Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@ajas ne:) chtěli jsem to zkusit loni, ale odložili jsme to:) máme to v plánu za pár měsíců zkusit a uvidíme. Mám ale kamarádku co máme staré děti a ta u druhé má a mělo to podruhé zas. Skvělá motivace co? ![]()
A ty jsi ho u prvního dítěte měla? Jak je to dlouho a jak to probíhalo? Doufám že nevadí, že se ptám, když tak piš do SZ.
Já to u prvního měla a u druhýho naštěstí ne ![]()
už jsem to tu psala, mám děti rok a tři čtvrtě po sobě. první byl syn 35tt 2kg akutní císař. u dcery ve 38.tt zjištěny problémy s játry, takže naplánován císař, začla jsem rodit sama, ale nenechali mě a řízli mě. Vše bylo ok a měla 3,1kg, apgara samý desítky.
Chodila jsem na krev co tři týdny celou dobu těhotenství, sledovali mi jaterky i srážlivost a až do 38.tt bylo vše ok. Tlak i potom jsem měla spíš nízký, žádné otoky nic.
Každopádně to stálo za to
Tak držím pěsti
@ajas a neříkali pak třeba dr, že ty problémy s játry mohli zase začínat HELLP? Já jsem právě neměla žádné problémy celé těhotenství - ani tlak, ani cukrovku nic. Spíš se bojím že s každým prdem budu lítat k dr ![]()
No lékaři mi přišlo že nevědí. Neznají příčinu hellpu ani preeklampsie. Víc mě sledovali, to jo. Chodila jsem poměrně brzy do porodnice na kontroly. Já taky žádné problémy neměla, u prvního najednou ten tlak a jaterky, problémy se srážlivostí. Jak mě podruhý sledovali, asi to chytli včas. Každopádně to chce hodně věřit sobě i doktorům a nebýt přehnaně ustrašená, chodit často na krevní testy - co tři týdny celé těhotenství a od toho 35tt i častěji. Já měla doma prcka rok a půl, tak jsem se nestíhala sledovat a prostě jsem věřila, že to dopadne dobře.
Ahoj holky, mě osobně se to netýká, jen jsem se před dvěma hodinama dozvěděla, že má nejmladší sestra čeká na výsledky s podezřením na Hellp syndrom. Máma na zhroucení a mě taky není dobře, když čtu co to je za němoc
je 26+2, prvorodička a už dva měsíce se potýká s bolestmi břicha. Asi měsíc zpět s ejí i v oblasti jater udělala tvrdá hrudka, ale lékaři jí nedokázali říci co to je aproč se to udělalo… za pár dnů se sama rzpustila. Má problémy s mrtvěním nohou, neurolog je toho neštětsný a vyhrožuej císařem, tím ale po dnešku vyhrožují i na porodnickém oddělení skrz ten HS… jsem z toho fakt špatná. Opravdu je u toho taková mortalita, jak se dočítám?
Já osobně zkušenosti nemám, ale má nej. kamarádka Hellp syndrom prodělala u prvního dítka. Ještě před těhotenstvím měla rakovinu děl. čípku/operace… Bylo jí 18let. Lékaři ji řekli že pokud chce mít někdy děti má si pospíšit. Tak otěhotněla… Jak už se psalo, těhotenství ji doprovázely bolesti, bylo ji špatně atd. Bolesti se postupně stupňovaly a nakonec ji přišli na Hellpa, kdy šla okamžitě na sál. Porodila 20 září, termín porodu měla až 5.12. bylo to v 30tt nebo 29tt už přesně nevím jedno z toho určitě. Chlapeček ležel 3 měsíce na Jipu, kdy bojoval o přežití a lékaři ji řekli že nikdy nebude normální, že bude bud mentálně nebo fyz. postižený. No…co se týče kamarádky, tak tedy porodila ve 20 letech, v těhotenství kouřila, a starala se o dědu která byl ležák, tzn. musela se s ním natahovat když ho myla přebalovala atd. Porod málem nepřežila, už to bylo na poslední chvíli, dokonce ji nemohli přinést ani zrcadlo, měla na sobě skoro černé pruhy jak už pomalu umírala… Konec dobrý, oba se z toho vylízali a jsou v pořádku, chlapeček je naprosto zdráv a bez následků! Nyní má 9let. A má kamarádka má ještě další dvě děti, u kterých rodila také dřív, ale lékaři ji v těhotenstvích právě kvůli Hellpu i její prodělané rakovině už hodně hlídali! ![]()
