Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Těch je… https://cs.wikipedia.org/…_p%C5%AFvodu až mě překvapilo, co za „typicky česká“ jména jsou hebrejského původu. Z těch méně profláknutých mě zaujalo jméno Liron, z těch běžnějších Miriam
https://www.behindthename.com/…usage/hebrew zrovna na L teda nic moc výběr.. musí být nutně hebrejské?? hebrejština bude znít v čechách vždycky krapet divně
edit: jo příjmení je na L! já myslela, že jméno má být
tak to je hmed lepší výběr ![]()
Ja mela vzdycky moc rada Saru. Kdyby to muselo byt hebrejske, tak jdu do Sary. Jinak moje dcera se jmenuje Lea, coz je taky biblicke jmeno ze stareho testamentu.
Anonymní jenom co si tak vzpomenu z hlavy, protože jsme to řešili u holčičích jmen - Aneta, Anna, Marie, Jana, Gabriela, Zuzana, Žaneta, Sára, Magdaléna. Hledali jsme tady http://www.rodina.cz/…/default.asp
@sinapis.alba proč myslíš, spousta ženských jmen běžně užívaných má hebrejský původ
@Anonymní píše:
Mate napady na hebrejske jmeno pro divku?
Prijmeni je nemecke, zacina na L.
Jmeno muze byt bezne i neobvykle, ale melo by byt mezinarodne dobre srozumitelne:
- pokud se dcera predstavi, mel by protejsek pochopit, jak se jmenuje a nemuset se vyptavat „Jak prosim? Muzete to zopakovat?“
- jmeno by se melo i v ruznych zemich dat relativne jednoduse dat napsat, aby dcera nemusela jmeno pravidelne hlaskovat
- analogicky by se jmeno melo jednoduse dat precist
Ahoj.
Zadání megadivné.
Ale za mne Ester nebo Sara.
Nezijeme v CR, takze to jmeno muze v CR klidne pusobit krapet divne, staci, kdyz pujde relativne snadno vyslovit, napsat a precist. Nase rodina je natolik kosmopolitni, ze neexistuje mnoho jmen, ktera budou vsude pusobit „normalne“ a pokud ano, jsou to predevsim jmena koncici na -el nebo -ela, ktera se zase nehodi k prijmeni.
Za mě Ráchel. Jednu znám a je to super jméno, říkáme jí Ráchelko nebo Rášo
v cizině bude „Rejčl“
@warita zrovna jsem chtěla napsat Lea.. taky se mi vždy líbila Sára.. pěkná je i Ester, Ráchel.. - všechny tři jsou kosmopolitní a podle mne iniciály LL by byly fakt hezké
a že Rachel končí na -el by mi tedy kvůli příjmení začínajícímu na L také nebylo nijak na překážku..
třeba u Rebeky (mají holky jednu ve třídě) mám problém, že by se mi líbilo, ale v našich končinách se používalo jako nadávka /to je taková rebeka.. jako „pekloška“)
jinak koukám, že spousta běžných v ČR zcela normálních jmen má taky hebrejský původ (Adina, Tamara, Eliška - těch je ale fakt moooc, Dita, Miriam, Zuzana atd)
jako mezinárodní vnímám kromě nejdříve zmíněné Sary a Rachel taky : Eva, Dara, Ela..
takže nabídka je velká ![]()
Příspěvek upraven 26.11.18 v 16:51
Když jsem zkoukla seznam hebrejských jmen, tak mě na první pohled zaujala Naomi, Ráchel a Sára.
My dali holce hebrejske jméno Abigail, ale to se vám asi moc hodit nebude, když to končí na L.
@Anonymní píše:
Jmeno muze byt bezne i neobvykle, ale melo by byt mezinarodne dobre srozumitelne:
- pokud se dcera predstavi, mel by protejsek pochopit, jak se jmenuje a nemuset se vyptavat „Jak prosim? Muzete to zopakovat?“
- jmeno by se melo i v ruznych zemich dat relativne jednoduse dat napsat, aby dcera nemusela jmeno pravidelne hlaskovat
- analogicky by se jmeno melo jednoduse dat precist
Ahoj,
mě se tedy z těch seznamů, co holky poslala nejvíce líbí (ono asi i nejlépe zní) Miriam, Sára, Rachel a Tamara.
No a v neposlední řadě i Adina, sama jednu mám doma
Ale tu nedávej, at se to nezvrhne jako s Natálii, nebo Emou ![]()
Liron, Rachel, Ester, Tamara nezni s prijmenim hezky.
Zuzana a Eliska by musely mit cizi formu.
Miriam, Saru, Evu a Annu v blizke rodine uz mame.
Lea, Noemi, Adina, Rebeka se mi libi.