()
Bohužel se prostě bude muset zakladatelka ten první měsíc pro jistotu chránit ještě jinak, když začala užívat špatně. To se nic jinýho dělat nedá. Já bych zase teda užívání antkoncepce nezačínala rovnou nepřetržitým užíváním.
@RadkaCh píše:
Bohužel se prostě bude muset zakladatelka ten první měsíc pro jistotu chránit ještě jinak, když začala užívat špatně. To se nic jinýho dělat nedá. Já bych zase teda užívání antkoncepce nezačínala rovnou nepřetržitým užíváním.
Já myslím, že to už je jedno. Teď bude mít zakladatelka tak jako tak rozházené hormony a krvácení ještě nebude ustálené na stejný čas.
Takže já bych klidně navázala novým platíčkem bez 7mi denní pauzy, tím pádem bych nevyvolala krvácení a vyřešil by se problém, že braní prášků by nemělo být kratší než 21 dní ![]()
@Petule030 A kde je psané, že by braní prášků nemělo být kratší než 21 dní?
@Cholito6 Ale jinak koukni do příbaláku, co tam máš napsaného o zapomenutí prášku v posledním týdnu… tipuju, že to, co jsem dávala výše.
@j.a.n.i1 ok, ale dobre to neni. Kdyz bude brat dve plata za sebou, vyresi chybejici prasek a zaroven bude chranena, jelikoz sni vice jak 21 prasku, tim padem je vse ok
@j.a.n.i1 Já nevím, teď už HA neužívám, ale mám pocit, že jsem to taky někde četla ![]()
@RadkaCh ale proc by ji melo neco dal chybet? Ted sni 20 tablet z nacateho plata a pak zacne dalsi plato bez pauzy. Nic nebude nikde schazet a bude chranena.