Tak to je dobře, že to nakonec skončilo bez následků. Mě se v roce 2009 narodila dcera také ve 30. týdnu a potýkáme se s ADHD, sice hyperaktivita prakticky vymizela, ale porucha pozornosti v nějaké formě přetrvává. Je stále poměrně dost křečovitá, ale to se také poměrně srovnává. Uvidíme, jak to bude v první třídě. Čeká nás od září…
Jinak v roce 2012 se mi narodila druhá dcera naprosto v pořádku. Sice císařem, protože měla kolem sebe omotanou pupeční šňůru, ale jinak naprosto nesrovnatelné s prvním porodem. O druhou dceru není ani zapotřebí tolik péče…
Ahoj, já jsem taky okusil. Ve 27tt,bylo mi již týden zle, bolest hlavy, otoky v obličeji, v těle i v nohách. Volala jsem svemu dr.,ze je mi špatně a otekla jsem a on mě pozval za dva dny. Myslela jsem si, že je vše tedy ok a nemusím se strachovat. Vesele jsem bobtnala a za dva dny mi bylo už tak špatně, že mě moje mamka dokopala jít do nemocnice. V nemocnici zjistili, že mám moc plnou bílkoviny, tlak ohromné vysoký,po rozboru krve a monitoru dítěte následoval rychlý přesun sanitkou k Apolinari. Kde jsem dostávala léky na tlak za neustálého monitorování funkci dítěte, kortikoidy na dozrani a šup na sál. Syn byl krisen 820 g, 3.mesice v inkubátoru. Já po porodu uplne odpadla, naplnili se mi plíce vodou, skončila jsem na kyslíku a tělo jsem měla celé úplně nalekle k prasknutí. Byla to hrůza. Už se mi, ale nikdy nevrátila kondice, kterou jsem měla před porodem. Pořád jsem unavená, udychana a tluče mi zrychlene srdce. Synovi je teď 7 má ADHD, generalizovanou uzkoatnou poruchu a velikou nemocnost. Jinak je ok.
No já jsem zažila bohužel dvakrát těžkou formu preeklampsie…nevím zda je to podobné Hellp syndromu, ale u prvního dítěte zachranovali mě i dítě a štěstí jsem měla že jsem ležela 2 měs. v nemocnici, tak to uhlídali a pak rychle jednali (velmi vysoký tlak 200/110 každý den, vysoké bílkoviny v moči, ketony) dítě bylo přiotrávené a zastavil se růst později i přívod kyslíku) Začlo to naplno od 30 tt, mě bolelo pod žebry a bylo mi velmi špatně, hlavně na omdlení slabo a strašná únava…u druhého dítěte holčičky zas ale už od 25 tt, obě jsme to zvládly naštěstí celkem dobře i když zas jsem byla v nemocnici až do porodu a na lécích, mě bylo špatně ale malá byla ok, měla jsem často UTZ pro kontrolu zda se neudusila to byl strašný pocit…zážitky mám děsné z těhu a o porodech radši nemluvim,ted riskuji potřetí asi jsem blázen, prostě moc doufám že to zvládnu a nebo nebudu muset mít strach, protože se to nepovede a už žádné miminko nebude…pokud ano čeká mě to na 80-90 procent znovu…ale pokud by se povedlo určitě jakmile to zjistí bych šla na předčasné ukončení pokud by to bylo po 30 tt, riskovat už bych nechtěla ani omylem.Pokud ale to přijde dřív Dr.mě upozornil, že by se těhu muselo ukončit u mě okamžitě a to bez ohledu v jakém bych byla stadiu těhotenství, takže obrovský risk. ![]()
Ještě bych chtěla doat, bohužel příčina tohoto byla neznámá, syn málem umřel, naštěstí to nakonec zvládl, ale chybu udělala i porodnice neměla mě nechávat s tím tak dlouho a měla porod řešit mnohem dřív
u druhého těhu mi Dr. řekl že jsem blázen, že to riskuji…že to budu mít znovu, no a ted jsem se radila v centru a tam mi Dr.řekl že to bude asi znovu, ale nemusí, jinak že pokud se povede mimi tak hned od začátku brát preventivně Aspirin !!! Prý je to částečná prevence
no tak třeba ano ? ![]()
@Elenkalea2010 samozřejmě ti přeju aby bylo všechno v pořádku, ale jsi blázen, že takhle riskuješ když už dvě děti máš. To už bych teda nechtěla, kdyby se mohlo stát, že by tu manžel zůstal sám se dvěma dětmi, nebo ještě hůř se dvěma a nemocným miminkem
Ale držím palce ať je vše v pořádku ![]()
Ahoj Elenkalea2010, podle jména hádám, že se známe právě z rizikového pokoje u Apolináře a moooc ti držím palečky, aby všechno dobře dopadlo! Děti máš krásné, tak je moc zdravím a za chvíli budou mít ty naši 8 let, letí to! Papapa